La (falsa) moneda republicana d’Artana

Jordi López Vilar. 2 d’octubre 2015

La guerra civil espanyola va provocar una situació insòlita en la moneda del país, en què cada bàndol feia la seva i, a més, els problemes per a la seva encunyació van portar a admetre una gran quantitat de monedes locals, fabricades pels mateixos municipis. Aquest tipus de moneda és objecte d’un col·leccionisme específic, atesa la seva varietat i també la seva relativa raresa.

Falsa-moneda1 Falsa-moneda2

Entre la moneda republicana es troben unes monedes fabricades en un cartó marronós que porten en una cara l’escut de la República i en l’altra, un segell de correus nou (no marcat) que determina el seu valor, sempre baix. Aquesta moneda-cartó va ser autoritzada per una orde del Ministeri d’Hisenda de Barcelona de 24 de febrer de 1938, com una solució a la falta de moneda fraccionària de metall.

Els anys 70 es van escampar entre els col·leccionistes nombroses monedes-cartó que tenien la característica de tenir impreses en una cara i en color, un dibuix central (un escut, un animal, etc.) i una orla contenint un text del tipus “cartón moneda de uso provisional” o “República española” amb el nom de pobles i una data (1936, 1937 …). Pel revers, un segell autèntic de la República.

Aquestes monedes de cartó segueixen corrent pel mercat, tot i que són falses, i n’hi ha una gran varietat atribuïdes a molts pobles, per exemple, de les províncies de València, Castelló o Pontevedra. D’entre els pobles de Castelló n’hem trobat una d’Artana, i malgrat ser una moderna falsificació –ja que a Artana mai es va fer moneda-, hem cregut interessant posar-ne la imatge.

A l’anvers, s’hi veu la imatge d’una cigonya volant cap a l’esquerra en un fons tot blau-morat. Al voltant, una orla rosada on s’hi pot llegir “REPUBLICA ESPAÑOLA · ARTANA · Castellón · 1936”. Al revers, hi ha un segell de 20 cts. enganxat que marca el valor de la moneda. Medeix 3,5 cm de diàmetre.

Que és una falsificació, és evident, perquè mai es van fer exemplars en color i, a més, l’any (1936) és anterior a la mateixa orde (1938) que n’autoritzava el seu ús. De totes formes, hem cregut que era un element prou curiós per incloure’l a Artanapèdia.

A %d bloguers els agrada això: