Col·lecció de Juan Llidó Catret, ‘Juan de Sol’ (I)

Col·lecció de Juan Llidó Catret, ‘Juan de Sol’ (I)

De nou, Juan Llidó Catret, ‘Juan de Sol’, fa una contribució important al nostre arxiu, ara en la forma d’una col·lecció de fotografies familiars que enriqueix enormement el patrimoni gràfic del nostre poble. De Juan hem pogut llegir fa poc el preciós text Artana, el paraíso y el tiempo perdido, un assaig literari que recomanem vivament.

La col·lecció abasta dos terceres parts del segle XX, amb una quantitat destacada d’imatges dels anys 40 a Artana —en un context, recordem-ho, de postguerra, amb fam, repressió i absència generalitzada de recursos. Són fotos de la família Sol i de la família de les Roquetes, i també de la infància i joventut del nostre donant.

Per entendre les fotografies cal tindre en compte que la família “Sol” eren empresaris espartiners, i per tant gaudien d’un estatus destacat en la vida social del poble, a més de majors ingressos que la majoria. D’ahí la quantitat i la qualitat de les fotos, en una selecció que podria haver sigut encara molt més ampla.

De fet hem dividit esta col·lecció en dos parts: una primera, més nombrosa, de son pare i la família Sol, i una segona dedicada a sa mare i a la família Llidó Catret.

Hem d’agrair a Juan de Sol la seua aportació generosa, i també a María Herrero (‘Marí Peneque’), que de nou ens ha ajudat a identificar persones o situacions. Agrairem tota la col·laboració possible per seguir identificant persones, llocs o esdeveniments.

Ascendents

Dolores, mare de Vicente, de José (el “metge Sol”) , i de Juan, pare del metge don Julio que tinguérem en Artana. Juan era magistrat jutge per oposició en la ciutat d´Osca i el va afusellar els “nacionals” quan entraren en la ciutat amb el comandament del general Millarruelo. Dolores era la besàvia del nostre donant, Juan de Sol, i dels seus germans bessons. La foto està datada darrere en març de 1967. Les dones majors dels anys 60 continuaven la tradició secular dels cabells arreplegats, el mocador al cap i la toqueta, a més a més vestides de negre permanentment en raó dels molts dols acumulats en la seua vida. No tenim les dades de naixement i defunció, però suposem que naixeria a finals del segle XIX.

**********

Possiblement el marit de l’anterior, Juan de Sol, fotografiat en la mili. Com és habitual en estes fotos d’estudi, té darrere un teló pintat amb un cel, taula i cadira de disseny. També era comú que els fotògrafs prepararen el posat donant-los coses que tingueren en les mans: guants en una mà i un puro en l’altra. També desconeixem en quin cos serviria, amb eixe plomall en la gorra.

**********

Vicente Sol, pare de Juan de Sol i avi del nostre informant. Foto en format postal, en paper rígid, impresa darrere per “Estudio fotográfico Luis de Arbona, Ceuta”. No coneixem les dades, però pot ser que participara en la guerra de Marroc, bé en la del Kert o en la del Riff, com tants altres artanencs. Una memòria de fets terribles que s’ha perdut quasi completament. Al seu net Juan (el nostre informant), li contava que no va anar a Àfrica perquè estava de permís en Artana i quan li donaren l´odre de tornar al quartel pergué el tren en Nules i a l’arribar a la caserna ja se´n havien anat. Tot i això, la foto està feta en Ceuta, de manera que, encara que no participara en cap fet de guerra sí que passaria algun temps allí.

Sobre la foto d’estudi només cal referir-nos al teló pintat amb un jardí, el disseny del moble i el testet i la planta que té damunt. Els mobles per recolzar-se eren altres elements que s’utilitzaven per donar naturalitat als posats. És una imatge de l’estudi fotogràfic de Luis de Arbona, una prestigiosa nissaga de professionals que treballa a Ceuta des de finals del segle XIX.

**********

Vicentica, dona de l’anterior i mare per tant de Juan de Sol pare, àvia del propietari d’estes imatges. Una foto menuda sobre un original paspartú. Sánchez-foto, Castelló.

**********

Juan i Joaquín de Sol retratats en casa, davant d’una portalada gran, sobre un sol empedrat i en un entorn arreglat de plantetes. El tricicle és molt espectacular, pocs xiquets el tindrien en aquells anys. Pareix que vagen vestits igual, amb una bruseta clara, pantalons curtets, calcetins alts i bona sabata de mudar.

**********

Espartiners

Ací veiem anvers i revers de la nota de preus dels espartins que produïa la família Llidó Pitarch, ‘de Sol’. S’aprecia que es venien per dotzena, es produïen en nombroses mides, i es servien sobre vagó a l’estació de Nules. No coneixem l’any en què es va publicar esta tarja, però els preus estaven regulats segons llei publicada el 4-8-1950. En aquell moment encara es produïen a mà, i les dones treballaven obligatòriament als magatzems dels empresaris.

**********

Juan a l’esquerra, Joaquín al centre, i possiblement José el bessó, fill de la ti Roqueta. D’esta imatge sorprèn que els joves mudats portaren boina, o el pantalons pujats per damunt del melic, o (fins i tot) veure als tres fumant, quan allò era una activitat majoritària.

**********

Un camionet o bé un cotxe de línia aparcat a la carretera en els anys 40. L’arbre que es veu darrere era un plàtan, estava al punt on el carrer del Pla arriba a la carretera, a la vora d’on viu Vicent Ramon Rico Vilar, ‘Pelo’; hui en dia este pany està completament transformat i no trobem cap referència clar. Durant molt de temps el plàtan va ser una fita urbanística, de fet la zona es deia “l’arbre” (no sabem per què es va llevar). Davant del plàtan hi havia un sifó que també es pot apreciar. Aquell punt era la parada habitual del cotxe de línia, que segurament és el que estem veient. A la dreta es veu un carreró que entra: es tracta de l’actual carrem Ample, que va a la fusteria de Joaquín d’Olegario, abans de la seua ampliació.

En el grup que posa sobre el vehicle reconeixem a Juan de sol, assentat davant del cotxe de línia, a la dreta d’ell podria ser la ti Consuelo (que seria després dona de Vicente Sol), i a l’esquerra Teresa Plano, una xica fadrina que vivia a la Foia. Joaquín de Sol està darrere d’un xiquet amb boina, i darrere d’ell pareix la ti Pilareta Cabedo (mare de José Juan de Coloma).

**********

José, el “metge Sol”, el seu germà Vicente i el nebot, Juan de Sol, al pont de l’entrada del poble. Darrere es veu el barranc de Castro net, amb els olivars treballats, tot sense un brinet de brossa, potser amb els plegadors fets. Per a donar-li encara més vida a la instantània pareix que córrega el barranc.

**********

Juan i Joaquín, en mono de treball, en un lloc indeterminat.

**********

Juan i Joaquín, de nou, uns germans molt ben avinguts, extremadament mudats.

**********

Joaquín de Sol, el germà més futbolista, membre del “Imperio”, una de les penyes i dels equipets que es disputaven la lligueta local, que despertava passions entre les famílies. Porta un segell darrere: “Foto La Senyera, Castellón”.

**********

Festa a l’ermita

Ací s’aporten 11 fotos de, com a mínim, dos dinars festius a l’Ermita de Santa Cristina. Eren dinars de paella, ben regats amb vi, i els joves, tot i la duresa de la dècada dels ’40, estaven tan esbojarrats com puguen estar-ho els de hui en dia. Havíem vist algunes d’estes fotos en altres col·leccions, però mai totes juntes i amb moltes novetats interessants.

 

En estos dinars els joves s’ho passaven molt bé, els veiem alegres i fins i tot desmadrats, de vegades descarats, amb disfresses, alcohol, i molta llibertat de moviment; açò s’entén millor si ho comparem amb reunions semblants de dones o de parelles, a on tot és molt més discret i controlat.

**********

Juan, davant al mig, enjaquetat, i al seu voltant Nano, Macareno, José Racó, Joaquín Caranyo, etc. Darrere es veuen els centenaris i monumentals xiprers de l’Ermita.

**********

El mateix grup en una altra foto molt atrevida. Juan penúltim de dalt, Joquín primer de baix, el segon darrere d’ell pareix Enrique Tola, Joaquín Caranyo, Nano, i el que aguaita dalt a la dreta podria ser Carlitos.

**********

Juan, de negre, en la rama de la dreta. Reconeixem també a Ximet (baix de tot, de blanc), a la seua vora Caranyo, Carlos amb tirants (el protagonista de la famosa Milonga de Carlitos), darrere José Racó… Segurament continuen a l’Ermita.

**********

José Racó, José Catret amb boina, Nano davant dels dos… Porten bigot pintat, una disfressa molt accessible i econòmica que també veurem en les fotos següents.

**********

Exercint de castellers. Juan, al mig, amb camisa blanca i pantaló negre, agafat de Vicent el Cartero, encara amb els bigots pintats, i Vicent Ramon de Nela. El de dalt podria ser Benjamín de Carlos, Carlitos.

**********

Açò pareix un altre dinar, si més no per la qualitat de les fotografies, molt distinta a les anteriors. Chesa davant, amb bigotis de Groucho Marx; Joaquín Caranyo aguaita darrere per la dreta, i potser encara darrere està Enrique Cabedo (amb el jupetí i el peto que veurem en altres fotos). Darrere de tots, a l’esquerra, Vicente Cartero, Nano en el centre… Estan assentats uns damunt d’altres, molts porten bigots pintats, hi ha u en calçonets tombat i un altre, a l’esquerra, que pareix que vaja a baixar-se els pantalons. Este grup d’amics va ser durant algun temps el més actiu i bromista del poble, segurament fins al moment d’emparellar-se i assumir responsabilitats. A la dreta es veu un carro, i el matxet desaparellat més arrere. També hi ha una corda creuada amb alguna cosa estesa.

**********

Juan de Sol, segon per la dreta, Joaquín darrere del xic de la capa, que pareix Enrique Cabedo. També reconeixem a José Racó (tercer per la dreta), al seu costat a Pasqualet de la Replaceta i darrere a José María el Ferrer. Per l’altra punta pensem reconèixer a Vicente Cartero i a Nano al costat del xic de la xistera. Estan a l’Ermita i es veu molta activitat festiva. Hi ha dos joves sobre matxos, un d’ells equipat amb “maillot” i gorra com un joquei, potser havien fet joies, que va ser un dels esports populars durant molts anys. De nou es veuen darrere els monumentals xiprers, plantats possiblement a partir de la construcció de l’ermitori (mitjans de 1700).

**********

Una altra foto bellíssima i plena de detalls divertits. Enrique Cabedo amb mocador al coll i el jupetí i el peto que ja coneixem; Vicente Menuda donant de beure a un company, Ximet carregat amb una garba d’encenalls, Pasqualet de la Replaceta amb una botija, Chesa amb una altra garba i l’home de la Satorlina amb xistera, un culler penjant baix de la barba i la paella penjant del cinturó per un ansa. Davant Vicente Cartero amb una font de carn o de verdura; un altre desconegut bevent, Nano amb un trofeu; José Maria el Ferrer amb una ampolla de vi i un xiquet amb una safeta.

**********

Juan en segon línia, prop del del barret. Estan posant-li el jou a un dels joves. Davant ajupit, Enrique Cabedo amb el vestuari que ja coneixem, i dret a l’altre costat Pasqualet de la Replaceta. Davant del de la xistera, Nano, i darrere d’ell Juan de Sol. A la seua vora Pasqual de la Font, i més amunt Benjamín de Carlos, etc. Corona la pilera Vicente Cartero.

**********

Ja coneixíem esta imatge de la segona col·lecció d’Isabel Gallart o de la de Francesc Vicent Nicolau, ‘Caranyo’. Es pot reconèixer, entre altres, situats en mig a José María el Ferrer, Joaquín Caranyo, Nano i Juan de Sol; el de més a la dreta, inconfusible, Pascualet de la Pobila (un home molt graciós del grup de teatre local, que generalment feia de consueta o apuntador); baix, des de l’esquerra, José Catret, Vicente el Cartero, un desconegut, Pascual de Blai i Vicentet de Pla. D’Enrique Cabedo només veiem un trocet, a l’esquerra. Ací també veiem que tenien bones cadires.

**********

Enrique Cabedo, a la dreta, amb una botella buida a la mà, i un desconegut, molt somrients i amb mocadors al cap, amb tres paelles ja cuitetes i molt d’esperit de festa.

**********

En primer pla, en la cistella, “l’arreglo” per a la paella, ben carregada de bajoques. Els comensals porten còmics barrets. Juan de Sol, molt reconeixible assegut en terra; darrere de la paella un dels bessons de la ti Roqueta i potser Enrique Tola.

**********

Al castell

Cinc fotos possiblement del mateix dia al Castell d’Artana. Ja s’ha dit que a l’hivern hi havia costum de pujar a la Costera i al Castell, i segurament ho sabrien també alguns fotògrafs que no perdien l’oportunitat de retratar als joves per guanyar-se unes pessetes. Suposem que hi hauria bona relació entre joves i fotògrafs, perquè estos últims havien de revelar els negatius i pujar les còpies a la setmana següent.

Joves fotografiats sobre la ‘cisterna’ del Castell. Per dalt, vora el guàrdia civil Ximet, Pasqual de Blai, José Racó, Joaquín de Sol, i baix el seu germà Juan i José el Tanque. A estes fotos fetes al Castell apareix un guàrdia civil, que és el que més manté la compostura -en raó del seu uniforme. La caserna de la guàrdia civil estava a la plaça Nova (a l’actual local dels Jubilats i Pensionistes), i possiblement farien amistat: en general es tracta de famílies “de ordre”. En aquells moments, a l’hivern els diumenges de vesprada es pujava molt al Castell i a la Costera buscant el solet; xics i xiques jovenets que xarraven i es relacionaven.

**********

De jugarota i lluint cuixa, Joaquín, primer per l’esquerra, Racó el segon, José el Tanque, Pasqual de Blai, Ximet i Juan, amb el guàrdia civil assegut en terra.

**********

Juan de Sol, penjat de la rama darrere de Ximet; Joaquín assentat, Racó a l’esquerra i a la vora Pasqual de Blai. No reconeixem al jove de dalt a la dreta.

**********

Retratant-se dalt de “la Carnisseria”, davant del llenç de muralla amb almenes. Són José el Tanque i un desconegut amb el guàrdia civil que ja coneixem. Assentats, Pasqual de Blai, José Racó, Juan de Sol i Ximet ajupit.

**********

Racó, Joaquín, Juan i Ximet, amb jaqueta i corbata però en calçonets. Pel mur de darrere pareix que estiguen també al Castell. Ximet es manté fidel a la boina. A esta foto més atrevida no apariex el guardiacivil.

**********

Més grups de joves

Juan de Sol, baix al centre; damunt, en torre, Ximet, José Racó i un desconegut; Joaquín a la dreta i un desconegut (Tomeu, potser?) a l’esquerra.

**********

D’esquerra a dreta trobem a Vicente Dionísia, als germans Juan i Joaquín de Sol i a José Racó. Estan d’excursió en bicicleta en Mascarell, el preciós poble amurallat de la Plana; es tracta de la porta que mira a llevant. Potser estigueren de viatge d’oci, una activitat que en aquells anys només es podien permetre les famílies amb més recursos.

**********

Juan i Pasqualet de la Replaceta davant d’una olivera en un hortet treballat. Darrere algunes pallisses, segurament.

**********

Un grup de joves passejant de bracet per la carretera d’Artana. Durant molts anys, la distracció dels joves era anar carretera amunt i carretera avall, a l’ombra dels grans eucaliptus, on es trobaven els grups de xiques i de xics. S’assentaven als reguerets, la qual cosa era un problema quan alguna xica anava molt mudada (“amb la bata bona”) i no volia seure. Quan es va posar el cine del tio Amplet ja hi havia qui anava al cine i qui anava a la carretera. L’edifici de l’esquerra era el pati dels Planets, estava a prop del llavador, en el seu mateix costat de carretera (això vol dir que el poble el tenien darrere). Probablement la imatge està feta entre 1945 i 1948.

Juan de Sol és el primer per la dreta, i al seu costat estan José Racó i Ximet.

**********

A la mar

Pareix que les colles d’amics també baixaven alguna vegada a la mar, i estes imatges ho demostren.

En els serredals d’alguna platja, vestits d’estiu (però amb la mànega llarga arromangada, perquè encara no s’estilava la mànega curta): Joaquín i Juan en el centre, amb Vicent Ramon de Nela a l’esquerra i Ximet a la dreta.

**********

Joaquin primer per l’esquerra, Ximet, Juan i potser José Racó. Per la platja pedregosa podrien estar a Nules, per exemple.

**********

Juan i Ximet sobre el burret, i Vicent Ramón de Nela darrere, només amb un tirant del vestit de bany. Ací la platja pareix d’arena, això vol dir que podria ser un altre dia.

**********

Segurament són els mateixos d’abans i en el mateix dia: Ximet, Racó, Juan i Vicent Ramon de Nela, que ja ha perdut els dos tirants.

**********

Avions!

Ens ha paregut molt divertit trobar-nos estes 7 fotografies de fira, amb instal·lacions de fotògrafs que es portaven tota una escenografia amb avions i attrezzo per a que la gent es disfressara, com un antic “photocall”. Anaven a la fira de Santa Cristina, però també es posaven a vegades a la plaça de l’església i en altres llocs -en les dos primeres fotos veiem als retratats massa abrigats per a Santa Cristina-. Durant anys va ser molt popular, i de fet els joves repetien en una mateixa parada per retratar-se amb distintes amigues i amics.

Un desconegut posant “sobre” un avió.

**********

Joaquín de Sol, un desconegut i Juan, posant en la mateixa parada que en la foto d’abans.

**********

En les següents quatre fotos veiem diferents persones retratant-se en la mateixa parada. Ací estan Marí Racó, Ximet i Marí Roqueta.

**********

Ximet, Juan, Racó i un desconegut, tots ells amb gorros d’attrezzo.

**********

Repetixen Marí Racó, Ximet i Juan de Sol, i com a novetat s’afegeixen Doloretes de Chesa, una desconeguda i Marí Roqueta, en aquell moment nóvia de Juan.

**********

Marí Roqueta de nou, segurament el mateix dia (sempre va vestida i pentinada igual), amb José María Cabañes i Carmen del Corro.

**********

Com a contrapunt a tanta avió incloem esta imatge de grup amb un destructor de fondo. Els retratats porten gorret de mariner (n’hi havia per a totes: 13!), però a l’esquerra es pot veure que el fotògraf anava molt ben preparat i duia molt més d’attrezzo. A més a més, la fila de davant tapa part de l’escenografia, que incloïa una baraneta per aguaitar a la mar. Posen, d’esquerra a dreta i de dalt avall, un desconegut, Marí l’Hort (germana de Roia, que va morir jove), José Racó i Marí Racó (tot i compartir el malnom, els dos Racons no tenien cap relació familiar), una desconeguda, Tomeu, Conchita el Corro, Cristina la grossa i una desconeguda. Baix, dos desconeguts, Juan de Sol i María, Doloretes de Chesa i Trinidad del Roio.

*

A %d bloguers els agrada això: