L’apicultura i els colmenars de la Serra Espadà

 

Colmenar-de-Sumet-_la-Vall-2

Colmenar de Sumet (Vall d’Uixó). Envoltats de basos, d’esquerra a dreta, Manuel, Francisco i José Rubio Salvador; a la dreta, un comerciant de Barcelona. (Foto: Maribel Coll).

[En construcció]

Josep Herrero, artífex dels textos L’apicultura i els colmenars d’Artana i La ramaderia i els corrals d’Artana, ha iniciat l’ambiciós projecte de catalogar tots els colmenars de la Serra Espadà. És una informació rellevant per molts motius evidents, però a més a nosaltres ens ajudarà a entendre les circumstàncies particulars del nostre poble: mentre a poblacions importants com la Vall d’Uixó només s’han localitzat cinc colmenars, a Artana n’ha inclòs quinze (setze si comptem que el de la Penya Leixos és doble). En pobles més menuts com Eslida només hem sabut de dos, a Tales d’altres dos, a Almedíxer i a Alcúdia de Veo tres. Passa el mateix amb els corrals (dels que no ens ocupem ací): a Artana comptem, entre corrals ben condicionats i corralisses, quebrades, coves, abrics o avencs, amb prop de 40 recintes. Això indica la potència del nostre poble en economies secundàries com la de les abelles o la del ramat. Un detall insòlit que desconeixíem fins ara i que s’haurà d’interpretar correctament.

De moment hem pogut veure que, en l’àmbit de la Serra Espadà, a la Plana Baixa no hi ha colmenars a Aín, Betxí, Fondeguilla, Nules ni Vilavella. A l’Alt Palància no se’n coneixen a Xóvar, Higueras ni Pavías, i a l’Alt Millars tampoc a Villamalur. En les pròximes setmanes intentarem completar la revisió dels colmenars de la Serra.


Contingut

Alcúdia de Veo

Colmenar de Xautena, Alcúdia de Veo
Colmenar del Barranc dels Morts
Colmenar Cova de Xinquer 

Colmenars Almedíxer / Almedíjar

Colmenar la Peña de la Balsa
Colmenar del Molino
Colmenar del Carchant / Carxant

Eslida

Colmenar de l’abric del Corral Nou
Colmenar de la Solana la Mina

La Vall d’Uixó

Colmenar de la Miranda
Colmenar de Miramar
Colmenar del Sumet
Colmenar de la Muntanyeta de la Corona
Colmenar del Parany

Colmenars d’Onda

Abellar del Barranc del Toll del Bou
Abellar del Compte
Colmenar de la Merlota
Colmenar del Barranc de Gargallo
La Murtera 1
La Murtera 2
Colmenar de Santa Bàrbara
Colmenar de la Talaia
Colmenar del Millars, marge dret
Colmenar Abric del Millars, marge esquerra
Abellar de la partida del Colmenar, prop de la central hidroelèctrica

Sueras

Colmenar del Pont de Ferro, dalt de la senda a Suera Alta

Tales

Colmenar dels Corrals de la Frontera (Tales)
Colmenar en la partida del Colmenar


*****

Alcúdia de Veo

Al terme d’Alcúdia hem trobat tres colmenars: a la zona de Xautena, a la vora del Barranc dels Morts i prop de Xinquer, fent part d’una cova.

Colmenar de Xautena, Alcúdia de Veo.

 Planta: Irregular.

Mesures: No l’hem pogut mesurar per no localitzar la paret en el mapa ni poder entrar per estar impracticable degut a l’incendi de 2016.

Coordenades: 39.920974, -0.282146.

Situació: Polígon 8, parcel·la 17. En la ratlla del terme de Tales i molt prop del d’Artana.

Estat de l’edificació: És una zona relativament aplanada dalt un penya segat on s’accedeix per un camí; aquesta plataforma està dividida per una paret que s’aprecia alta, amb un grossor considerable i franquejada per una porta. Es suposa que la zona interior és el colmenar.

Recomanacions: Netejar accessos i recinte del colmenar per a poder-lo estudiar i facilitar les visites, a ser possible pel terme d’Alcúdia i pel camí de Tales a Artana.

Molt prop d’allí està la cova d’Anacleto amb un recorregut de 80 m., (Coordenades Geogràfiques WGS 84 en graus decimals com a única referència). Ximo Arenós Domínguez, a qui li agraïm la informació, ens comunica que seria convenient obrir-li pas també a la cova.

Colmenar-Xautena--Alcudia-dV4

L’accés al colmenar es fa per una senda que sosté un ribasset. El paratge penya-segat és extremadament pintoresc.

Paratge i “interior” del colmenar de Xautena en terme d’Alcúdia de Veo. S’hi veuen clarament els ribassets de posar els basos.

Colmenar del Barranc dels Morts

Planta: Heptagonal.

Mesures: Nord 6’18 i 3’28, sud 6’77 i 7 m., est 3’56 i 3’49, oest 3’83 m. Altura a nivell de la porta 2’36 m. Porta: ample 0’80 x 2’36 altura.

Coordenades: 39.908688, -0.354351.

Situació: Polígon 15, parcel·la 287.

Estat: Parets molt ben conservades, està en ús amb l’inconvenient que no té entrada de carro, per aquest motiu part dels ruscs els deixen al bancal de dalt.

Propostes de millora: Continuar amb el mateix ús, d’aquesta manera pot tenir un manteniment adequat.

Altres detalls: Conserva la porta tancada, dins té els típics bancals per depositar adequadament les caixes. És curiosa i estèticament agradable la seva forma heptagonal, amb tota probabilitat construït així per adequar-se a les corbes de nivell. La part nord presenta un gran desnivell, per la qual cosa tan sols hi ha com a paret unes grans pedres dalt.

Agraïm molt sincerament l’ajuda que ens han prestat: Glòria Villar Pastor, Mireia Catalán Collado, Pilar Cabanyes Vilar, Mariano Molina Palanques i Ismael Gil Barres.

barranc_morts8

Ruscs al secà de dalt del colmenar.

aèria-Barranc-dels-morts

 

Colmenar Cova de Xinquer (Jinquer 4 segons l’Espéleo Club de Castelló)

Planta: Bastant irregular per ser una cavitat natural.

Mesures: El mur de l’entrada és de 7’40 metres de llargària per 1 d’altura aproximadament.

Coordenades: 39.928082, -0.393412.

Situació: Polígon 1, parcel·la 154. Al sud tocant aquesta cavitat està l’assagador, polígon 1, parcel·la 9004.

Estat: La cova està en estat òptim, l’única paret que tanca el recinte també està ben conservada, no té porta, hi ha un va a la part est que permet el pas.

Altres detalls: Encara que la informació que ens han facilitat indica que en els últims temps en ser usat era colmenar, no es descarta que en altres èpoques fora corral de bestiar i inclús lloc d’habitatge en la prehistòria. A les fotos es veu la cova situada a l’esquerra de la paret del colmenar; no vam poder accedir a ella per l’abundant vegetació, posteriorment hem comprovat que és una altra entrada del mateix recinte.

El poblat abandonat de Xinquer, el Castell i tot el paisatge que l’envolta és una zona de gran bellesa digna de ser visitada.

Propostes de millora: Fer una neteja selectiva de la vegetació i vigilar la paret per a evitar el seu deteriorament.

Agraïm de tot cor l’ajuda que ens va prestar Mariano Molina Palanques i Ximo Arenós Domínguez de l’Espéleo Club de Castelló. La fitxa de la cavitat, amb gràfics i fotografies, es pot consultar a la web de l’Espeleo Club: Jinquer – 1, Cueva del (Alcudia de Veo).

aèria-Xinquer

La cova, el seu entorn i el mur exterior.

Colmenars Almedíxer / Almedíjar

Tres colmenars localitzats a Almedíxer: el colmenar de la Peña de la Balsa, el colmenar del Molino i el colmenar del Carchant, tots ells de pedra seca. Agraïm l’ajuda inestimable que ens han prestat els senyors Ramon Saborit Arnau i Manuel Ginés Torres; sense ells no haguera sigut possible la localització i observació d’aquestes interessants construccions.

Colmenar la Peña de la Balsa

Planta: No es pot apreciar en el lloc amb exactitud, ni estant allí ni amb els visors aeris.

Mesures: 24’94 al nord; les altres parts no es poden mesurar.

Coordenades: 39.874067, -0.404714.

Situació: Polígon 3, parcel·la 364.

Estat: Molt desfet i difícil de visitar per la seua situació amb molta pendent i sense camí.

Altres detalls: Es va construir amb pedra seca en una zona de solana al costat de l’horta, Segons el nostre informant era una zona on anaven a parar els eixams. Dins del recinte encara hi ha abundants restes dels antics basos.

Propostes de millora: No procedeix fer cap actuació perquè es troba en una zona de difícil accés i està molt desfet. Tan sols caldria que es conservés com fins ara evitant la destrucció.

Colmenar del Molino

Planta: Rectangular. 

Mesures: 6’39 X 4 m.

Coordenades: 39.877442, -0.397819.

Situació: Polígon 3, parcel·la 313.

Estat: Bastant desfet però encara es pot apreciar tot el recinte.

Altres detalls: Petita edificació construïda amb pedra seca com els altres dos que hem visitat.

Propostes de millora: Podrien reparar-se les parets amb poc de cost i indicar amb un cartell el seu passat ús.

Colmenar del Carchant / Carxant

Planta: Rectangular.

Mesures: 3’50 X 7 m.

Coordenades: 39.865681, -0.412922.

Situació: Polígon 8, parcel·la 596.

Estat: Està prou ben conservat, tan sols caldria reparar les portalades i cuidar que els pins pròxims no el deterioren.

Altres detalls: Està construït amb pedra seca com tot els altres del poble. Encara està en ús si bé els ruscs estan fora. Al costat hi ha les parets d’una caseta, ara desteulada (veure l’última foto).

Propostes de millora: Fer les reparacions indicades i senyalitzar-lo per fer lo visitable si no hi ha abelles.

Eslida

Només dos colmenars a Eslida: a la partida del Maset, dit també del Corral Nou, i a la Solana la Mina.

Colmenar de l’abric del Corral Nou

Planta: Semblant a un romboide bastant irregular.

Mesures: La paret exterior mesura 15’66 m.

Coordenades: 39.907812, -0.284436.

Situació: Polígon 4, parcel·les 51 i 112. Està en la partida del Maset però nosaltres conservem el nom que sempre ha dit la família propietària.

Conservació: La paret exterior és de pedra seca excepte la portalada; està ben conservada. Té una porta metàl·lica tancada. Dins es conserven restes de l’activitat melera. Consta de dues altures, hi ha abancalaments per posar els ruscs. Manté un xicotet aljub.

Altres detalls: Té interès per als excursionistes per ser un paratge molt valuós des del punt de vista ambiental. Molt prop d’allí hi ha entre altres construccions dos corrals, un maset i uns fonedors de mercuri, indubtablement el més ben conservat dels termes d’Eslida i Artana.

Volem agrair a la propietària María José Galindo Ballester la seva valuosa amabilitat i ajuda. També a Ximo Arenós i a Andrés Bastante que ens han acompanyat i assessorat.

aèria-corral-Nou

Colmenar Solana la Mina, Eslida

Planta: Rectangular.

Mesures: 16’20 X 11’59. Altura 2’32 m.

Coordenades: 39.8995, -0.2787.

Situació: Polígon 4 d’Eslida, parcel·la 112.

Estat: Molt desfet, difícil de recuperar, les parets sud i oest es conserven, les altres quasi desaparegudes.

Altres detalls: Difícil de mesurar amb precisió perquè la vegetació ho tapa quasi tot.

Propostes de millora: No les considerem.

Anècdota: Al fer la mesura d’altura va traure el cap una serp unes quantes voltes per observar què passava, no es va sentir amenaçada i va tornar a la tranquil·litat del seu cau.

83 colmenar Solana la Mina

84 colmenar Solana la Mina

La Vall d’Uixó

A la Vall d’Uixó trobem cinc colmenars: el colmenar de Sumet, el de Miranda, el del Parany, el colmenar de Miramar i el de la Muntanyeta de la Corona. Es dóna la circumstància que els tres primers van pertànyer a la família Rubio, que els va explotar durant, si més no, la major part del segle XX; ho contava Josep V. Font i Ten en un preciós text titulat “Els colmenars de la família Rubio”, publicat al llibre de les festes patronals de la Vall d’Uixó en honor a sant Vicent Ferrer, en l’any 2017. Paga la pena de llegir este text breu que aporta tanta informació sobre el funcionament dels colmenars i les circumstàncies dels seus propietaris.

Colmenar de Sumet

Té dues parts ben diferenciades.

Planta: Rectangular el gran i trapezoidal el del costat oest.

Mesures: El gran està fet amb morter 18’39 x 11 m. El trapezoidal de pedra seca, nord 8’92, sud 5’63, est 11’10, oest 11’73 m.

Coordenades: 39.827610, -0.249572.

Situació: En zona urbana al final nord del carrer llarg al qual s’accedeix pel carrer El Mirador. Sol C6, 85.

Estat: El gran es conserva bé malgrat el seu estat d’abandonament. Els ribassos per mantenir els ruscs estan quasi intactes, segueixen les corbes de nivell d’est a oest que coincideixen amb la part més ampla de la construcció; la seva mesura és d’1’35 aproximadament, això si, la vegetació excessiva fa difícil apreciar cada racó. No té porta, la portalada mesura 1’55 d’altura per 1 m. d’amplària. L’altura a nivell de la portalada és de 2’70 m. En la part sud-oest té una dependència d’uns 4 x 4 m. que estava coberta amb teulada ara caiguda, segurament per guardar eines i basos buits.

El de la part oest, segons el que hem esbrinat fins ara, pareix una ampliació del primer o tal vegada fou el primer en construir-se, per tant considerarem que és un sol colmenar amb dues parts ben diferents. En aquest les parets són de pedra seca amb una altura d’1’20 m. en les parts que estan senceres que no en són moltes. Dins té les típiques parets d’abancalament d’aproximadament 1’80 d’amplària per mantenir anivellats i alineats els ruscs.

Altres detalls: En la majoria dels colmenars les parets interiors que sustenten els ruscs van paral·leles a la part més estreta, en aquest al estar les parts estretes amb més desnivell, van paral·leles a les de més amplària, és a dir, seguint les corbes de nivell. Desconeixem si aquest recinte té alguna protecció.

Propostes de millora: Fer gestions a l’Ajuntament per a que declare la seva protecció. Seria interessant desbrossar l’interior, tancar la porta i refer les parets de pedra seca de la zona oest.

Agraïm l’ajuda i assessorament de Josep Font i Ten i de Joan Fuertes Palasí.

aèria-Sumet

Colmenar de la Miranda

Planta: Quadrada.

Mesures: 14 x 14 m.

Coordenades: 39.794317, -0.206672.

Situació: Polígon 6, parcel·la 75.

Conservació: Està ben conservat. No hem pogut entrar perquè està tancat però es veu que han fet alguna modificació per dins i li han posat coberta a la part de baix. Té dues portes, la més petita, que pareix més antiga, mesura 0’78 d’ampla x 1’16 d’alta, l’altra 1’80 d’altura x 1’30 d’ample, l’altura a nivell de la porta són aproximadament 3 metres. Hi ha finestres. Es veu en estat òptim. Està envoltat per una urbanització provablement amb moltes carències.

Altres detalls: Aquesta construcció dona nom a tota la partida que es diu la del Colmenar. La finca que l’envolta té uns magnífics i grans ribassos que serveixen per mantenir la poca terra que hi ha.

aèria-Miranda

Colmenar del Parany

Planta: Rectangular.

Mesures: 12’30 X 8’91 m.

Coordenades: 39.826368, -0.220954.

Situació: Polígon 3, parcel·la 217. 

Estat: Totalment desconegut, aquest recinte es va fer amb pedra seca, ara les parets están amb pòrtland, modificat en la postguerra. A conseqüència de la forta immigració que va experimentar el poble van fer casetes sense els mínims serveis, posteriorment les van enderrocar.

Altres detalls: És irrecuperable.

aèria-Parany

Colmenar de Miramar

Planta: Rectangular.

Mesures: En metres, 13’66 llarg x 10’39 ample; a nivell de la porta 0’70 ample x 1’80 m. d’altura.

Coordenades: 39.838979, -0.201940.

Situació: Polígon 3, parcel·la 91.

Estat: Ben conservat, els escalons de deixar els ruscs quasi intactes.

Altres detalls: Li han fet un entrador amb i una coberta a la part més baixa, tot amb rajoles i portland. No té porta.

Propostes de millora: Arreglar un camí per poder ser visitat

aèria-Miramar

Colmenar de la Muntanyeta de la Corona

Planta: Rectangular a la part sud del dipòsit de l’aigua.

Coordenades: 39.818090, -0.229638.

Mesures: 11’98 x 4’62 m. La porta té 1’07 d’ample per 2’45 d’altura, aquesta ha sigut modificada i actualment és més alta que la paret circumdant.

Situació: Polígon 14, parcel·la 905.

Estat: Bastant deteriorat, tot indica que al fer el dipòsit de l’aigua van agafar part d’aquesta construcció, encara són visible part dels escalons per conservar anivellats els ruscs.

Altres detalls: Pensem que aquestes runes no tenen molt d’interès.

aèria-MuntanyetaCorona

Colmenars d’Onda

És el terme en què més colmenars trobem: onze, només superat pels dèset d’Artana. A més es dóna la particularitat que d’estos onze, set es troben al sud del terme, és a dir, en la banda d’Artana. Com si este entorn climàtic i geogràfic fóra especialment apte, per alguna raó que desconeixem.

Volem donar el nostre sentit reconeixement a Jazmín Blay Catalán per la seva atenció i per haver-nos acollit a sa casa quan el treballar ho requeria. Igualment hem de valorar l’inestimable assessorament  d’un expert com ho és Francesc Àlvaro Fèlix (autor de «Arquitectura rural tradicional al terme municipal d’Onda»), gràcies a ell hem pogut veure els abellars i aprendre molts aspectes de l’arquitectura rural. Sense la seva ajuda haguera sigut molt complicat la catalogació i estudi dels abellars d’Onda.”

1 Abellar del Barranc del Toll del Bou 

Planta: Probablement romboide amb 2 parets, dins no podem determinar-ho per no poder accedir al recinte.

Mesures: 16’63, 6’67 m.

Coordenades: 39.942952, -0.265176

Situació: Polígon 27, parcel·la 337. Al sud-est, pel barranc passa lassegador polígon 27, parcel·la 9002.

Estat: No ho sabem per haver sigut impossible accedir. A 25 m. en direcció nord hi ha una altra construcció, per estar inaccessible tampoc podem determinar si és corral de ramat o colmenar. Està en el mateix polígon i parcel·la. Planta quadrada, mesures 14’20 X 13’93 m. Coordenades 39.943261, -0.265170. A uns metres al nord passa un altre assegador, polígon 27, parcel·la 9014.

Altres detalls: Com no hem pogut entrar als recintes no podem determinar el que hi ha, no obstant hem observat per les fotos que hi ha alguna paret interior per salvar el desnivell més alt de l’abric respecte a la part exterior.

Propostes de millora: Fer camí per a accedir, d’aquesta manera podríem fotografiar-los i inspeccionar-los.

2 Abellar del Compte

Planta: rectangular.

Mesures: 22’64 X 16’77.

Coordenades: 39.943351, -0.267747.

Situació: Polígon 27, parcel·la 349.

Estat: Les parets presenten prou bon estat però la portalada està desfeta.

Altres detalls: Encara que està en un lloc pla presenta ribassos interiors i uns altres circumdant les parets, les quals tenen una altura superior als 2 m.

Propostes de millora: Les habituals, netejar-lo per dins i vigilar els arbres per a que no tomben cap paret.

3 Colmenar de la Merlota

Planta: Rectangular

Mesures: 13’65 X 11’26.

Coordenades: 39.944202, -0.271961.

Situació: Polígon 27, parcel·la 320.

Estat: Està prou sencer però amb algun portell a les parets. A les parts més baixes presenta unes obertures que serveixen de desguàs. Hi ha ribassos dintre per sustentar els basos i caixes; encara en queden alguns.

Altres detalls: Passa per baix una còmoda i transitada senda que el fa molt accessible als visitants.

Propostes de millora: Les habituals, netejar-lo i vigilar els arbres pròxims a les parets.

4 Colmenar del Barranc de Gargallo

Planta: Rectangular

Mesures: 9’64 X 5.40 m.   

Coordenades: 39.947105, -0.276707.

Situació: Polígon 27, Parcel·la 298.

Estat: Presenta unes condicions òptimes a pesar d’aparentar ser molt antic. Te uns ribassos grans, en bon estat i ordenats. Les parets son molt altes, d’uns 3 m.  

Altre detalls: Hi ha un sender còmode per visitar-lo. Encara hi ha alguns basos i caixes d’abelles.

Propostes de millora: Les habituals, netejar-lo per dins i protegir-lo dels arbres pròxims que el puguin malmetre.

 

5 La Murtera 1

Planta: Rectangular.

Mesures: 8’15 x 6’53 m.

Coordenades: 39.939911, -0.251662

Situació: Polígon 25, parcel·la 116

Estat: No hem pogut accedir al recinte però per les fotos aèries ens fa pensar que està en bones condicions.

Altres detalls: Al sud, o sigui a la part de dalt, passa l’assegador en polígon 25, parcel·la 9003.  

Propostes de millora: Conservar-lo tal com està, netejar-lo per dins i tallar els pins que tinguin perill de tombar les parets.

Murtera-2-aèria

6 La Murtera 2   

Planta: Planta quadrada, partida en dos parts iguals, o tal vegada com passa a Artana podria ser un colmenar i l’altre corral d’ovelles.

Mesures: 22’61 X 23’63  

Coordenades: 39.939865, -0.247486

Situació: Polígon 25, Parcel·la 49 i 45. A la part nord que és la més Baixa passa l’assegador, polígon 25, parcel·la 9003.  

Estat: No podem valorar-lo per no haver-lo visitat.

Altres detalls: Posposem les consideracions esperant visitar-lo.

Propostes de millora: Les habituals, netejar-lo per dins i vigilar els arbres pròxims.

Murtera-2-aèria

7 Colmenar de Santa Bàrbara

Planta: Quadrada.

Mesures: 16’22 X 16’40 m.

Coordenades: 39.952047, -0.273665.

Situació:  Polígon 27, Parcel·la 229.

Estat: Pendent de visitar.

Altres detalls: Està al límit d’una urbanització, per tan corre un gran perill de destrucció. En una foto hi ha una caseta a la part sud-oest que ara no es veu, en canvi se’n veu una nova tocant la paret nord-est.

Propostes de millora: Informar a les autoritats locals per a que el declaren un bé en procés de protecció.

Sta-Barbara-aèria

8 Colmenar de la Talaia

Planta: Rectangular.

Mesures: 13’95 X 10’85 m. La porta mesura 0’60 d’ample X 1’30 m. d’altura. Altura a nivell de la porta 3’30 m.

Coordenades: 39.991258, -0.252274.

Situació: Polígon 36, parcel·la 80.  

Estat: Està molt deteriorat amb una mitat de les parets caigudes als quatre costats.

Altres detalls: Té la porta a la banda sud amb bastant desnivell que es salva amb unes escales. Els ribassos escalonats per posar els basos estan en bon estat.

Propostes de millora: Simplement netejar-lo per dins i conservar-lo tal com està ara.

9 Colmenar del Millars, marge dret 

Planta: Trapezoide.

Mesures: 15’39 nord-oest, 16’58 nord-est, 11’26 sud-est, 12’88 m. sud-oest.

Coordenades: 39.985990, -0.224693.

Situació: Polígon 37, parcel·la 201.

Estat: No hem pogut entrar, però per les vistes aèries pareix que les parets estan bastant conservades. Els ribassos escalonats es conserven bé.

Altres detalls: Està en un desnivell considerable a la llera del riu en el marge dret.

Propostes de millora: Controlar la vegetació per conservar les parets i ribassos interiors.

10 Colmenar Abric del Millars, marge esquerra

Planta: Semblant a un arc de circumferència prou irregular per ser una cavitat natural.

Mesures: 12 de llarg x 3 m. d’ample en la part central. Porta 0’70 d’ample x 1’42 d’altura. Altura de la paret a nivell de la porta 2’70 m. Aquesta paret situada a l’oest és d’uns 2’5 m. d’ampla en altura, disminuint cap a la banda del riu.

Coordenades: 39.987193, -0.221124.

Situació: Polígon 38, parcel·la 28.

Estat: Una zona d’abric petita i descuidada amb un cert atractiu per les vistes al riu.

Altres detalls: Encara queden restes de caixes d’abelles i altres relacionades amb l’activitat apícola, també una petita instal·lació en procés de degradació. Està a una altura prou considerable respecte al riu i té un camí estret que presenta un cert perill de caiguda.

Propostes de millora: Conservar-se tal com està, procurant no es degradi més.  

Una anècdota: Quan estàvem visitant la zona se’ns va apropar un senyor major prou enfadat preguntant-nos què fèiem allí i indicant-nos que la nostra presència no era gens oportuna; nosaltres pensàvem, sobre tot jo, que era una broma suposant era amic o conegut de Francesc, el meu acompanyant. No era cap broma, el senyor probablement va pensar que la nostra acció perseguia una finalitat il·lícita, tal vegada el robatori dels seus ruscs. Finalment amb l’ajuda dels nets que casualment van aparèixer, quedà clar el nostre objectiu i vam acabar tan amics. Però abans per la nostra part, quan la situació estava distesa, li vam indicar que la publicació del seu colmenar li suposaria pagar la contribució de 50 anys que constava com propietari.

11 Abellar de la partida del Colmenar, prop de la central hidroelèctrica

Planta: Hexagonal

Mesures: Al nord 3 costats de petites dimensions, nord-oest 6’60, nord 6’44, nord-est 7’70. Al sud els tres costats, est 11’10, oest 11’32, sud 15’75 m.

Coordenades: 39.999008, -0.235318.

Situació: Polígon 37, parcel·la 39.

Estat: Està bastant ben conservat i sense perill d’enfonsaments, l’abundant rocam impedeix el creixement dels arbres perillosos. Presenta la mitat de baix ribassos ben definits, la de dalt manté de roca més escarpada. La porta és situada a l’est, un poc més avall, al sud-est, hi ha una petita caseta.

Encara conserva en l’interior una quarantena de caixes d’abelles.

Propostes de millora: Fer una neteja i arreglar i senyalar el camí d’accés. 

partida-colmenar-aèria

Sueras

Un únic colmenar localitzat en un abric i amb activitat no comercial. 

 

Colmenar del Pont de Ferro, dalt de la senda a Suera Alta

Planta: Allargada bastant irregular per ser un abric.

Mesures: 14 m. de llargària per 1’20 m. en la part més ampla, que és la situada al mig i esquerra si el mirem de baix.

Coordenades: 39.947475, -0.346299.

Situació: Polígon 12, parcel·la 41.

Estat: El ribàs que sustenta aquesta superfície aplanada està en molt mal estat, com a conseqüència el recinte presenta una acusada erosió.

Altres detalls: Cal ressenyar que al ser un lloc petit no podia tenir una activitat comercial, tan sols seria per proveir-se de mel i cera per a les necessitats familiars. Encara hi ha dos basos de suro, un d’ells amb abelles. Baix mateix està la primera corda de la senda que va a Suera Alta, lloc per on s’accedeix. Dalt de l’abric hi ha dues casetes i un assegador situat en el polígon 12, parcel·la 9.015.

Propostes de millora: Arreglar el ribàs per evitar l’erosió i el camí per poder accedir hi sense dificultat, ara és bastant perillós visitar-lo. També senyalitzar-lo per a que tothom i sobre tot els joves coneguen una activitat tan important per a la producció de mel i derivats així com per la pol·linització de les plantes.

Agraïm la completa i rigorosa informació que ens ha facilitat el senyor Delfí Calatayud Estall, sense la seva ajuda ens hagués sigut impossible documentar aquest recinte.

Tales

Dos colmenars al terme Tales, u a la partida dels Corrals de la Frontera i un altre a la partida del Colmenar (a la que suposem que dóna nom).

Colmenar dels Corrals de la Frontera (Tales)

Planta: Rectangular. Al costat dret hi ha un corral de ramat.

Mesures: Nord 12’02 X 16’13 m. No hem pogut mesurar la portalada perquè està destrossada; les parets tenen una altura considerable, més de dos metres.

Coordenades: 39.960294, -0.306609.

Situació: Polígon 1, parcel·les 128/123.

Estat: Parets prou ben conservades però la zona de la portalada està desfeta.

Propostes de millora: Evitar el seu procés natural de destrucció. A l’estar prop del poble podria tenir-se en compte la seva singularitat com a únic colmenar visitable.

Altres detalls: És quasi pla però malgrat això té els habituals ribassos escalonats per posar els ruscs. En una d’aquestes imatges podem veure com posaven les abelles les bresques ajudades per uns palets horitzontals que posaven als antics basos.

aèria

Colmenar en la partida del Colmenar

Planta: Trapezoidal.

Mesures: Nord 11’24, sud 13’05, est 9’62, oest 6’52. L’altura no l’hem mesurat perquè no hem pogut accedir al lloc degut a l’abundant vegetació.

Coordenades: 39.922695, -0.278247.

Situació: Polígon 4, parcel·la 290.

Estat: Pel que es veu en les fotos aèries pareix en bon estat.

Altres detalls: Difícil d’observar amb precisió perquè la vegetació actual, sobre tot els pins, ho tapen quasi tot. Greu perill de destrucció per la mateixa causa. A la part est a on està la porta, les parets tenen diferent alineació per facilitar l’entrada.

Propostes de millora: Accedir a l’edificació obrint camí i llevar la vegetació que causi perill. En la foto aèria de baix es veu una caseta que prenem com a referència per assegurar-nos que aquesta és la construcció buscada.

Agraïm molt la col·laboració de l’Alcalde de Tales Senyor En Vicent Joan Prades Ramos que ens ha acompanyat i informat dels dos colmenars del terme, igualment agraïm la informació que ens han facilitat al respecte José Serrano Martí i Virgínia Centelles Soler.

*

%d bloggers like this: