La magnífica qualitat i cromatisme de les pedres de la façana nord de l’església d’Artana

La magnífica qualitat i cromatisme de les pedres de la façana nord de l’església d’Artana

L’església arxiprestal de Sant Jaume de Vila-real.

Fa uns quants dies vam estar a Vila-real visitant l’Església Major de la ciutat, és un edifici monumental d’art barroc amb materials d’alta qualitat i ple d’elements decoratius excel·lents. En ella vam observar la façana conservada a cara vista i pintada amb silicat d’etil o algun element semblat; res que objectar, pensem que és una actuació correcta.

Si en comparació, observem l’església d’Artana veurem que tota semblança seria odiosa entre l’esplendorós temple de Vila-real i la nostra modesta parròquia, tant en el seu aspecte tècnic com de materials. Però malgrat tantes diferències entre els dos edificis, la d’Artana té un element amb una notable qualitat que supera amb molt a la de La Plana: es tracta de la façana nord d’aquest conjunt. Les pedres són d’una qualitat considerablement superior, per això si a Vila-real les han deixat sense lluir, seguint el mateix criteri haurien de conservar també amb més raó les pedres visibles en la nostra.

La façana nord de l’església d’Artana té una antiguitat superior, es tracta d’una paret medieval amb una bona qualitat en els materials i de més bona fàbrica, amb uns vestigis del passat que la fan força interessant. Per tant, insistim, hi ha més raons per a la conservació que altres que hi ha a la zona.

En nombroses ocasions hem donat arguments per a mantindre el mur despullat, a fi que mostre les històries inscrites en forma de panòptic. Aci volem donar una nova raó: es tracta de l’accentuat cromatisme que li confereix una gran riquesa de tonalitats. Tenim colors que presenten diferents intensitats dels blau, altres grisos fins a passar per reflexos verds, alguns blancs més o menys intensos, passant finalment a colors com el rosa, el roig i morat.

Un dels matxons dels contraforts i la seua riquesa geològica i cromàtica.


A la dreta de la imatge alguns dels colors de la pedra utilitzada.

És tal la importància, qualitat i varietat d’aquestes pedres, que podrien servir com a mostra didàctica de la geologia de les muntanyes de la Serra Espadà. Arquitectura i geologia van de la mà, i ací augmenten la riquesa del conjunt, que podria convertir-se en un autèntic recurs cultural per al nostre poble.

 Associació Cultural Amics d’Artana/ Artanapèdia

A %d bloguers els agrada això: