PROPOSTA DE PROTECCIÓ DE LES ERES

Josep Herrero

Després de fer un estudi de les eres d’Artana, text que es pot consultar en Artanapèdia (LES ERES D’ARTANA, UN PATRIMONI A CONSERVAR), hem pogut comprovar que encara en queden bastants i pensem que s’haurien de protegir perquè constitueixen un patrimoni destacable del poble. Entre aquestes en hi ha dos que mereixen una actuació urgent: es tracta de l’era Villar, catalogada amb el nº 18, i l’era dels Menudes, catalogada amb el nº 22.

Era nº 18: Ubicació 39.887-0.256, (Villar)

Era nº 18: Ubicació 39.887-0.256, (Villar)

18 era de villar amb pallisses

En la primera, que podem veure en les imatges de dalt, es justifica l’actuació per ser la més ben conservada de totes. Necessita poc de treball i inversió per a quedar perfectament operativa; altra opció serien les pallisses que podrien escometre’s més avant.

Respecte a la segona o era dels Menudes, està també molt ben conservada, tenint en compte que és de terra, al contrari de la majoria que són de rajola.

Era nº 22: Ubicació 39.888-0.259. (Dels Menudes)

Era nº 22: Ubicació 39.888-0.259. (Dels Menudes)

Recuperable, també és la que té les pallisses amb més bon estat. Es de terra

L’era dels Menudes té un altre valor molt destacable: les pallisses més ben conservades del poble.

Com està dins del planejament urbà, nosaltres proposem fer un cèrcol de pedra o altre material rústic que envoltara tot el perímetre, premsar la terra de dins de l’era i conservar les pallisses per ser, com hem dit abans, les millor conservades i perquè tenen una forma molt especial amb una semicircumferència a la part de darrere (es pot veure en la foto de dalt). En aquestes tan sols caldria restaurar la teulada, canviar les portes i deixar les parets tal com estan ara, sense emblanquinar ni pintar l’exterior. La casa que resultaria es podria habilitar per dins com un local municipal per als usos que consideraren oportuns.

Som conscients del que suposaria la modificació del pla urbà fent una zona verda o una plaça en aquest punt, però pensem pagaria la pena fer aquest esforç perquè els elements a conservar són notables i ho seran més encara quant en altres indrets s’acaben aquestes mostres tan valuoses de la cultura popular dels pobles.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: