Experiències d’agricultura ecològica

Durant dos anys, 2010 i 2011, es va assajar a Artana la primera explotació coneguda d’hortalisses ecològiques amb una vocació comercial: “Hortalisses Ecològiques El Pinar”. El relat aproximat i divertit del treball d’estos dos anys es pot seguir en la pàgina web del projecte: http://elpinareco.wordpress.com/, al que remetem a tots els interessats.

La iniciativa es va meditar llargament. Els promotors van fer cursos d’agricultura ecològica i es van posar en contacte amb altres projectes veïns: altres llauradors ecològics, associacions dedicades a la recuperació de llavors de varietats locals en vies de desaparició (veure l’associació Llavors d’acíhttp://www.llavorsdaci.org/), i amb coordinadores dedicades a vertebrar el sector agroecològic, com la Xarxa d’Agroecologia de Castelló –XAC (http://xarxadagroecologia.wordpress.com/).

L’hort es va preparar a la partida del Pinar i va arribar a tenir sis fanecades en producció. El Pinar és l’única horta del terme on no està implantat el reg per degoteig, que al dur incorporat l’adob inorgànic no permet considerar la producció com ecològica. El reg localitzat ha tancat algunes portes a la rendibilitat del nostre camp; això és un compte pendent que algun dia s’haurà d’afrontar.

HE El Pinar tenia el certificat del Comité d’Agricultura Ecològica del País Valencià (CAECV) amb el número de llicència CV-2265-P. Entre altres van produir hortalisses de qualitat per a tendes especialitzades del Mercat Central de València, restaurants com el prestigiós L’Arrop, de Ricard Camarena, i per a molts altres comerços, associacions de consumidors i particulars d’Artana València, Castelló, Onda, Vila-real, Almassora, Eslida…

El major problema que van tindre va ser el fred de l’hivern. A l’estar a la vessant nord d’una muntanya, les rosades i el gel dificultaven la rendibilitat del negoci.

Diuen els promotors d’aquella aventura que ha sigut una de les majors i més boniques experiències de la seua vida.

Deixa un comentari