Col·lecció Almàssera Serra Espadà

A continuació trobareu els dos reportatges encarregats a dos fotògrafs quan es va crear l’Almàssera d’Artana. El primer, que registra el multitudinari acte d’inauguració (amb autoritats, banda de música, etc.), pertany a Tomàs Mas (Reportajes gráficos Laboratorio. Castelló). Les quatre últimes imatges, de les instal·lacions, a R Escrig, de Nules. Estes últimes porten darrere una menció a la data:  DIC. 1949.

Podeu trobar més informació a la pàgina Web de l’Almàssera (http://www.aceitesierraespadan.com/).

Com sempre, recordeu que polsant sobre les imatges podeu veure-les en un tamany un poc major (o un poc menor, per als que tenen molt-molt bona vista).

Encara no hem esbrinat qui són les autoritats forasteres. Sí que sabem que el capellà és Mn. Juan Pallarés, al que s'estimava molt en Artana,

Encara no hem esbrinat qui són les autoritats forasteres, al mig de la comitiva, que pareixen bessons. Sí que sabem que el capellà és Mn. Juan Pallarés, al que s’estimava molt en Artana, i l’home més a la dreta pareix ser Jesús “de Planet”. A l’esquerra, amb brusa i boina el tio José Catret i darrere Emílio Álvaro, alcaldes segons.

Començant per l'esquerra tenim al tio Moreno Garrofa. El quart per l'esquerra pareix ser Pere "la Roja", que va ser judge. En esta imatge com en la majoria de les següents veiem al segon alcalde, el tio Catret, i a José María Planet.

Començant per l’esquerra tenim al tio “Moreno Garrofa”. El quart per l’esquerra, calb i vestit de negre, pareix ser Pere “la Roja”, que va ser jutge  En esta imatge com en la majoria de les següents veiem al segon alcalde, el tio José Catret, i a Jesús de Planet.

Una gran comitiva que va replegar a les autoritats forànies a l'entrada del poble i les va acompanyar per la carretera, que aleshores era de terra i no tenia cases a cap costat.

Una gran comitiva que va replegar a les autoritats forànies a l’entrada del poble i les va acompanyar per la carretera, que aleshores era de terra i no tenia cases a cap costat.

Començant per l'esquerra Veiem al tio José Maria Cabañes, a Emílio Álvaro amb vara de segon alcalde, al Moreno Garrofa, al tio Catret també amb vara, etc. Entre la gentada hem reconegut a José Caranyo, que anys després seria alcalde molt de temps, a "Chacola", a la dreta, i amb davantal (que aleshores es portava seguit) Rosarito Mollona i Fina Fuesto, i el xiquet pareix ser Enrique "Manyà".

Començant per l’esquerra Veiem al tio José Maria Cabañes, a Emílio Álvaro amb vara de segon alcalde, al Moreno Garrofa, al tio Catret també amb vara, etc. Entre la gentada hem reconegut a José Caranyo, que anys després seria alcalde molt de temps i a “Chacola”; a la dreta, i amb davantal (que aleshores es portava seguit) Rosarito Mollona i Fina Fustero, i el xiquet pareix ser Enrique “Manyà”. La brusa i la boina encara s’utilitzaven per mudar, però això aniria minvant.

Els mateixos, amb el rector mossén Pallarés ja revestit per a la benedicció de les instal·lacions.

Els mateixos, amb el rector mossén Pallarés ja revestit per a la benedicció de les instal·lacions.

Seguint amb l'acte ja coneixem aproximadament als protagonistes. L'única menció curiosa és la de Don Juan Caballero, el metge, que aguaita a la dreta del tio Catret.

Seguint amb l’acte ja coneixem aproximadament als protagonistes. L’única menció curiosa és la de Don Juan Caballero, el metge, que aguaita a la dreta del tio Catret.

Fem un altre repàs: el rector Mn. Juan Pallarés, darrere Emílio Álvaro, Don Juan Caballero i el tio Catret.

Fem un altre repàs: el rector Mn. Juan Pallarés, darrere Emílio Álvaro, José María Cabañes (el “Pesador”), Don Juan Caballero i el tio Catret.

Dos novetats: a l'esquerra del capellà, el Secretari de l'Hermandad, que era de Villamalur, i a la dreta Miguel l'Alguatzil.

Dos novetats: a l’esquerra del capellà, Blocona, Secretari de l’Hermandad, i el següent a l’esquerra Vicente Colàs. A la dreta del retor, Miguel l’Alguatzil.

Parlaments dins de les instal·lacions.

Parlaments dins de les instal·lacions.

Imaginem que el tècnic està donant les explicacions oportunes. Pareixen ser les bassetes on es decanta l'oli.

Imaginem que el tècnic està donant les explicacions oportunes. Pareixen ser les bassetes on es decantava l’oli.

Òbviament la inauguració es va fer els mesos de collita d'olives.

Òbviament la inauguració es va fer els mesos de collita d’olives.

Alguns membres de la banda de música, que contribuiria a solemnitzar l'acte.

Per darrere es veuen alguns membres de la banda de música, que contribuiria a solemnitzar l’acte. El primer per la dreta és José María Barros.

Més fotos d'explicacions. Es tractava d'un gran salt tecnològic i deixava obsoletes les desenes de molins particulars que hi havien al poble.

Més fotos d’explicacions. Es tractava d’un gran salt tecnològic i deixava obsoletes les desenes de molins particulars que hi havien al poble.

Nous parlaments al mig de la plaça de l'almàssera. Emílio Álvaro, molt eloqüent, parla com a autoritat municipal.

Nous parlaments al mig de la plaça de l’almàssera. Emílio Álvaro, molt eloqüent, parla com a autoritat municipal.

Autoritats forànies.

Autoritats forànies.

Una bona panoràmica del moment. El cobert que es veu darrere estava a la llarga del recinte, en la part interior. En primer pla la Unión Musical Artanense.

Una bona panoràmica del moment. El cobert que es veu darrere estava a la llarga del recinte, en la part interior. En primer pla la Unión Musical Artanense.

20

21

22

A l’esquerra reconeixem Emilio Álvaro, i començant per la dreta Ramón de Planet i el Moreno Garrofa.

Foto de família per al reportatge.

Foto de família per al reportatge.

Vista exterior de l'edifici.  "Almazara Sierra Espadán".

Vista exterior de l’edifici. “Almazara Sierra Espadán. Grupo Sindical de Colonización nº 187”.

Alguns protagonistes.

Alguns protagonistes.

Esta imatge i les següents són del referit segon reportatge fet per R. Escrig de Nules. Només apareixen les instal·lacions. Veiem part de la maquinària amb els espartins.

Esta imatge i les següents són del referit segon reportatge fet per R. Escrig de Nules. Només apareixen les instal·lacions. Veiem part de la maquinària amb els espartins.

Una altra vista parcial de la maquinària.

Una altra vista parcial de la maquinària.

Vista exterior. Encara s'estaven construint les oficines. L'almàssera estava aleshores fora del poble.

Vista exterior. Encara s’estaven construint les oficines. L’almàssera estava aleshores fora del poble.

I per acabar, la bàscula i el molí.

I per acabar, la bàscula i el molí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: