Salvador Almela Navarro, un artanenc singular

Benjamín Villalba Caraquitena ens ha fet arribar un retall de premsa de finals dels anys 50 ó primers 60, on es parla breument d’Artana per referir-se a la faceta de picador de bous del polític artanenc Salvador Almela Navarro, qui, després d’una joventut d’aventurer, arribaria a ser alcalde de San Lorenzo de El Escorial, procurador en corts i una personalitat en el règim franquista.

No hem aconseguit saber de quan ni d’on és el diari. Retallat, dalt de la notícia, pareix que pose “Reportajes de Juan Plaza”. Per la menció a Artana, i per la poca memòria que ha deixat el reporter, imaginem que seria premsa regional.

Almela va tornar a Artana ja major, i va fer cap, ell i la dona, a ca Joan de Bollo, al Pla, de qui era gran amic. Enyorava molt el seu poble i estava molt feliç ací.

En aquell temps era alcalde Pepito Cortes; Almela va promocionar millores per al poble com la restauració del llavador (va venir a inaugurar-lo el Ministre de la Governació); va portar la Creu dels caiguts, feta de granit de l’Escorial, que ara està al Calvari; va pagar un bou d’una ramaderia de l’Escorial, i va portar al Rector d’eixa ciutat per a predicar a la festa de Sant Antoni. Segurament, tant a Artana com a Aín va aportar altres millores, per això als dos pobles li van dedicar un carrer que després li llevarien ja en democràcia. Es discuteix si esta va ser una bona acció, perquè no li’l van dedicar com a franquista sinó com a benefactor del poble.

Quan estava Almela a Artana venia a estiuejar Herrero Tejedor. Es van fer amics i Almela el va promocionar en política, de manera que va arribar a ser Governador Civil d’Àvila, Ministre de la Governació i Fiscal del Tribunal Suprem entre altres altes responsabilitats. Estant Herrero de Governador Civil d’Àvila, va ser secretari particular seu un jove falangista anomenat Adolfo Suárez. Potser Almela i Suárez no arribaren a conèixer-se, però el que està clar és que sense la promoció d’Herrero en Artana potser no haguera estat possible la de Suárez, i potser la política de l’Estat no haguera sigut com va ser.

El bou de l’Escorial pareix que no va ser molt bo, per això els altres barris els cantaven esta cançó:

El barri de Sant Antoni

és un barri molt formal:

per portar una gallina

han anat a l’Escorial

 

premsa-Salvador-Almela

Hem trobat altres documents sobre l’artanenc Salvador Almela, per exemple la notícia donada pel diari ABC de dimarts 15 d’abril de 1952 (edició del matí), p. 17. Don Salvador Almela Navarro, elegido procurador en Cortes por los ayuntamientos de Madrid

DON SALVADOR ALMELA EL SEÑOR NAVARRO, ELEGIDO …

hemeroteca.abc.es/cgi-bin/pagina.pdf?fn=exec;command=stamp;path= (arxiu PDF)

 

Sabíem que Almela va fer la plaça de bous de San Lorenzo de El Escorial, però a més hem preguntat pel seu pas per l’alcaldia a Rosa Corregidor, Archivera Municipal d’aquella població, que amablement ens ha fet arribar este text.

SALVADOR ALMELA NAVARRO

Salvador Almela Navarro es nombrado alcalde de San Lorenzo de El Escorial el día 26 de Julio de 1943. Renuncia provisionalmente el 15 de septiembre de 1945, ocupando la alcaldía de manera accidental Emilio Prado del Moral. Vuelve Salvador Almela en febrero de 1946 y permanece hasta el 20 de agosto de 1957.

Durante estos años se llevaron a cabo las obras más importantes que se hicieron en el municipio después de la guerra civil. Podemos asegurar que es una de las etapas más fructíferas para San Lorenzo de El Escorial.

Salvador Almela supo aprovechar para el bien del pueblo las oportunidades que le ofreció el hecho de que Patrimonio Nacional facilitase viviendas permanentes en las Casas de Oficios a ministros y otras autoridades del gobierno de la nación.

Al poco tiempo de tomar posesión de su cargo, propuso al ayuntamiento nombrar alcaldesa honoraria a doña Carmen Polo de Franco quien aceptó esta distinción. A partir de entonces, se convirtió en su mediadora para obtener las ayudas que requería para llevar a cabo sus proyectos. Uno de ellos es la gran reforma que se realizó en el Hospital municipal de San Carlos y que a partir de entonces se denominó “Hospital de la Alcaldesa”, hasta el año 2002, que vuelve a recobrar su antiguo nombre.

Otro proyecto importante que lleva a cabo Salvador Almela es la construcción de la nueva Casa Consistorial. El proyecto es del año 1950, realizado por el arquitecto Germán Valentín Gamazo. Las obras se terminan en 1957.

En materia de viviendas protegidas, se construyeron las sesenta del Barrio del Rosario con su capilla y el bloque de viviendas de la calle San Antón y otro en la calle de Las Pozas.

El Mercado Municipal fue reconstruido añadiéndose una planta y también se levantó el mercadillo de la Plaza de Santa Teresa.

Se pavimentaron gran número de calles y se reformaron varias plazas como la de Santiago, la de Cruz, la del Cañillo y la de Gil y Zárate que sufrió una transformación total y pasó a llamarse Plaza de Jacinto Benavente.

Se construyeron las escuelas del Barrio del Carmelo y el grupo escolar “Carlos Ruiz”.

Durante su mandato se construyó la Presa del Tovar resolviendo el eterno problema que existía en San Lorenzo del abastecimiento del agua. También realizó un consorcio con Patrimonio Forestal del Estado para llevar a cabo la repoblación de 260 hectáreas del Monte de la Jurisdicción.

Deixa un comentari