L’eclipsi total de sol de 1905
Joan Fuertes Palasí ens ha enviat informació sobre l’eclipsi total de sol que va tindre lloc a última hora de la vesprada del dimecres 30 d’agost de 1905 (n’han hagut més però parcials). A Artana hi ha encara memòria d’aquell esdeveniment: tots coincideixen que es va fer de nit, i com a fet anecdòtic conten que les gallines es van ajocar. Al nostre poble veí de la Vall d’Uixó es va escriure sobre el tema en dos de les tres revistes que hi havia. Pensem que la reacció a Artana seria similar: gentades avisades (la premsa havia parlat molt del tema) a la Costera i als terrats; un gran esdeveniment facilitat, a més a més, perquè eixe dia va ploure i els treballadors estarien en casa.
Els detalls tècnics els va descriure Manuel Canseco Caballé al seu llibre Eclipses totales de sol en Castelló de la Plana, 1860 y 1905.
El 30 de agosto de 2005, se cumplieron 100 años del eclipse total de Sol que toda nuestra provincia pudo disfrutar, pues su banda de totalidad cubría una anchura que iba desde Valencia hasta Hospitalet de l’Infant. La sombra comenzó en la bahía de Hudson, atravesó el Canadá, la península del Labrador, el Océano Atlántico, España, Argelia, Túnez, Libia y Egipto finalizando en Arabia. En nuestro país cruzó las provincias de La Coruña, Lugo, Valladolid, Palencia, Burgos, Segovia, Rioja, Álava, Pamplona, Guadalajara, Zaragoza, Soria, Cuenca, Teruel, Tarragona, Valencia, Castelló y Baleares, desplazándose a una velocidad de unos 2.400 km/h. Observar un eclipse de Sol no es una cosa corriente. El último que ocurrió en Europa fue en 1999 y para verlo, hubo que trasladarse al sur de Inglaterra, norte de Francia, Alemania, Hungría, Rumanía o Bulgaria y tendrán que pasar bastantes años para que podamos volver a tener otro a nuestro alcance
Vegeu les cròniques en la premsa de La Vall:
Joan, sont molt interessants els documents de les cròniques de l’eclipsi a la Vall. Per ells sabem com estava el temps a La Plana i on el varen observar els Boscà.
Gràcies per la recerca.