Entrevista radiofònica a Mn. Antonio Gil Gargallo sobre Artana i el Cristo (1983)
En 1983 el programa d’Antena3 Ràdio “Vila, raval i comarques”, fa una entrevista a Mn. Antonio Miguel Gil [Gargallo], retor d’Artana, a propòsit del poble, la seua fe i la festa del Cristo del Calvari. 35 anys després hem trobat part d’esta entrevista i l’oferim com a document. Són poc més de cinc minuts.
Mn. Antonio va arribar a Artana cap a 1972, amb la seua mare com a mestressa, i va estar al poble fins a 1987 aproximadament; 15 anys en què el poble, l’Estat espanyol i el món van patir grans canvis: entre nosaltres el pas de la dictadura franquista a la democràcia, amb tots els canvis de costums que va comportar; la pèrdua d’influència per part de l’Església; la desaparició de tradicions i festivitats religioses, propugnada pel propi Mn. Antonio; l’aparició de nous moviments socials (a Artana mateix, culturals o mediambientals), la gestió del Concili Vaticà II, etc. En aquells anys vam passar de besar-li la mà al retor quan ens el trobàvem pel carrer, a deixar buida l’església, normalitzar el divorci i incorporar a la dona al mercat de treball. Al poble el preu de la clementina anava amunt i això va propiciar també l’augment en el nombre d’estudiants, etc., etc.
Finalment Mn. Antonio va eixir d’Artana per retornar al seu poble, es va dir que per qüestions de salut però en realitat el van traslladar després de denúncies d’assetjament sexual a xiquets que es van “resoldre” discretament amb un canvi de parròquia.
El programa “Vila, raval i comarques”, d’Antena3 Ràdio, estava dirigit i realitzat per Paco Vicent (el “Xiquet de Castàlia”) i Vicent Baldaió, i presentat per Manolo Monferrer. Va nàixer en setembre de 1983 i durant alguns anys es va dedicar a donar notícies d’informació cultural dels pobles de Castelló.