Acte d’Homenatge a la Universitat Jaume I (1997)

El divendres 23 de maig de 1997, es celebrava a l’Ermita de Santa Cristina un acte d’Homenatge a la Universitat Jaume I i al seu rector en aquell moment, Ferran Romero. L’Homenatge va ser un èxit i les instal·lacions de l’Ermita se’ns van quedar xicotetes. Entre altres, van acudir nombroses personalitats del món universitari, de la cultura i de la política valenciana. En el propi vídeo podran escoltar part del llistat de personalitats, així com d’alguns dels parlaments.

Durant uns pocs anys, Artana, des del marc incomparable de l’Ermita, es situava en el mapa de la Cultura valenciana en majúscules: creativa, compromesa i d’abast nacional. Si eixe any es va recolzar l’autonomia universitària, l’any següent es va retre homenatge a la compositora Matilde Salvador, i el setembre de 1999 es va celebrar unes jornades sobre el Món Àrab a la Serra d’Espadà d’alta intensitat  acadèmica i festiva.

El sopar valia 3000 pessetes de l’època (18 euros), i organitzava un grup nombrós de persones que incloïa el Bloc de Progrés d’Artana i el de Nules, que és el poble d’en Ferran Romero.

Si tornem a aquell acte és en part perquè n’hem aconseguit rescatar un reportatge en vídeo. Es tracta d’una gravació casolana de la que desconeixem l’autor (agrairem qualsevol indicació). També reproduïm el text del programeta que es va publicar, amb una exposició de motius, les activitats culturals i el menú del sopar, íntegrament amb plats tradicionals de la comarca.

Una vegada més hem d’agrair a Ricardo Pla la seua col·laboració generosa per digitalitzar la cinta de VHS.

 

ACTE D’HOMENATGE A LA UNIVERSITAT JAUME I DE CASTELLÓ I AL SR. RECTOR EN FERRAN ROMERO

ARTANA 23 DE MAIG DE 1997. ERMITA DE SANTA CRISTINA

La llibertat de pensament i l’autonomia universitària són pilars fonamentals de les llibertats de qualsevol país. Autonomia universitària suposa el dret a investigar i plantejar vies socials, econòmiques, culturals, etc., que no tenen per què coincidir amb les mampreses pels poders polítics. És, per tant, un dret bàsic en qualsevol democràcia i està ben reconeguda en la Constitució espanyola i en l’Estatut d’Autonomia.

Els intents secessionistes imposats a la Universitat d’Alacant, les desatencions a la Universitat de València i les objeccions als estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló, plantejades sense base jurídica ni científica, tal com reconeix la recent sentència del Tribunal Constitucional, són algunes de les mesures desafortunades que darrerament atempten contra la llibertat, la cultura i la nostra llengua.

Els poders polítics han d’entendre que anar en contra i no reconèixer l’autonomia universitària, vol dir anar en contra de les llibertats reconegudes a tot el món occidental i per tant, això pot vulnerar els drets de tots els valencians.

Per això el Bloc de Progrés d’Artana us demana el vostre recolzament a l’acte d’Homenatge a la Universitat Jaume I i al Sr. Rector En Ferran Romero, en defensa de la independència d’aquesta institució i les seues iniciatives.

 

PROGRAMA

2030 h. Recepció amb dolçaina

Concert de campanes

Gremi de campaners del País Valencià.

Diàleg entre repics tradicionals d’Artana i altres tocs valencians.

21.00 h. Sopar

Olives guiades, Ensalada de col, Fruits secs

Olla d’Artana

Des de fa moltes generacions fins els anys 60, els nostres conciutadans eren gairebé ovolactovegetarians. La necessitat els obligava a una agricultura de subsistència on els productes cultivats a l’horta junt amb un oli d’excel·lent qualitat, una aigua molt bona, les olles de fang, combinat amb un foc lent i la perícia de les ames de casa, donen com a resultat un plat ben suculent, dintre de la categoria d’allò que ara anomenem dieta mediterrània; és l’Olla d’Artana com a plat encara ara quasi diari.

Els seus ingredients són: Oli d’Artana, creïlles, cards, fesols i bledes.

Cassoleta al forn

Si en dies de feina el menjar era vegetarià, les festes eren més completes si es menjava carn, recordem el pollastre de Nadal.

Encara actualment es segueix la tradició de continuar la festa el dia després de la celebració del patró de cada barri. La cassoleta al forn és el menjar més apropiat, aquest plat és encara menjar per als més menuts que porten cada cassoleta al forn per a fer tots junts un menjar comunitari, per això dir cassoleta al forn és dir festa.

Els seus ingredients són: Creïlles, carn de xai, oli i espècies.

Dolços del país

En la nostra zona també hi ha una gran tradició de dolços, ara com sempre estan units a les festes, per això no podien faltar avui.

Els presentem les Coquetes d’ametlla i els Borratxos de Nules, les Coques Celestials d’Eslida, les Cristinetes d’Artana i les Orelletes, que es fan igualment tant en Eslida com en Artana.

Fruita del temps

Vi del País i Mistela de Monòver

Parlaments

Concert

El Quartet de corda La Plana interpretarà:

Minuet cèlebre, Boccherini

Ària Suite en Re Major, Bach

Gavottes 1 i 2, Bach

Petite Suite, George Saint

Simfonia en Re Major, Boccherini

Serenata nocturna, Mozart

Canon, Pachelbel

Haf-Darab, Csajkouskij

Pedro Vicente Martínez, Violí

Daniel Bertomeu, Violí

Francisco Gasque, Viola

Javier Bertomeu, Violoncel

Despedida amb dolçaina

Dolçainers: Carles Majancoses, Joan Josep Joan-Mompó

ORGANITZA: BLOC DE PROGRÉS D’ARTANA

COL·LABORA: BLOC DE PROGRÉS DE NULES

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: