Quadern. 100 anys dels aplecs nacionalistes de Betxí
De nou tenim la sort de comptar amb un Quadern de recerca basat en l’excel·lència, de mà de la revista Saó (Any XLIV, núm. 462. Octubre 2020, pp. 21 a 38), un dossier coordinat per Alfred Ramos i amb textos de Santiago Ferrandis, Òscar Pérez Silvestre, Vicent Baydal i Anna Garcia Escrivà, a més amb una entrevista a Vicent Franch i Ferrer, especialista en la vida i el treball del nostre paisà Vicent Tomàs i Martí (“Vicentico Coloma”). Fa uns anys ja vam publicar el Quadern de Saó sobre este mateix tema: Els fonaments del nacionalisme actual. 75 aniversari dels Aplecs de Betxí.
Este dossier ens permet aprofundir en un dels esdeveniments històrics més rellevants de la nostra història moderna: els Aplecs de Betxí, organitzats per un grupet d’intel·lectuals molt inquiets que havien desenvolupat al nostre poble un context propici: joves amb estudis, molt preparats, amb un fort compromís ètic, inquietuds socials i culturals, un projecte clar i fins i tot el finançament d’alguns empresaris solvents (cas de la família d’empresaris miners Ecroyd-Neild).
Volem agrair de nou a Saó i als autors per l’autorització per a la publicació d’este Quadern, i a Óscar Pérez Silvestre per fer-ho possible.
A continuació poder accedir als enllaços al Quadern i, un poc més avall, al text de Presentació.
- Els inicis del valencianisme polític (1902-1923). El pensament de Vicent Tomàs i Martí. Santiago Ferrandis Valero.
- Vicent Tomàs i Martí: el mite latent. Òscar Pérez Silvestre.
- Entrevista a Vicent Franch i Ferrer. Òscar Pérez Silvestre.
- El jove apòstol del valencianisme que volgué sacsejar el camp valencià. Vicent Baydal Sala.
- Rebrots en l’arbre comú: el compromís lingüístic de Vicent Tomàs i Martí. Anna Garcia Escrivà.
Presentació
No és la primera vegada que Saó publica un Quadern dedicat a retre recordança i actualitzar la gènesi i les bases d’aquells Aplecs de la Muntanyeta de Sant Antoni de Betxí. Ja en 1995, justament en el número d’octubre, vam oferir el plec titulat «Els fonaments del nacionalisme actual», un títol potser un punt agosarat, però ens agrada ser així i mostrar que al bosc hi ha més arbres que expliquen històries, idearis, reptes i assignatures pendents encara hui.
Els Aplecs de Betxí són només la punta d’un iceberg més complex: eren una diada anual dins el cicle del grup nacionalista valencià que envoltava i dinamitzava l’artanenc Vicent Tomàs i Martí (1898-1924), realitat tangible a vila i a ciutat i promesa de futur truncada per un tifus que es va emportar ben jove aquell metge acabat de llicenciar.
Com diem, als 100 anys d’aquell primer Aplec de la Lliga de Solitaris Nacionalistes, hem volgut tornar a marcar una fita editorial amb un especial de revisió i ampliació de continguts amb diversos autors i autores que continuen indagant i aportant treballs de detall i nous materials sobre els anys 20 i sobre el mode d’actuació d’aquella opció d’influència política des del nacionalisme portat als pobles que pretenia posar en contacte els elements isolats. Per a això, en aquest Quadern articulat per Alfred Ramos, comptem amb textos de Santiago Ferrandis, Òscar Pérez Silvestre, Vicent Baydal i Anna Garcia Escrivà, a més d’una sucosa entrevista a Vicent Franch i Ferrer, antic membre del Consell de Redacció de Saó i primer indagador de la vida i de l’acció de Tomàs i Martí i del nacionalisme agrarista a finals dels 70.
Vos convidem a descobrir en aquestes pàgines nous elements i arguments per a la reflexió. Cal saber d’on venim per tal d’entendre millor el present i projectar el futur.