IN MEMORIAM Maria Vilar Herrero (1925-2022)

Marí Racó -Creu 3

Maria en un acte al monestir del Puig de Santa Maria en 2012, on és condecorada amb la Creu de l’Orde de la Legitimitat Proscrita que li imposa en Carles Xavier de Borbó Parma, abanderat de la dinastia carlista, juntament a uns altres sis carlistes del País Valencià.

Hem rebut un obituari “carlista” de Josep Miralles realitzat per a la nostra amiga i companya Maria Vilar Herrero, “Marí Racó”, que ens va deixar la setmana passada. L’ideari carlí, adobat d’humanisme cristià, és el que va professar durant tota la seua vida, heretat de generacions de militants de la seua família i de la del seu marit. Ací es poden vore fotos de quan a Maria se li va concedir la Creu de la Legitimitat Proscrita de mans d’en Carles Xavier de Borbó Parma (“el seu rei”, ens dia joiosa) al Puig de Santa Maria.

Més enllà de les seues idees, Marí Racó era coneguda per la seua bondat i la seua contagiosa alegria, per l’hospitalitat que convertia sa casa en una parada per a totes i tots. La recordarem amb el seu marit, Josep Maria Cabanyes, un altre humanista generós, i per suposat amb quatre dels seus fills, companys en tants projectes desinteressats pel nostre poble, entre els quals la pròpia Artanapèdia: Imma, Josep Maria, Pilar i Joan.

Es pot reconèixer la generositat de Marí Racó en les nombroses aportacions fetes a esta web: en primer lloc la seua entrevista fabulosa (acompanyada de Pilar), que per a nosaltres és un tresor. Se la pot veure en forma i arromangada explicant com es fan les típiques orelletes amb la seua germana Teresa, els seus fills Pilar i Joan Cabanyes Vilar, i la participació de Maria Herrero Vilar, “Marí Peneque”. Es pot veure també la preciosa col·lecció de fotos de Marí Racó, que és un altre tresor, i se la pot sentir entonada en la publicació sobre el cant de l’aurora, al que al·ludeix Josep Miralles en el seu text.

No podem deixar de rememorar-la amb emoció, i d’agrair-li tot allò que ens ha donat, que és molt. Potser tampoc no podrem omplir del tot el gran buit que deixa…


IN MEMORIAM
Maria Vilar Herrero (17/2/1925 — 12/4/2022)

Carlista i activista cultural del municipi d’Artana, viuda del militant del Partit Carlista del País Valencià i socialista autogestionari, Josep Maria Cabañes (prolífic autor d’Aurores populars i fundador de l’ Associació de la Tercera Edat d’Artana durant la Transició Democràtica).

Maria a més d’haver estat treballadora de l’espart, de magatzem de taronja i telefonista, era una entusiasta lectora de premsa i llibres; formava part també de l’Associació de la Tercera Edat quan es va convertir en mixta, on va ser membre de la junta en obtenir el major nombre de vots degut a la seua popularitat; era igualment catequista parroquial. Formava part del cor dels cants de l’Aurora, molts dels quals eren obra del seu marit. D’aquest cor es va fer una recopilació sonora de música tradicional valenciana (vol. 30 editat per la Generalitat Valenciana). Va tenir 5 fills, Josep María, religiós, Imma, educadora social, Pili, mestra, i dos més: Francesc Xavier, mort l’any 1958 i Joan, que va ésser fins a la seva mort, l’any 2018, un destacat activista cultural del seu poble.

L’any 2012 Maria va estar condecorada en un acte al monestir del Puig de Santa Maria amb la Creu de l’Orde de la Legitimitat Proscrita que li va imposar en Carles Xavier de Borbó Parma, abanderat de la dinastia carlista, juntament a uns altres sis carlistes del País Valencià.

Maria va morir el passat 12 d’abril de 2022 al seu poble d’Artana on va ser soterrada al dia següent després d’un emotiu i profund funeral realitzat al seu poble, que va comptar amb l’assistència del Pare Abad i el Pare Prior del Monestir de Poblet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: