A propòsit de l’església i de la façana nord: Interpretació de l’edifici

A propòsit de l’església i de la façana nord: Interpretació de l’edifici

A.C. Amics d’Artana, Artanapèdia

Havent examinat la paret en qüestió i tenint un coneixement previ de la història del conjunt del temple, hem arribat a la conclusió que aquesta podria ser amb moltes probabilitats d’origen medieval.

Façana nord de l’església en procés de neteja i restauració.

Intentarem explicar la nostra opinió

Finestra tabicada pertanyent potser a l’antiga mesquita.

Antiga porta de l’església.

1. Aquesta paret te una semblança a altres antigues com les del castell, amb una pedra calar que la fa diferent a totes les altres del conjunt arquitectònic de l’església.

2. En la part més a l’oest d’aquest mur hi ha dues finestres, una dalt de l’altra. La de baix que pareix més antiga està tapiada, aquests vans no tenen sentit si no hi haguera en aquell temps una edificació interior.

3. En el mur de l’oest, el del carreró de Mossèn Emilio, a uns pocs metres del carrer major estava incrustada la Làpida Àrab que alguns autors assenyalen com paret posterior de l’antiga mesquita.

4. La construcció de l’església barroca hi ha moltes probabilitats que fora edificada en el segle XVII. Aquesta església fou construïda en la part est, estiguen orientada de nord a sud tal com ens indica la porta al nord i la capella del Cor de Jesús al sud.

5. Si fem aquesta afirmació, amb totes les previsions que estudis posteriors puguen avalar o desmentir, és per aquests motius:

L’expulsió dels moriscos de la zona és de 1609, venint els repobladors en 1611. Lògicament la construcció és posterior a aquesta data.

La capella del Cor de Jesús situada al sud, fou acabada en l’any 1757. L’historiador local Mossèn Lluís vilar, en el seu llibre “Artanenses Notables” (pàg. 36 a 40), ens conta que aquesta obra fou feta amb posterioritat a l’acabament de l’església.

La campana més antiga de la torre de l’església data de 1722 anomenada Cristina la Gran, la anomenada Sant Joan data de 1733. Si pensem que el primer que sol edificar-se és la nau de culte, posteriorment el campanar i després la fundació de les campanes i pensant que la construcció d’una edifici d’aquesta naturalesa sol costar com a mínim vàries dècades, no és gens aventurat que la construcció fou en el segle XVII.

Detall de la Capella del Cor de Jesús amb l’any de fabricació: “AÑO 1757”.

Cases emblanquinades sobre la pedra vista. En alguns casos, el volum de calç dóna l’apariència de façana lluïda.

6. Nosaltres creiem, com hem dit abans, que el mur de la paret nord es medieval i que la porta principal de l’església fou construïda posteriorment. En la zona oest per edificar, que era gran part de l’espai, estava el cementeri parroquial tal com es va poder veure en unes obre de fa una dècada per canviar el paviment, allí van aparèixer gran quantitat d’esquelets.

7. La paret nord estava tapada amb material de portland, com bé es saps aquest material es va utilitzar a les nostres terres a partir del s. XX, per aquest motiu i també pel testimoni dels més majors en els que incloem a José Rico i Josep Herrero, com signant d’aquest escrit, afirmem que efectivament l’obra data dels anys 50 del segle passat.

8. La paret, prèviament a ser tapada en els anys 50 del segle passat, estava emblanquinada amb calç, tenint com gran part de les cases del poble un considerable gruix d’aquest material que emmascara la visió de les pedres cara vista.

Hipotètics usos primitius de l’actual edifici.

Conclusió

Per totes aquestes raons exposades, creiem que la paret es medieval i per tant digna de conservar-se les pedres cara vista. Recordem el detall de les finestretes que no tindrien cap sentit si no fos part d’una antiga edificació.

Un mur de cementiri no sol tenir finestres altes, no tindrien cap utilitat, de tota manera en cas de ser el mur del segle XVII, estem convençuts que caldria conservar-lo visible.

 

A %d bloguers els agrada això: