El Abstemio. Órgano de la Liga Antialcohólica Española (1918)

El Abstemio. Órgano de la Liga Antialcohólica Española (1918)

El Abstemio 18, portada.

Artanapèdia ja es va fer ressò del treball pioner de Miguel Gallart, Alfred Ecroyd, l’Associació Antialcohòlica Espanyola i el diari El Abstemio. El Abstemio era el “Órgano de la Liga Antialcohólica Española”, havíem llegit que van aparèixer 17 números entre 1910 i 1915. Ara, la família del fundador Miguel Gallart -José Sales Pla, Pansa– ens han fet arribar una fotocòpia digital del número 18 en format A3, un número aparegut en desembre de 1918. Suposem que va ser un intent de prosseguir aquella tasca i d’honrar també als col·laboradors que van desaparèixer en poc de temps: Miguel Gallart, mort en gener de 1917; Edward Neild, germà de la fundadora i alma mater, l’activista Hanna Neil; i Hortensia Pérez Lucía, dona de Francisco Fuertes, director de la publicació. No sabem si hi ha més números o si este va ser el definitiu -tot i que s’anuncia el final d’un article per al següent número. En qualsevol cas, en estes pàgines veiem que durant 1915, 1916 i 1917 van continuar rebent subscripcions.

Suposem que la família es va quedar amb este exemplar perquè feia la semblança del seu parent.

El Abstemio era una publicació dedicada a promoure els valors de la temperància, és a dir, la moderació i la sobrietat respecte dels plaers, en este cas concret a l’abstinència de l’alcohol. Era una ideologia higienista que provenia del món anglosaxó, que apareix quan la revolució industrial aglomera els treballadors fabrils en barris i es produeixen situacions d’insalubritat social i mediambiental. A l’Estat espanyol, tot i la intensa activitat de Hanna Neild (es parla de més de mil conferències) i els seus còmplices, la Lliga antialcohòlica espanyola va tindre poc d’èxit. En el nostre entorn, l’arribada de la fil·loxera a finals del segle XIX va suposar la desaparició de la tradicional indústria vitivinícola, i així també del consum popular del vi. Per la seua part, la cervesa, de la que a El Abstemio es vanten de la seua prohibició als EUA, no s’havia popularitzat entre nosaltres. Tret d’excepcions, els polítics espanyols no es van prendre la temprança tan seriosament com ho farien al món anglosaxó (als EUA, la famosa “Llei Seca” va durar de 1920 a 1933). A la postguerra artanenca les festes més importants es celebraven entre els joves sense cap tipus de beguda alcohòlica.

Els articles de El Abstemio fan exhibició d’higienisme, cosmopolitisme i cientifisme. Es tradueixen textos i es fa menció a articles científics en diferents idiomes, i es parla d’estudis, legislació i notícies de Rússia, França, Regne Unit, EUA, etc.

A continuació mostrem l’índex de textos d’este número i les quatre planes de El Abstemio n. 18. Es poden llegir còmodament fent clic amb el ratolí sobre elles.

 

El Abstemio. Órgano de la Liga Antialcohólica Española. Director Francisco Fuertes Antonino. Los Valles (provincia de València) [imprés a Castelló]. Fundadores Dr. M. Gallart Traver y A. Russell Ecroyd. Año VI. Núm. 18

Portada

[Òbits de]

“Dr. D. Miguel Gallart Traver”

“D. Eduardo Neild”

“Dª Hortensia Pérez Lucía”

“La fabricación de Cerveza serà prohibida en América, el 1º de Diciembre

“La bebida en Rusia”

Pàgina 2

“Obra de Pedagogía”

“El Alcoholismo desde el punto de vista social”, por Pedro Cirac y Escribá

“Recortes”

Suscripciones desde el día 1º de Octubre al 31 de Diciembre de 1915

Suscripciones año 1916

Pàgina 3

“La temperancia al alcance de los niños (Un estudio sencillo del alcohol y sus perjuicios). Capítulo XV. Beneficios de la temperancia”. Elisa Pérez y Rodríguez

“La influencia del alcohol sobre la mortalidad”, por el Dr. Luciano Jacquet [continua a la página següent]

Butllet de Compromís d’abstinència.

Suscripciones año 1917

Pàg. 4

[ve de la página anterior] “La influencia del alcohol sobre la mortalidad”, por el Dr. Luciano Jacquet

“La escuela en la cruzada antialcohólica”, Antolín López Peláez. (Conferencia pronunciada el 28 de Marzo en la Normal de Tarragona.)

Publicitat d’un llibre del Director.

Nota als suscriptors.

El Abstemio 18, pàgina 2.

El Abstemio 18, pàgina 3.

El Abstemio 18, pàgina 4.

A %d bloguers els agrada això: