Escriptura per ampliació de la sacristia (1896)

Coincidint amb la publicació del fullet de Mn. Emilio Llorens Una parroquia modelo…, Jordi López Vilar ens envia un document de l’arxiu parroquial que té relació amb l’eixample de l’església. Ell mateix ens explica de què s’hi tracta:

“Els darrers anys del segle XIX es va fer una profunda renovació de l’església, que va fer-se quasi tota nova (aquestes obres van donar al temple la fesomia que presenta actualment. L’activitat de la parròquia d’Artana dels últims anys del segle XIX es troba publicada a Mn. E. Llorens: Una parroquia modelo en en la última década del siglo XIX, València, 1903). Per a la seva ampliació va enderrocar-se una casa, la de Joan Vilar Sales. Es conserva a la parròquia l’escriptura de compra-venda (Carpeta de documents varis. Arxiu Parroquial d’Artana), efectuada a les dues de la tarda del dia 27 de febrer de 1896 a la casa parroquial.

Diu Mn. Vilar que l’expropiació va costar 6.300 pts. i el preu va ser pagat tres anys després (Mn. Vilar, Historia de Artana, t. II, p. 407 [en la nostra edició és la pàgina 167]), malgrat que en l’escriptura consten 1.750 pts. Hem de pensar que el preu real és el que proporciona Mn. Vilar, i que la venda deuria escripturar-se per un preu menor amb l’objectiu de pagar el mínim d’impostos. L’espai de la casa està ocupat actualment per la sacristia, la sala capitular i la porta secundària.”

A la biografia de Mn. Vicent Vilar, Mn. Lluís diu que la casa la va pagar aquest íntegrament a la seua mort.

Ací teniu l’escriptura:

escrip-sagrari1 escrip-sagrari2 escrip-sagrari3 escrip-sagrari4

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: