En commemoració del III centenari de Cristina

Per celebrar els tres-cents anys de Cristina, la Campana Grossa del campanar d’Artana, hem preparat un document audiovisual amb imatges, vídeos i àudios propis i de diferents fonts amigues, a partir d’un text de Josep Herrero i la veu d’Empar Pons, amb edició de Laura Yustas i Nelo Vilar. En el Volteig final participaren el campaners José Enrique Puchol Aragonés, de la Vall d’Uixó; José Vicente Manzana Mondragón, d’Eslida, i Josep Herrero Cabanyes, d’Artana, amb l’assistència de Pilar Traver, Roberto Silvestre Pla, Regina Pallarès Pitarch i Sofía Gascó Pla.D’esta mateixa sessió es pot vore en vídeo el Repic en Els tocs de les campanes d’Artana, on vam allotjar informació sobre els 22 tocs tradicionals en Artana. Un grandíssim patrimoni immaterial. A Artanapèdia també podeu trobar Textos sobre campanes i campaners a la Hoja Parroquial (1968), que informa sobre la fabricació de les campanes. O Uns mestres campaners a Artana, on Josep Herrero detalla el treball de la família Traver, campaners al nostre poble. I de nou recomanem la informació sobre les campanes d’Artana arreplegada a la web del Gremi de Campaners.

[Una setmana després d’esta publicació, el 30 de novembre de 2022, la UNESCO ha declarat el toc manual de campanes Patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Ens felicitem, és un bon regal d’aniversari.]

A continuació teniu el vídeo En commemoració del III centenaria de Cristina, la Campana Grossa:

L’any 1722 a Artana hi va haver un gran esdeveniment, una vegada l’església barroca acabada i erigit el campanar (més baix del que està ara), es va fondre i muntar la campana gran anomenada Cristina.

Actualment és la més antiga però en realitat tenim un dubte, la campaneta més menuda de nom també Cristina es va badar i va ser refosa l’any 1953, no havent deixat constància de l’època de fabricació.

Inventari de les campanes de l’església:

Localització Campana Fonedor Any fosa Diàmetre Pes
espadanya Senyalera (0) TRAVER, VALENTIN Y HERMANO 1896 50 72
Sala de campanes Cristina (1) ROSES ATZENETA 1953 59 119
Sala de campanes Sant Joan (2) DE LA VIÑA, JUAN ANTONIO 1733 72 216
Sala de campanes Sant Miquel (3) GUILLEM, ANTONIO E HIJO 1828 88 395
Sala de campanes Cristina, la gran (4) GUILLEM, ANTONIO BELTRÁN 1722 105 670

Des d’aleshores la nostra campana grossa junt amb totes les altres, ha acompanyat la vida de molts milers d’artanencs i artanenques. Ha marcat el tems indicant-nos les hores, ens ha omplert d’alegria en totes les festes amb el joiós volteig de campanes, ens ha alarmat en el toc d’a focs o a lladres, ha convocat a les celebracions religioses i ens ha posat tristos quan ens indicava la mort d’alguna persona.

Les nostres estimades campanes tenen un llenguatge molt precís que abans tot hom entenia, són tan melodioses per als nostres conciutadans, acostumats com estem al seu so, que quan en sentim unes altres entenem que les nostres són les millors.

Seguirem la vida del poble informant-nos, alegrant-nos i entristint-nos amb la comunicació que cada dia ens regalen, fins que un dia no podrem escoltar el toc dedicat a cada un de nosaltres, serà quant la gent eixirà al carrer preguntant qui s’ha mort, serem els protagonistes involuntaris i el nostre nom i sobrenom anirà de boca en boca.

Però no passa res, és el cicle de la vida, naixeran moltes altres generacions d’artanencs i artanenques escoltant el melodiós toc de les campanes, informant-se, alegrant-se i entristint-se gràcies a elles.

Felicitats Cristina, Campana Grossa, per Molts Segles!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: