Pepe Alba (1885-1951), gran actor valencià

Sovint hem parlat d’Artana com a poble dinàmic, més enllà del treball al camp i l’economia precària. En eixa diversitat trobem de tot: gent amb carrera, moviment obrer, conflictes polítics, inquietuds culturals… Amb este criteri, ací incloem dos textos del company Óscar Pérez Silvestre, publicats respectivament en 2005 i 2006 a la revista del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, Braçal, sobre l’actor còmic Pepe Alba (Alba és un cognom molt conegut al nostre poble), fill d’un sarier d’Artana instal·lat a Sagunt, que va ser primeríssima figura al teatre valencià durant la primera mitat del segle XX.

Pepe Alba era un home de família modesta que va passar de Sagunt a València i del teatre amateur al professional com actor, cantant de sarsueles, empresari, autor i traductor. En aquell moment el teatre de comèdia (en primer lloc el sainet) i la sarsuela eren, per damunt del cine, la distracció principal de la població. També eren habituals les companyies d’aficionats arreu dels pobles, com bé sabem en Artana. Eixa és una història que haurem de recuperar en algun moment.

Pepe Alba té carrer a València i a Sagunt, entre molts altres honors.

Es pot llegir els textos sobre Pepe Alba ací baix, en format pdf.

El primer text és la biografia de l’artista: “Pepe Alba (1885-1951): dies i obres d’un actor d’estrena”, publicat a Braçal 31-32, en 2005.

pepe-alba-1885-1951-dies-i-obres

El següent és “’Aprendre a ser mut’. Una mostra dels conflictes lingüístics dels valencians en l’entremés Una conferència (1927), de Pepe Alba i Lluís Juan Alcaraz”, inclòs al número 34 de Braçal, 2006. Inclou completa l’obreta “Una conferència”, entremés valencià en prosa estrenat en el “Teatro Moderno” de València, el diumenge 18 de desembre de 1927. Va precedida d’una introducció d’Óscar Pérez Silvestre que parla dels conflictes lingüístics de la societat valenciana en aquell moment històric -en plena dictadura de Primo de Rivera, que, paradoxalment, va ser un gran moment per al teatre comercial en valencià-. Entendre aquells conflictes ajuda a entendre la deriva del valencià al llarg del segle XX i la seua situació actual.

aprendre-a-ser-mut-una-mostra-dels-conflictes

A %d bloguers els agrada això: