Festes de Santa Cristina a La Esfera (1924)

La-Esfera

Una plana de la revista La Esfera dedicada a la festa de Santa Cristina. Pareix que és de 1924, però no tenim més informació. Està signada per un tal “Reynols”, que, donat el gust que tenia la revista per les expressions en anglés i les actituds cosmopolites, podria ser el pseudònim d’un membre qualsevol de la redacció. El to del text és urbà i modern: l’autor es queixa de l’excés de cotxes i de turisme (l’any 24!) i també de la pèrdua de les tradicions; per exemple quan diu que ja no es balla solt i que potser s’acabarà ballant la Java -que era un ball a la moda, procedent de París, entre el vals ràpid i la masurca italiana.

Les fotos són precioses: fixeu-vos en el camió o autobús de la imatge superior esquerra. La fotografia de baix mostra la benedicció de la font. El capellà és Mn. Facund Mansana, que, si no ens confonem, va estar de titular de la parròquia d’Artana més de vint anys. És el mateix que apareix beneint la senyera a la Muntanyeta de Sant Antoni en les fotos dels aplecs valencianistes organitzats per Vicent Tomàs i Martí (https://artanapedia.com/historia/quadern-fonaments-nacionalisme/capellans-muntanyeta/)

La Esfera va ser una revista il·lustrada editada a Madrid, de gran format. Entre 1914 i 1931 va traure un millar de números, en els que es donava prioritat a les fotografies i les il·lustracions sobre el text. Era una revista elitista, molt cara per a l’època: va arribar a costar tota una pesseta! La publicitat, d’estil modernista, també ocupava un espai important. A La Esfera hi van escriure les millors firmes de l’època: Benito Pérez Galdós, Pérez de Ayala, els germans Quintero, Miguel de Unamuno, Emilia Pardo Bazán, Jacinto Benavente, etc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: