Un gravat de Santa Cristina (s. XIX)

Un gravat de Santa Cristina (s. XIX)

Artanapèdia s’ha ocupat moltíssim de l’ermita de Santa Cristina, patrona d’Artana i titular del popular barri que pren el nom de la Santa. L’ermitori és una de les fites del nostre patrimoni històric-artístic i també de la vida social del nostre poble. Sobre la seua història vam publicar la investigació de Josep Herrero L’ermita de Santa Cristina a propòsit de la font, l’edifici i els orígens de la devoció a Santa Cristina. Vam aprofundir en la seua història en el capítol Del pas del cabet de Santa Cristina per l’Ermita d’Artana; vam publicar el llibret de 1923 Devociones a Santa Cristina, amb textos de Mn. Vicent del Mestre i Mn. Lluís Vilar; ens vam ocupar també de fer una Anàlisi dels Gojos de Santa Cristina en el context sociocultural i econòmic d’Artana en el segle XVIII; vam reproduir el sorprenent reportatge Festes de Santa Cristina a La Esfera (1924); vam rebre bellíssimes fotos d’ara fa cent anys (1919) de la Col·lecció fotogràfica de Vicente Llidó Gómez (tan recordat per totes i tots); i fins i tot un quadre a l’oli de l’excel·lent artista i pintor Felipe Sales; i finalment vam fer una Proposta per fer navegable l’embassament de Santa Cristina. A més a més, la presència de l’ermita, de la festa, de la seua fira i del paratge està present en la major part de les més de trenta col·leccions fotogràfiques publicades per nosaltres, i hi ha nombroses mencions en molts altres textos.

Ara volem sumar a tota esta informació un document de què hem sabut pel nostre amic, el gran historiador d’Eslida Óscar Pérez, a qui devem tant de material interessant: es tracta d’una làmina propietat de la Biblioteca Nacional (que l’ofereix digitalitzada com a “Estampa de devoción”) amb una litografia de la Santa de molta qualitat, signada per N(icolás) Sanchis a València. A la BN es data la làmina en 1867 (?), i ens donen unes dimensions de 125 x 88 mm, sobre un suport de 216 x 159 mm. La làmina porta un segell d’entrada de la Biblioteca Universitària de València del dissabte 3 d’abril de 1897. El text és el següent:

Santa Cristina V. y M.
Patrona de la villa de Artana.
Hay concedidos 40 días de indulgencias rezando un
Padre nuestro ante esta Sª Imagen.

La menció a Artana resulta particularment interessant, perquè hi ha moltes altres poblacions que també la tenen per patrona. En la imatge, la xiqueta Santa Cristina està representada amb una roda de molí lligada al coll, que és una de les múltiples tortures que va patir, i dos angelets porten les fletxes amb què va ser martiritzada i la corona i la palma del martiri. Camina sobre l’aigua de la mà d’un àngel.

Si les indulgències estan actives, no us priveu de fer-ne ús ni que siga davant d’esta imatge digital.

La santa va ser retirada del calendari catòlic en 1969 pels dubtes sobre la seua existència. Tot i això… Visca Santa Cristina!