Preocupació pels possibles incendis a la Serra Espadà
Els darrers incendis forestals patits a la Comunitat Valenciana han mostrat una extrema virulència i, per això, la dificultat de la seva extinció i l’augment considerable dels mitjans necessaris per poder tallar-los i, tot i així, l’extensió de la superfície incendiada és la més gran de les darreres dècades. A això hi contribueix sens dubte, la situació actual de l’estructura vegetal de les nostres muntanyes. Un excés de biomassa forestal residual, actualment sense cap tipus d’aprofitament, i l’abandonament continuat de les activitats primàries (agricultura, ramaderia, aprofitament forestal, etc.) que fa que el risc d’este tipus d’incendis forestals sigui molt elevat a totes les nostres masses forestals.
Davant d’esta situació un grup de representants de diferents pobles que conformen el Parc Natural de la Serra Espadà, es van reunir el passat 30 d’agost a la seu del Parc Natural amb la finalitat d’analitzar esta problemàtica i crear un fòrum de participació a el que es puguen exposar les preocupacions, inquietuds i temors, i manifestar les reivindicacions que esta situació provoca en els que habitem a la Serra davant del temor de perdre la riquesa natural que ens envolta.
Volem aprofitar la celebració de la XIX Trobada dels Pobles del Parc Natural de la Serra Espadà, a celebrar el dia 24 de setembre a la població de Torralba del Pinar, per iniciar este fòrum de participació celebrant una taula rodona on pugam tractar i desenvolupar temes com:
- Plans de Prevenció d’Incendis Forestals Municipals. Capacitat econòmica dels municipis per a la seua execució. Aportació econòmica de la Generalitat Valenciana. Grau d’execució dels plans comarcals i del parc, elaborats per l’administració autonòmica. I una cosa molt important davant la situació dels municipis enclavats a la serra, hi ha Plans d’Evacuació dels pobles? I són segures les vies d’evacuació o s’han d’emprendre actuacions per assegurar-les?
- La necessitat de projectar estructures de silvicultura preventiva orientada a la defensa dels pobles i els seus habitants, com a faixes auxiliars en els entorns urbans i en terrenys agroforestals, els cultius dels quals serveixin de discontinuïtat forestal, o faixes auxiliars en carreteres i pistes que permeten l’entrada i defensa dels mitjans que combaten els incendis forestals, entre moltes altres actuacions.
- Fomentar aquells projectes que tinguen per finalitat l’aprofitament de la biomassa forestal residual, la ramaderia, com a suport a estes actuacions necessàries.
És important defendre el nostre patrimoni natural, i el risc més gran que hui dia es presenta a la Serra és el d’un incendi forestal. Participem i tingam una postura comuna que pugam defendre davant de l’administració.
Us esperem el dia 24 de setembre a Torralba del Pinar.
Deixa un comentari
Comments 0