Proposta de calefacció comunitària

El nostre poble, per la situació de continentalitat i altura sobre el nivell del mar, té un clima moderadament fred, entre 3 i 5 graus per davall de la Plana. Per aquest motiu en anys normals necessitem calefacció un mínim de 5 mesos anuals, principalment de novembre a març.

cicle-biomassaLes fonts de calor que solem gastar són la llenya o biomassa, el gasoil, el gas butà i l’energia elèctrica. Tots aquests combustibles tenen un preu alt, alguns com la llenya són costosos de transportar i emmagatzemar, també és costós el manteniment en òptimes condicions de les instal·lacions i aparells calefactors.

A banda de la calefacció, es necessita al llarg de tot l’any una aportació d’aigua calenta, aquesta si s’empra el gas o l’electricitat per calfar-la pot suposar una despesa d’uns 400 euros anuals per a una família de quatre o cinc membres.

Cal considerar que els serveis mancomunats solen ser considerablement més barats; pensem en l’energia elèctrica, l’aigua potable, el transport públic, la recollida de fems, etc.

Per aquest motiu nosaltres proposem a l’Ajuntament que lidere una proposta de calefacció comunitària. Aquesta idea no és nova, és una realitat en molts municipis d’arreu del mon.

Ací a prop està realitzant-se un projecte que internacionalment s’anomena District Hearting, és a La Todolella, un poble dels Ports.

Consisteix en una central de calor alimentada per biomassa que porta l’aigua calenta a cada casa per a la calefacció i l’aigua calenta sanitària.

Avantatges que tindria

  • El preu de 2000 l de gasoil és de 1700 euros, en biomassa les mateixes calories en costarien 918.
  • El calor sobrant podria generar electricitat que aniria a la xarxa.
  • S’usaria una matèria no contaminant.
  • La recollida i transport de la biomassa generaria llocs de treball i regeneració del bosc, naturalment sempre que es fera controlada amb criteris mediambientals.
  • No dependríem d’una font de calor de fora amb el que suposa sempre d’inseguretat en l’abastiment i la fluctuació dels preus.
  • Possibilitat de subvencions que solen concedir a projectes innovadors i d’energia neta.
  • S’evitaria el manteniment de les calderes i dels cassets, estufes i llars.
  • Estaria adaptada per a altres combustibles que en un futur resultaren més fàcils d’obtindre i més barats.
  • En el preu abans assenyalat entraria també l’aigua calenta sanitària.

Com ens hem referit al principi és un projecte que està portant-se a cap a La Todolella.

A continuació mostrem el material que ens ha facilitat l’empresa concessionària Forestal del Maestrazgo a qui agraïm molt sincerament la seva deferència. Es pot obrir en un visor pdf.

PROPOSTA DE CALEFACCIÓ COMUNITÀRIA

 

 

A %d bloguers els agrada això: