Cassos i cançons de Dolores i Rosario Cabañes Ibáñez (1989)

Les germanes Rosario i Dolores, provablement en els anys 40, amb Teresa Ibáñez. Autor anònim, Col·lecció Família Cabanyes.

Cassos, rondalles, cobletes i cançons en les veus de les germanes Dolores Cabañes Ibáñez (1908-1999) i la seua germana Rosario (1910-2003). Es tracta d’una gravació casolana de 23 minuts feta per Pilar Cabañes Vilar, reneboda de les protagonistes, el diumenge 28 de maig de 1989, en el curs dels seus estudis universitaris (un treball que, per cert, li va valdre la màxima qualificació). En aquell moment Dolores tenia 81 anys i Rosario 79.

A nosaltres ens pareix una joia  que recull un tipus de cassos, rondalles, cobletes i cançons que evoquen un altre món: un món de toques i salaecos, de cuines de carbó, de gent que recorria a tot tipus de picardies per sobreviure… Històries que van ser populars en la joventut de les nostres protagonistes, de les que coneixem diferents versions similars en altres pobles, com és habitual en la tradició oral.

Este tipus de gravacions conserven el patrimoni cultural immaterial del nostre poble, tan important per a la nostra identitat col·lectiva. A més del contingut lúdic de les històries i les cançons, ens interessa la forma de contar-les: el vocabulari, les expressions populars, les entonacions tan marcades, que van desapareixent.

Per a que aneu fent-vos una idea, vegeu una cançoneta, possiblement de principi del segle XX; la podeu escoltar cantada per les nostres protagonistes en l’enllaç de baix:

Les xiques hui fan molt de goig/ es pinten totes en pebre roig/ gasten sabates de tiquitroc/ per vore si enganyen/ per vore si enganyen/ a algun borinot.

A %d bloguers els agrada això: