Declaració del poble com “Amic i protector del patrimoni natural, en especial dels ocels, rates penades i arbres urbans’

Declaració del poble com “Amic i protector del patrimoni natural, en especial dels ocels, rates penades i arbres urbans’

UNA PROPOSTA PER A L’AJUNTAMENT D’ARTANA

“Hem de recordar que els cedres i margallons de la Plaça Nova, en primavera i a primers mesos d’estiu pateixen una gran invasió de poll amb la melassa conseqüent que ocasiona una greu molèstia al veinat, als usuaris de la plaça i als automobilistes que aparquen els cotxes baix. Tenen raó de queixar-se, mereixen que es solucione el problema, però no és admissible que es propose eliminar els arbres, això és com matar mosques a canonades o eliminar les malalties matant al portador. Al nostre entendre cal fer tractaments en primavera per eradicar la plaga i conservar aquests bonics i grans exemplars.”

Introducció

En Artana tenim un patrimoni natural extraordinari en flora, fauna i geologia, per eixa raó cal protegir-lo i promocionar-lo tan com es puga i amb tots els mitjans al nostre abast.

Si fem un poc d’història veurem que sempre no s’ha fet el que calia, recordem la cacera massiva d’aus insectívores que es feia en altres temps, la tala abusiva d’arbres urbans que es va fer a final dels anys 50, eliminant els monumentals eucaliptus de la carretera d’Eslida que anaven des de l’antic llavador a la trilladora, i altres espècies també monumentals entre ells oms i plataners de la carretera de baix que venien des del cementiri i des de l’antic abeurador al magatzem de Nela. Eren altres temps, no hi havia sensibilitat per la protecció de la natura, ni es tenia en compte l’opinió del veïnat, per cert molt descontent, sobre tot el del Pla.

Una foto preciosa dels típics passejos festius carretera amunt i carretera avall, flanquejades per tires de grans eucaliptus. D’esquerra a dreta, Lolita Moliner, Marí Racó, una desconeguda, María Dolores de Ramonet (?) i Marí Roquet. No reconeixem els edificis de la dreta, que desapareixerien fa molt de temps.

Darrere del cavallistes, a la nostra dreta, podem veure la trilladora i alguns dels monumentals eucaliptus que hi havia a l’eixida del poble.

Pedrera d’Artana.

Si fem menció de la geologia, caldrà recordar la pedrera de les Penyes Altes i la desfeta de l’horta del Pinar com els atemptats mediambientals més grans de la nostra història, comparables per la seva magnitud a l’enderroc del Castell en la primera guerra carlina.

Vista del castell. Es tracta de la façana exterior de la muralla que dóna a llevant, hui completament desapareguda. Adoneu-vos que la torre de l’esquerra i la suposada finestra “mudèjar” encara no s’havien reconstruït (sembla que es va fer l’any 1936). La imatge és de la segona dècada del segle XX, de La historia de Artana de Mn. Lluís Vilar Pla.

Afortunadament en l’actualitat hi ha més sensibilitat per la bellesa dels nostres paratges i comprensió del que ens juguem tant a nivell local com planetari cas de no tenir respecte i cura de la natura. Per això fem aquesta proposta que redundaria en benefici de tots.

Protecció dels ocells urbans i rates penades

Tots els animals tenen un important paper en el manteniment de l’equilibri biològic. A nivell urbà els vileros o teuladins ens han acompanyat sempre i ara estan en forta regressió, són omnívors i per tant necessaris a les nostres llars. Quant a les oronetes i falzies, ens acompanyen a l’estiu amb els seus alegres cants, podem admirar la perfecció dels seus vols, són uns insectívors extraordinaris; sense ells, i també sense les rates penades, de les quals tenim una important colònia, la nostra vida no seria possible. Recordem que mil d’aquests exemplars poden menjar una tona d’insectes any. Per aquest motiu proposem que en les cases noves es facen unes mínimes intervencions que no suposarien cap despesa per als propietaris i en canvi serien vitals per al manteniment de tan beneficiosos sers. És simplement conservar els forats dels ràfecs de les teulades i deixar-ne altres per les parets d’una forma dissimulada que no afectés l’estètica de la construcció. Es pot veure la proposta més completa clicant a Barreres arquitectòniques contra ocells urbans. També els nius de les oronetes, com excel·lents construccions de fang al recer de teulades i balcons, estan protegits i hem de cuidar-los i resguardar-los tant com puguem.

Seria interessant reforçar aquestes accions amb la conscienciació dels joves per mig de xerrades i tallers de nius que després haurien de ser col·locats en llocs adients.

Protecció dels arbres urbans

La protecció dels arbres urbans no és menys necessària, pensem en el patrimoni que tindríem al nostre poble cas de no haver-se eliminat tants arbres monumentals.

Els arbres donen bellesa, purifiquen l’atmosfera, fan ombra, aixopluguen els ocells, protegeixen el sol de l’erosió, ens proporcionen fusta i fruits, mitiguen el soroll, mantenen la humitat en l’ambient… En definitiva, són necessaris per a la vida i mereixen el nostre respecte. L’eliminació d’un exemplar tan sols hauria d’estar justificada si estiguera en mal estat o amb perill per als vianants.

Cal fer menció d’una manera més concreta als nostres arbres locals que en ocasions s’han podat en estiu quan els de fulla caduca cal tractar-los a la tardor, quan retiren la saba i van perdent la fulla. Cal dir així mateix que actualment, al nostre modest criteri, s’estan fent unes podes manifestament millorables.

Dos imatges de la vegetació de la Plaça Nova.

També hem de recordar que els cedres i margallons de la Plaça Nova, en primavera i a primers mesos d’estiu pateixen una gran invasió de poll amb la melassa consegüent, que ocasiona una greu molèstia al veinat, als usuaris de la plaça i als automobilistes que aparquen els cotxes baix. Tenen raó de queixar-se, mereixen que es solucione el problema, però no és admissible que es propose eliminar els arbres, això és com matar mosques a canonades o eliminar les malalties matant al portador. Els tècnics a qui hem consultat opinen que cal fer tractaments en primavera per erradicar la plaga i conservar aquests bonics i grans exemplars. Per a aquest objectiu hi ha molts productes al mercat com fitosanitaris repel·lents, alguns que es poden aplicar per endoteràpia, epiretrines naturals i altres, tots ells eficients per erradicar la plaga sense perill ni molèstia per a persones i animals.

Conclusió

Aquestes mesures de protecció són necessàries per a educar als joves. Salvar a tots aquests sers, siguen animals o vegetals, és un acte de justícia que també beneficiaria al nostre poble i contribuiria al manteniment del nostre planeta tan greument amenaçat actualment per la ignorància i l’egoisme dels humans.

A %d bloguers els agrada això: