Fotos aèries de 70 anys d’urbanisme (1945-2015)

Fotos aèries de 70 anys d’urbanisme (1945-2015)

Fa alguns mesos la Fototeca Nacional va penjar les fotos aèries de l’Institut Geogràfic Nacional en tot el territori de l’Estat espanyol des de 1945 a 2015; en concret sobre Artana han passat set vegades. És una informació valuosíssima que hem animat en una única seqüència a partir de set fotografies amb molt de detall, de manera que en una vintena de segons podem veure l’evolució del casc urbà i del terme durant 70 anys. Ha sigut una aportació desinteressada de Laura Yustas, una professional fabulosa a qui estarem eternament agraïts. Podeu veure el GIF amb molta qualitat posant-lo a pantalla completa i augmentant la definició en la configuració

Per a veure les fotografies aèries amb tranquil·litat les reproduïm més avall; ja sabeu que les podeu ampliar moltíssim fent clic sobre elles.

1. Vol Americà Sèrie A o Projecte “Casey Jones”: 1945-1946

Fotografia sobre Artana presa dissabte 10 de novembre de 1945.

Imatges del vol fotogràfic de l’Espanya peninsular, realitzat en els anys 1945-46 per l’Army Map Service dels EUA, també anomenat vol Americà Sèrie A o vol “Casey Jones”. Les imatges han estat cedides pel Centre Cartogràfic i Fotogràfic de l’Exèrcit de l’Aire (CECAF) al Centre Nacional d’Informació Geogràfica (CNIG) de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN).

«El vol, ens diu José Luis Benito al seu blog sobre botànica i paisatgisme (https://jolube.wordpress.com/), va sorgir de la necessitat que tenien els Aliats, després de desembarcar a Normandia al juny de 1944, de comptar amb una cartografia adequada del territori europeu. El projecte es va proposar al mes d’octubre d’aquest mateix any, però no es va poder dur a terme fins a la derrota final d’Alemanya per l’elevat nombre d’aeronaus requerit (Pérez Álvarez, 2013).

«Són les forces aèries dels EUA (USAF) i Regne Unit (RAF) les que dissenyen el projecte “Casey Jones” 1, qualificat com d’Alt Secret, per realitzar un vol fotogramètric de gran part d’Europa i nord d’Àfrica. Els EUA veien a Espanya com un territori clau per la seva incapacitat bèl·lica i situació geoestratègica, per la qual cosa intentaran arribar a acords puntals en un equilibri estratègic d’acords i hostilitats basats en la desproporció de forces en els quals van oferir millores d’aeroports i més tard el propi vol fotogramètric “Sèrie a”, a canvi d’establir una base aliada davant l’imminent inici de l’anomenada “Guerra Freda”.

«El vol de 1945-1946 o Project Casey Janes, per la seva antiguitat i àmplia cobertura nacional, és el vol aerofotográfico de major interès històric disponible a Espanya i altres països europeus. Si bé la seva precisió mètrica és menor que la dels vols de la dècada dels cinquanta a causa de la càmera emprada i a la seua menor escala. És la imatge aèria més antiga del país, d’aquí el seu valor.

«Gràcies als grans avenços duts a terme pel bàndol aliat en la tecnologia per al reconeixement aeri durant la guerra, EUA disposava de la logística necessària per a realitzar un vol estereoscòpic de precisió mitjançant navegació Doppler dels avions, basada en estacions receptores fora d’Espanya. S’estima que els EUA van realitzar més de 171 milions de fotografies aèries durant aquest període. El vol Sèrie A va començar entre febrer i març de 1945, al principi sense comptar amb Franco, desviant els avions nord-americans de les rutes autoritzades acordades en 1943 per al transport militar entre Gibraltar i Istres a França; i posteriorment en una segona fase des de febrer a setembre de 1946, després d’arribar a acords amb Espanya, quan ja coneixien el projecte, a canvi de cedir aquest material gratuït i permetre el control dels vols mitjançant caces espanyols.

«Els treballs es van realitzar intensament sota condicions poc idònies, lluny dels equinoccis, amb un sistema de navegació doppler que requeria d’un vol inicial en què després d’un llarg procés de càlculs es planificaven per als successius dies diverses passades seguides que devien solapar per crear els estèreo (visió en tres dimensions).

«Característiques tècniques del material gràfic

«El vol es componia originalment de 435 rotllos de pel·lícula, la meitat només estan disponibles a positius (pitjor qualitat). Cada full 1: 50.000 té una mitjana d’entre 25 i 30 fotogrames de 23cm x 23cm realitzats mitjançant 4 passades horitzontals (Est-Oest) i 7 a 9 fotogrames per passada. Els fotogrames no tenen les dades d’altímetre, hora, dades de vol, de la càmera i del seu focal. S’estima que han estat realitzats entre 6000 m i 8000 m d’altitud amb una focal d’entre 150 i 155 mm, aconseguint una escala real d’aproximadament 1: 45.000.»

2. Vol Americà Sèrie B: 1956-1957

Fotografia sobre Artana presa dimecres 4 de juliol de 1956.

Pertany als Vols fotogramètrics d’Espanya realitzats en els anys 1956-1957 per l’Army Map Service dels EUA, l’anomenat vol Americà Sèrie B. Esta imatge pareix ser la que assenyalem en un altre lloc com a Foto aèria cap a 1960, i que  vam utilitzar fa algun temps per fer una Infografia més senzilla que l’actual.

3. Vol Interministerial: 1973-86

Vol sobre Artana en una data indeterminada entre 1973 i 1986.

El canvi més visible és l’aparició dels vials de la Urbanització com un esquelet gegant, però a poc que ens fixem trobarem com a novetat les granges, les escoles, les naus de les cooperatives, etc., etc. Un altre canvi impressionant és que el Mig de l’Horta o a l’horta de Rebó estan completament plantades de tarongers, mentre que quinze anys abans no en hi havia pràcticament cap.

4. Vol Nacional: 1980-1986

Vol sobre Artana en una data indeterminada entre 1980 i 1986.

Els canvis es consoliden i augmenten; que cada u busque les nombroses diferències.

5. Vol quinquenal: 1998-2003

Vol sobre Artana datat el dijous 4 de novembre de 1999.

La nova zona al sud de la carretera ja està completament urbanitzada i poblada. Entre altres canvis clars o subtils, es veu que els nombrosos tarongerets plantats a les hortes del poble ja estan desapareixent, possiblement per la duresa de les gelades. En cada fotografia també es veu més abandonat el camp i la muntanya.

Com es pot apreciar a les fotos, els vols es fan cap a migdia, entre altres coses per evitar les boires matinals i les possibles confusions provocades per l’ombra del sol.

6.  Vol PNOA 2012

Foto de dimecres 25 de juliol de 2012.

Els canvis en el poble continuen sense pausa: abandonament del camp i casetes il·legals pel terme, més ocupació urbanística (en un casc històric cada vegada més buit de gent), la Urbanització quasi completament construïda…

En 2004 comença el Pla Nacional d’Ortofotografia Aèria (PNOA) de l’Institut Cartogràfic Nacional (dependent del Ministeri de Foment). Es poden consultar els seus objectius i les seues especificacions tècniques a la seua web http://pnoa.ign.es/. Cada any varien les zones de vols del PNOA, de manera que només estan disponibles les dos que reproduïm en esta pàgina: esta i la següent.

7. Vol PNOA 2015

Vol sobre Artana del dilluns 8 de juny de 2015; és l’últim realitzat.

La major observació que podem fer respecte de les dos últimes imatges és que hi ha molt poca diferència entre una i altra. La crisi econòmica i l’explosió de la bambolla de la construcció es fan notar, a Artana ha sigut tan dura com per tot arreu. Tot i això, continuem sense polítiques públiques que prenguen part en la despoblació del cas històric, l’envelliment de la població que l’habita, la ruina de moltes cases (i el risc que això comporta en el curt i mig termini), l’abandonament del camp i de la muntanya, que fa presagiar incendis cada vegada més extensos i virulents, etc. Açò ens duria a moltíssimes més reflexions que, tot i la seua necessitat, excedeixen la funció d’esta pàgina.

A %d bloguers els agrada això: