Proposta per fer un Museu de la Ramaderia a Artana

Proposta per fer un Museu de la Ramaderia a Artana

A Artana tenim la sort de posseir nombrosos corrals ramaders, 34 en total, així com 17 corrals d’abelles o colmenars. Si considerem que les dues tasques estan catalogades com a activitat ramadera, disposem de 51 recintes tradicionals dedicats a aquesta ocupació, tot això contant també amb les corralisses i corrals cova o abric.

Estem convençuts que pocs pobles tenen la sort de tenir un patrimoni ramader tan abundant i valuós —sense comptar abeuradors, aljubs, coves, fonts, el sistema de reg musulmà, etc.

Cal recordar que aquests recintes són antics, probablement de l’època dels moriscos, i d’una bellesa admirable. Els colmenars, a part de la seva harmonia estètica, tenen al voltant un paisatge encisador; també els corrals d’ovelles tenen paratges semblants, són unes construccions de parets altes de maçoneria i unes arcades de mig punt amb una rusticitat encisadora.

La nostra proposta és crear un museu local de la ramaderia ovina i abellar, amb un espai físic que arreplegue la ferramenta i facilite la interpretació, però també que incloga entre la seua activitat les rutes entre corrals i colmenars, i per tant que siga transitable. És un projecte de museu a l’aire lliure que compta amb tot el terme, que es recupera així per a l’ús públic i guanya valor patrimonial.

Previ a tot aquest futur projecte, caldria, per part de l’Ajuntament, iniciar un procés de protecció d’aquest excel·lent patrimoni per tal de tenir cura de mantenir-lo i restaurar-lo si en un futur fos necessari.

corralL’espai físic per al museu podria ser un dels corrals propers al poble (preferentment accessible per a persones amb diversitat funcional). Sabem, per contactes directes, que alguns propietaris estarien disposats a cedir el seu ús per a un projecte d’esta natura.

Des d’aquest espai físic podrien eixir visites guiades a diferents corrals d’ovelles i abellars, però contant en aquest Centre amb objectes o peces museístiques dedicades a les dues modalitats ramaderes. També, a més de tots aquests objectes, es podrien exposar panells explicatius, mapes i un gran rusc envidriat on poder veure en directe tota l’activitat de la colònia. Més que un espai estàtic, es podria desenvolupar com un projecte en procés, conjugant didàctica amb investigació i fins i tot l’inici d’un mercat incipient de productes derivats de la ramaderia -que hauria d’anar definint-se.

Igualment podríem tenir el benefici de posseir una important col·lecció de peces etnològiques que actualment són propietat de José Rico Blasco. Ell està disposat a fer donació del seu llegat si aquesta proposta esdevé un projecte que finalment es fera realitat.

Indubtablement, si la cessió d’un Corral es porta a cap, cal fer uns treballs previs de neteja i restauració, dotar a la instal·lació de llum, aigua corrent, alarma i tot el que fora necessari per fer l’edifici funcional, però destacant sobretot la seva rusticitat i bellesa actual.

A.C. Amics d’Artana / Artanapèdia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: