‘Novena en honor de la virgen y mártir Santa Cristina’ (1871)

‘Novena en honor de la virgen y mártir Santa Cristina’ (1871)

Feu clic sobre la imatge per accedir a la publicació.

Hem d’agrair a la nostra amiga i veïna, i bibliotecària de la Vilavella, Mónica Pallarés Blasco, que ha trobat l’edició original de la Novena en honor de la virgen y mártir Santa Cristina, patrona de la villa de Artana, venerada en su ermitorio situado en el término de dicha villa, escrita per D. Vicente Alba Zarzoso, pbro. (Mn. Vicent del Mestre), i publicada en València en 1871. El llibret formava part d’una donació particular a la Biblioteca Pública de la Vilavella. Com es pot veure, l’exemplar està en molt mal estat, però tot i això és interessant inventariar este document, un dels escassos exemples de publicacions impreses en l’Artana del segle XIX. Com era habitual, en aquell moment les publicacions es feien des de l’església catòlica, l’única institució que podia dedicar-se a l’activitat cultural o espiritual.

Pensem que és una peça que enriqueix el nostre arxiu, que és de totes i tots els artanencs i de qualsevol persona interessada.

Podeu veure el llibret en format PDF fent clic sobre la imatge de l’esquerra.

En realitat el text ja és conegut a l’usuari d’Artanapèdia: estava inclòs en el llibret Devociones a Santa Cristina, publicat en 1923 en edició a càrrec de Mn. Lluís Vilar Pla, i que nosaltres vam digitalitzar i publicar fa uns mesos. Com es recordarà, este llibret recollia dos publicacions anteriors: la Novena en honor de la virgen y mártir Santa Cristina, patrona de la villa de Artana, venerada en su ermitorio situado en el término de dicha villa, de Mn. Vicent del Mestre, i el Triduo en honor de Santa Cristina V. y M., de D. Luis Vilar Pla, pbro., que este ja havia publicat en 1916. Recordem que una novena és una sèrie de precs o celebracions que duren nou dies, i un triduo una sèrie semblant però de només tres dies. A més de les oracions, meditacions i exemples en aquella publicació apareixien repetits els gojos i s’afegia al final un “Himno a Santa Cristina” amb lletra de D. José M. Herrero i música (desapareguda) de D. Ignacio Martí.

En la publicació de les Devociones… ja vam glossar la figura de Santa Cristina i vam parlar dels autors. A aquell text remetem a les persones interessades. Tot i això, reproduïm ací mateix el que vam escriure sobre l’autor de la “Novena”.

A Mn. Vicente Alba, Mn. Vicent del Mestre (anys 30 del s. XIX – 1915), li dedica Mn. Lluís el tercer apartat de l’últim capítol de la seua Historia de Artana (pp. 202-204), i un capítol d’Artanenses notables (capítol XVII, pp. 107-111); també aporta una foto que reproduïm ací, lamentablement amb molt poca qualitat. D’ell diu coses molt curioses, com que venia d’una família modesta, que es va quedar orfe de mare, que son pare portava una vida dissipada i era aficionat a l’alcohol, i que vivia a casa d’un tio que no anava a missa. De jovenet va ser barber i sagnador molt hàbil, i diu que era un exemple de bellesa física. Va estar de coadjutor a Benicarló, on va escriure la Novena, i era arxipreste de Llucena quan l’epidèmia de còlera de 1885. En 1893 va guanyar per oposició l’arxiprestat de Vila-real. En este poble va tindre un enfrontament amb Mn. López, Director de la Congregació de la Immaculada, que va dividir al poble i pel qual va haver de fugir de Vila-real i refugiar-se durant nou mesos en Artana; en tornar, en 1902, van haver d’anar autoritats i la «guardia civil de infantería y caballería; el batallón y fuerzas de Castellón fueron previamente distribuidos por toda la población, y entramos de noche y entre bayonetas» (Historia de Artana, p. 203).

 

 

A %d bloguers els agrada això: