Col·lecció Fina Peris Llidó

Dinou fotos

Porta una inscripció: "16-8-49. Sta. Cristina. Paella en la Ermita"

Porta una inscripció: “16-8-49. Sta. Cristina. Paella en la Ermita”. El dimarts 16 d’agost, dia de Sant Roc, una colla d’amics i amigues al voltant dels 20 anys van fer una paella a l’Ermita, tal com es pot apreciar a la foto. No resulta fàcil identificar als retratats. A la fila de darrere, la dona que porta el meló d’alger pareix ser Marí Gorra. Els homes més a la dreta són José Novella i Vicente Herrero, ‘Cafundo’. Ajupits, el més a la dreta és Juanito Peris (Juanito ‘Andreu’), i l’altra xica amb meló és Felicidad de Rufo.

palla


Un jovenets Doloretes de Benarda i el seu promés, Juanito Andreu, davant d’un muntó de palla, no se sap si a la trilladora o a una era. El davantal, a la moda dels anys 50.

dinar pedregals

D’esquerra a dreta, Amparín i Pepe, el seu home, amics valencians de Doloretes. Una foto a l’ermita feta amb un enfocament poc usual.

boda en negre 3

Fotos de boda, 1956. Doloretes Llidó porta un vestit preciós, i el ramell també ho és. Les casetes i l’empedrat del carrer Cervantes (a l’altura de la Pastora) són de postal, però hui serien impossibles per als tacons amb què es muden les xiques. La jove novençana es va casar de negre perquè no tenia mare. En aquells anys era molt habitual que les xiques es casaren de negre per algun motiu luctuós.

boda en negre 2

Fotos de boda. Juanito Peris anava molt i molt elegant.

boda en negre 4

Fotos de boda.

boda en negre

La mateixa boda. En la mateixa cerimònia es va batejar José “Marso”; la germana de Dolores, Cristina “Benarda”, va ser padrina del xiquet. A la vora de Cristina, Ricardo. Més a la dreta, el tio Benjamín, pare de Dolores i Cristina, i Pascualet “de Beatriz”.

íntima

Cap a l’any 60. Esta és una foto preciosa, feta “dalt més amunt”, bastant atípica per aquella època. Mostra una escena íntima, dins de casa. No hi ha una posse típica , ni un espai tancat i acotat, escenogràfic, la llum és molt justeta i a més està feta amb la càmera quasi a nivell de terra. En aquell moment, en una família de treballadors del camp era estrany fer fotos tan descodificades, tan informals i íntimes. Les fotos es feien a les grans ocasions o per afirmar la comunitat. És com si el fotògraf haguera sigut un familiar o un amic. Les models són mare i dos filles: Fina i Lolita.

íntima 2

En la mateixa sessió, el pare posant amb les dos filles.

de bolquers

La xiqueta de bolquers és Cristineta Peris Llidó (Cristina “Benarda”, filla), asseguda en un balancí en una finca de muntanya.

pujada calvari

El Calvari era un altre lloc on fer-se fotos. D’esquerra a dreta, Cristina Benarda, una desconeguda i Vicente Pallarés, el pare de Maruja Peneque, que va morir molt jove. Una parella de desconeguts amb una xiqueta de bolquers i Juanito Peris. Davant d’ell, Dolores, la seua dona, i a la nostra esquerra, també asseguda, una jove Carmen ‘de Redona’.

caminet calvari

El Calvari de nou. en esta imatge estan al caminet de dalt. Drets, d’esquerra a dreta, Juan Peris, Elvira Navarro amb el seu fill José al braç, Dolores Llidó, Pascual (germà d’Elvira), Benjamín ‘de Benarda’ (germà de Dolores). Ajupits estan Vicent Garcia (Vicente “Marso”, marit d’Elvira), Cristina i Blai, i Isabel, l’altra germana d’Elvira.

comunionera

El matrimoni Blai i Cristina i la comunionera Cristineta. És una bona imatges del carrer major abans de la modernització dels edificis.

Corpus de 1965

Processó del Corpus de 1965. Des de l’esquerra: Lolita Peris Llidó, Maria Teresa ‘Meto’, Lolita ‘Cabota’ i Maria Teresa ‘Nela’. Entre les dones del fondo reconeixem Consolación ‘de Redona’ i Sunción ‘d’Eslida’.

Foto Sancho, Onda. Abril de 1960

Foto Sancho, Onda. Abril de 1960. Posant a la carretera, entre bancals d’horta i amb el flamant Grup Escolar de fons, veiem Cristineta Peris Llidó, Teresa Vilar Llidó (‘Teresa Blasco’), Cristina ‘Benarda’ amb el seu fill Blai al braç i la seua germana Dolores.

escola

Una foto de 1957. Reconeixem Cristina i Dolores amb les respectives filles al braç, i entre elles Elvira Navarro. A l’altre costat de la valla, Vicent i Juanito, els homes d’Elvira i Dolores.

Reportajes Ventura, Betxí. 24 de juliol de 1964

Reportajes Ventura, Betxí. 24 de juliol de 1964. Esta és una imatge de la romeria de Santa Cristina. Marí ‘Baleso’, Dolores ‘de Benarda’, Pascualet ‘Baleso’ i son pare Pascual ‘de Peneque’. Amb Dolores estan les dos filles, i els altres xiquets són els fills de Marí ‘Baleso’. A l’esquerra veiem una paradeta de joguets. Els xiquets ja s’havien comprat la típica piloteta.

Baixada del Cristo. Foto Ventura, 5 d'abril de 1959.

Baixada del Cristo. Foto Ventura, 5 d’abril de 1959. El tercer per l’esquerra és el ‘tio Granell’ que va pagar el Crist i després va aportar la fusta per a la creu (en competència amb el ‘tio Eladio’). Darrere d’ell va Vicent ‘de Menuda’ i José ‘Corina’. A l’altra banda i començant per davant, Joaquín ‘de Blai’, Blai Peris i Juan José ‘Tata’.

Una gran colla d’amics i amigues a la fira de Santa Cristina i a principi dels anys 50. Darrere Alfonso Vilar (germà de Conxita ‘Roquet’), Marí Carmen (de les ‘catalanes’), Vicent Ramon ‘de Severino’ (que després d’una llarga malaltia dels pulmons se’n va anar a Amèrica amb mosen Benjamín i va morir en un accident de cotxe), Fina ‘Músic’, Marí ‘Peneque’ i Manolita (filla del Secretari). Davant, Virginia Traver (‘Coloma’), Lola Macián (una xica de Tales), una jove de Nules (que tenia carnisseria davant de ca Virginia i a qui deien ‘la botifarrera’ -que també va morir jove) i José ‘Cafundo’ (o José ‘Amplet’).

  1. Joan Peris Gómez

    Molt , molt bonic… Jo vaig neixer en Artana. M’agradat eixa mirada que tens de la gent i les observacions que fas a peu de foto. Felicitats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: