APUNTS HISTÒRICS DE LA UNIÓ MUSICAL ARTANENSE

APUNTS HISTÒRICS DE LA UNIÓ MUSICAL ARTANENSE[1]

Josep Herrero Cabanyes

Resta per fer la història de la Banda de Música d’Artana però tenim notícia de la seva existència l’any 1865. Suposem que aquesta primera agrupació seria l’adaptació als nous temps de les rondalles preexistents que actuaven principalment al ball de teer.

A principi de segle hi havia dues bandes, la de la Casota i la de la Col o Cossi; era una manera d’anomenar les faccions polítiques d’aleshores i també els locals respectius. Però aquesta dualitat no és estable succeint períodes d’unificació que unes vegades seran voluntaris i altres per força. Així esdevé en els primers temps de la Dictadura de Primo de Rivera quan el Sergent de la Guàrdia Civil, Alcalde i altres autoritats obliguen a la banda de la Casota a unificar-se amb l’altra. També en la República hi ha problemes polítics i s’obliga a alguns músics per a que entreguen els seus instruments.

La Guerra talla totalment la continuïtat d’aquest organisme fins l’any 41 que és quan comença a estar present fins l’actualitat, si bé aquestos primers temps també són problemàtics entre altres raons per la resistència d’alguns músics a integrar-se en la Banda, això obliga a les autoritats a la detenció i intent d’empresonament de tres dels més “dissidents”.

A l’actualitat, tenim una banda formada per tan sols vint-i-cinc músics, però ens esforcem per anar avant i millorar-la, dirigida per un director professional que fa dos assaigs per setmana i que al mateix temps i juntament amb un músic s’ocupen de l’escola d’educands, integrada per vint xiquets i xiquetes.

No creem ser modèlics i sabem que resta molt per fer, però malgrat les dificultats la Banda continua gràcies sobre tot als músics, a l’Ajuntament del que rebem importants ajudes, a les juntes de festes que ens contracten, als socis, als que tenen l’atenció d’assistir als nostres concerts i al poble en general.

Esperem seguir contant amb tots i si pot ser augmentant el seu recolzament a aquesta Agrupació que té com a finalitat fomentar la cultura musical entre els joves d’Artana, contribuir a la convivència i a les festes del poble, i donar al nostre municipi la riquesa cultural i artística que  es mereix.


[1] Aquest és el resum d’un text més ample. Va ser publicat en aquest format en un programa de festes dels anys 80.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: