Infografies
TEMPORAL HISTÒRIC
Entre els dies 20, 21, 22, 23 i 24 de març de 2015, van caure a Artana uns 450 litres d’aigua, una quantitat històrica (des de 1912, s’ha dit). No va fer molt de mal perquè la pluja va ser moderada i espaiada; al contrari, va vindre molt bé, de fet ve a corregir una gran i preocupant sequera. Per tot açò mereixia que li dedicarem una foto, si més no. Una panoràmica que es va fer dilluns 23 de març a les sis de la vesprada, ni tan sols en el moment de major cabal. Es va construir a partir d’una successió de sis fotos fetes amb un telèfon mòbil, enllaçades amb l’opció “Photomerge” de Photoshop. Es pot veure en gran fent “clic” sobre ella.
**********
SOBRE l’OFICI D’EMBLANQUINADOR
Arrel de la publicació del text sobre “L’ofici d’emblanquinador“, on es pot apreciar una mostra de la col·lecció de trepes de pintor de José Rico, Juano, amb què es pintaven vistoses sanefes decoratives durant els dos primers terços del segle XX, la nostra companya Eva Pérez ens ha regalat amb la restauració digital d’una de les mostres de les sanefes i una infografia en què es veu aplicada sobre murs emblanquinats en blau en una habitació del poble. Com que és una imatge que difícilment tornarem a apreciar, ens pareix interessant incloure-la ací.

La sanefa multiplicada digitalment sobre un mur. Segurament es podrien expressar algunes objeccions, però la imatge té força suficient per a que imaginem com seria allò

Esta es la mostra del mòdul de la sanefa que donaven els fabricants. Després d’un llarg ús i de sis, set o huit dècades de vida, es troba en bastant mal estat
**********
EVOLUCIÓ DE LA PARTIDA DEL PINAR
(recordeu que podeu veure-ho tot en gran fent clic sobre les imatges)
El que ens interessa en esta ocasió és veure l’evolució del terme, en concret a la partida del Pinar. Hem enllaçat la imatge del bombardeig de la Legió Còndor sobre l’Horta del Pinar, vora Rambla, feta des dels propis avions, el 4 de juliol de 1938 (Arxiu fotogràfic del Centre d’Història Contemporània de Catalunya), amb una imatge actual treta de Google Earth. En la primera s’aprecien els bancalets nets, preparats per a sembrar o poblats de fruitals, i les muntanyes “cernudes”, completament treballades, amb els secans apegats a les corbes de nivell per un sistema riquíssim (i costosíssim) de ribassos i ribassets. El que es veu a la imatge actual és una partida arruïnada, amb bancals perduts i muntanyes completament invadides per pins. Per cert, també es pot veure el moviment del llit de la rambla, que resulta força curiós. Ací baix teniu les imatges inicial i final, per si voleu veure-les amb més calma (ja sabeu que es poden ampliar).
EVOLUCIÓ DEL TERME D’ARTANA
El mateix comparant una foto aèria feta cap a 1960, aportada per José Juan Ibáñez Gallart, a la imatge actual de Google Earth. A la imatge antiga es veuen les hortes del poble impecablement treballades i delimitades: l’horta rodant el poble, la de Rebó, la del Pinar i fins i tot l’horteta del Vicari. Les muntanyes estan treballades i arribassades fins al cim.
Si més no, cal doldre’s de la pèrdua dels terrenys de cultiu. L’absurd econòmic actual fa que siga més barat dur, per exemple, creïlles de mala qualitat de Xile o Israel (i tot tipus de fruita i verdura) que fer-les bones a cent metres de casa, tenint aigua i fem de sobra i amb alts nivells de desocupació. Ací baix teniu les imatges originals.
**********
PANORÀMICA PENYES ALTES
Deixa un comentari
Comments 0