Paco Mechó Tel, músic i ensenyant

Paco Mechó Tel, músic i ensenyant

Paco Mechó en una imatge característica, sense data ni autor.

Paco Mechó ens va deixar el 14 de febrer de 2017, després de 35 anys al front de la vida musical del poble: va ser director de la banda i de la seua escola durant 33 anys, però també de la Rondalla i del Cor, i estigué en la fundació de la Colla de dolçainers i tabaleters Dalt més amunt. Va col·laborar en la pràctica totalitat de l’activitat musical, per exemple en l’arranjament de peces populars, tant sacres (aurores, novenes…) com profanes, i va compondre música tradicional, com es veurà i es sentirà més avall.

Paco era músic professional, multi-instrumentista (igual tocava el clarinet i la dolçaina que la guitarra o l’acordió), tant en la tradició estètica de les bandes i de la música popular, d’arrel huitcentista, com de la seua ètica: popular, festiva, comunitària… Venia d’una tradició de músics de Nules, de fet son tio Pedro Tel, un altre professional de la música des de la immediata postguerra, també va dirigir la banda durant molts anys entre els 70 i primers 80 del segle XX.

A continuació teniu el vídeo del Concert de Santa Cecília del passat 17 de novembre de 2018, editat per la Unió Musical Artanenca; un concert que enguany s’ha pensat com a homenatge a Paco Mechó però també al nostre company Joan Cabanyes Vilar, que va dur la bandera durant tants anys. Este concert va reunir per primera vegada a la nostra Banda, dirigida per Sergio Díaz García, la Rondala i el cor, dirigits per Joan Herrero Pons, i la Colla de dolçainers i tabaleters. Un acte molt emotiu i populós, que demostra l’afecte que en Artana se li tenia a Paco.

Després del vídeo es pot veure el programa d’este concert, una xicoteta semblança biogràfica, un l’escrit d’homenatge pòstum que va llegir al concert la presidenta de la Banda, Mª Dolores Ballester, en nom de La Unió Musical Artanenca, Rondalla i Cors d’Artana i Colla de dolçainers Dalt Més Amunt, i el panegíric llegit a la cerimònia de l’enterrament.

Vídeo Homenatge al Mestre Francisco Mechó Tel

Partitura de l’acte (la podeu ampliar amb un clic).

**********

Francisco Mechó Tel, ressenya biogràfica

Inicia els seus estudis musicals en el conservatori superior de música ” Joaquín Rodrigo” de València als 12 anys d’edat, cursant els estudis de clarinet amb els professors: D. Juan Vercher, D. Luis San Jaime i D. Lucas Conejero, obtenint el títol de Professor de Clarinet en el curs acadèmic 83-84.

Des de 1982 fins a 1997, va ser professor de clarinet i solfeig en l’Escuela de música “Artística Nulense”, exercint els últims cinc anys de director de la mateixa.

Des de 1987 fins a 1994, va ser professor de vent-fusta i solfeig en la “Fundació Municipal de Cultura de Puçol”, creant en el seu últim any la rondalla del grup de dances.

En el camp de la direcció, realitza cursos de direcció de banda amb els mestres: D. Bernardo Adam Ferrero i D. Enrique García Asensio.

Va ser professor músic de la Banda Municipal de Castelló des de 1987 fins a 2017. Director de la banda de música Unió Musical Artanenca i de la seua Escola de Música des de 1983 fins a 2017. Professor i director de l’Associació Cultural Rondalla i Cor d’Artana fins a 2017, i va ser professor de la rondalla del “Grup de Dances i Rondalla El Replà” de les Alqueries.

Va col·laborar en els inicis de la creació de la Colla Dalt Més Amunt d’Artana.

 

Concert homenatge a Francisco Mechó

(Parlament de Mª Dolores Ballester en nom de La Unió Musical Artanense, Rondalla i Cors d’Artana i Colla de Dolçainers Dalt Més Amunt)

Bona nit i benvinguts tots al concert de Santa Cecília. Saludem a la corporació municipal, i especialment a Mari, Cecília, Paco i família….esperem que els agrade este xicotet homenatge fet amb el cor de tots els que participem.

Avui és un dia especial per a la nostra família musical, per dos motius, el primer i principal és que aquest concert està dedicat a una persona importantíssima que per desgràcia ja no està entre nosaltres, el nostre mestre Paco, i la segona perquè celebrem Sta. Cecília, que com saben és la nostra patrona, per això vam decidir fer este xicotet homenatge a Paco avui, el dia de la nostra festa, el dia de la música.

(Llegir text complet)

 

A Paco Mechó en el seu comiat (dimarts 14/02/2017, Dia de Sant Valentí)

Resulta fàcil parlar de tu, Paco, perquè afortunadament hi ha en la teva forma de ser moltes qualitats. Entre aquestes no ens referirem a la professionalitat com a músic, ja que eixa faceta personal ha sigut amplament demostrada i valorada des del primer moment que et vam conèixer.

A Artana sempre t’hem considerat un home treballador, participatiu, afable i extravertit. En realitat un més del poble que coneixies i sabies el nom de tots, tractaves correctament a les persones sense importar l’edat i cap altra condició. De tal manera estaves integrat, que alguns del teu poble et preguntaven si eres d’Artana. Encara que ens consta que estimes molt a Nules. Eixa proximitat et feia summament valuós en el teu treball com a director, ja que en aquesta tasca es necessita molta mà esquerra i capacitat per a aglutinar als grups per a que els projectes musicals tiren endavant, de no ser per tu, tant la banda com la rondalla podrien haver naufragat en qualsevol moment.

Fa vuit anys i mig, concretament el 19 de juliol de 2008, se’t va fer l’homenatge que mereixies, realment aquell dia tu i també nosaltres vam estar plens de felicitat.

(Llegir text complet)

A %d bloguers els agrada això: