¡La Dictadura en Artana! (1929)
José Rico ha aconseguit un libel signat per Juan Martí Portalés (Joan de Bollo) cap a l’any 1929 i que oferia les irregularitats comptables de l’Ajuntament en el període 1924-1929. Es tracta d’un full de 327 x 452 mm imprès pels dos costats.
Recordem que la Dictadura havia suprimit els partits polítics i reprimit fortament el moviment obrer. Pel text de Joan de Bollo entenem que l’Alcalde va abusar de la seua autoritat de diferents maneres. Es fa menció a la fusió obligada de les bandes de música (maniueles i gavatxets) o a la prohibició dels balls (que continuaria amb la dictadura de Franco).
Com que a la Guerra civil es va cremar l’Arxiu municipal, la llista dels comptes ens dóna informació única de la construcció de la caserna de la Guàrdia civil, dels abeuradors (dels que ja no en queda cap), de la font i abeurador del Plano (destruïda absurdament a finals dels anys 80 en les obres de la carretera), del llavador (destruït, reconstruït i novament eliminat els anys 70), etc. Dóna per a una anàlisi que ens excedeix i que no anem a fer en esta ocasió. Queda com un document disponible per a curiosos i investigadors.
Sobre l’autor
Sobre l’autor podem afegir alguna cosa més. Joan de Bollo (aleshores encara no s’havien castellanitzat els noms) era un home culte, republicà i lliurepensador, compromès políticament, com es pot deduir de qui va redactar i imprimir el document que reproduïm a continuació. La gent més major encara el recorda bé. Va ser alcalde d’Artana en el període republicà, cap a l’any 33.
De jove era molt viu, graciós i bastant abusador. Va tindre la sort que li tocara la loteria en dos ocasions!
Com a lliurepensador era un home molt clàssic. De major llegia el diari al café la Casota amb lupa, era molt estrany per als xiquets. La germana era molt pietosa però ell no, potser en algun moment estiguera en la maçoneria, com els nebots Joan i Vicent; probablement també els altres de la colla, com Felipe el Pintor, Pasqualet Músic i altres.
De jove va ser amic de Salvador Almela Navarro, que aleshores era un aventurer que entre altres oficis va ser picador i boxejador. Ja de major van reprendre l’amistat, per això Almela va vindre a Artana quan era alcalde de l’Escorial; això va motivar que Fernando Herrero Tejedor vinguera a Artana a estiuejar i fera gran amistat amb D. Salvador, que el va promocionar com a polític destacat en el règim de Franco, arribant a Fiscal del Tribunal Suprem i a Ministre del Moviment Nacional. Així com l’ascens de Herrero Tejedor es gestà a Artana, fou el mateix Herrero qui, sent Governador Civil d’Àvila, va nomenar secretari particular a Adolfo Suárez, que a partir d’aquest fet es va anar promocionant fins arribar a President del Govern.
Tornant a Joan de Bollo, en temps de Franco li agradaven molt els populars varietés que portava a Artana l’anomenat Juanito el Loco (en aquell temps era una activitat llicenciosa i altament pecaminosa). El tio Joan no només comprava l’entrada per a ell: en comprava una altra per a la seva boina. L’empresari li ho agraïa dedicant-li alguna cançó i publicant-ho en mig de l’espectacle.
Últimament ja de molt major s’ajuntava amb els joves del moment com Enrique Màlia, Deogracias Montoliu i altres de la colla. Feien grans festes al bar i Joan els ensenyava cuplets i altres cançons, acompanyant-les de gestos un tant picants.
(Recordeu que clicant sobre la imatge es pot veure el document en gran)
Deixa un comentari
Comments 0