Col·lecció de Lola Traver Santjordi (“Lolita Perrera”)

Col·lecció de Lola Traver Santjordi (“Lolita Perrera”)

Una col·leccioneta de fotos amb alguna joia històrica i altres perles del patrimoni gràfic d’Artana, que ens permeten descriure la quotidianitat i els moments festius d’una generació anterior. Tot en un poble que s’ha desconegut urbanísticament i que ve bé tindre com a referència ètica i estètica.

Bona part d’elles mostren escenes típiques de la joventut a Artana en els anys 50 i 60 (festes i passejos), en fotos generalment anònimes —tret d’una que estava signada pel nostre benvolgut José Catalán (Pepe Cala). Hem intentat organitzar-les cronològicament.

Una funció menystinguda de la fotografia antiga és el reconeixement de veïnes i veïns. És una forma de reafirmar la nostra comunitat i, en moltes ocasions, d’honrar a les persones que ens han precedit, de posar cara i anomenar a la gent que ha faltat i que són “dels nostres”. És una forma bonica de fer-los presents.

Són noves aportacions al patrimoni gràfic del nostre poble, que estem construint entre totes i tots, a força de generositat. Gràcies de nou a Lola i a don Miguel, que ens han atés tan bé com és habitual en ells.

En esta ocasió tenim pendent identificar a totes les persones que apareixen en les fotos. Per facilitar-ho hem posat numerets sobre cada persona —però no patiu, si feu clic sobre les fotos les podreu vore més grans i sense cap afegit. Vos agrairem molt si podeu donar-nos més indicacions sobre la identitat de les persones que apareixen retratades en les imatges.

Voreu que tots ens entenem per “apodos” i per relacions familiars. Esperem que ningú es senta ofés per això, de veritat que ho hem fet amb tota la innocència del món, i per suposat que canviarem immediatament tot allò que ens digueu.

Per als comentaris hem rebut indicacions de Marí Peneque, els germans Juanjo i Maite Vilar Herrero, José Rico Seva, Àngels Vilar Ibáñez, Asunción Vilar Lara, Helena Pallarés Blasco i Rosa Vilar.

1-IMG-08

peanya CristoUna bellíssima foto d’una Baixada del Crist abans de la guerra, amb la peanya, àngels i Crist que foren cremats en les primeres setmanes de la Guerra civil. Podem comprovar les diferències en esta foto recent. Una persona pietosa va arreplegar els claus i dos ditets del Crist, que van estar en una urneta durant moltes dècades. També veiem que el Castell té una murada amb un forat, i no la torre, que es faria en els anys 30. Els majorals porten brusa negra en compte de traje com en l’actualitat, i veiem un parell d’atxes grandíssimes.

Ens ha arribat una bona còpia, però lamentablement està tallada, ens hem quedat amb ganes de conèixer la data de la processó; baix a la dreta es pot llegir “Abril …90…”?

*****

2-IMG-02

El pastor porta al manso rodat de veïns i xiquets. Si no ens enganyem es tractaria del carrer Sant Salvador, i la casa amb la façana modernista que veiem darrere seria la de la família Vicent Agramunt, Caranyo, que en l’actualitat té la porta i el finestral rebaixats al voltant de les brancades. També resulta molt curiós l’empedrat del carrer.

José Rico, Seba, ha identificat a l’home amb boina i brusa negra que hi ha darrere del manso, i que seria un parent de Filiberto. Darrere d’ell, a la dreta, el tio Juano, que vivia davant.

Darrere, escrit a mà, llegim “María Vilar. Calle Los Mártires”, i l’encuny de “Foto Estudio París Castellón José Francisco Vicente”. Sent carrer “los mártires”, possiblement estem en la postguerra. Les fotos que coneixem de Foto-Paris també són dels anys 40, però podria ser lleugerament posterior.

*****

3-IMG-09_num

Les amiguetes en la Fira de Santa Cristina. Tenien 13 anys. La data està segellada darrere: dissabte 23 de juliol de 1955, és a dir, o és una errada o és la vespra de la festa, el dia de la romeria. Com es pot apreciar, s’han comprat les típiques pilotetes amb goma. La 1) és Teresa Manyano, la 2) Trini Vilar Sales, del Sastre, la 3) Pilar Andrés Pla d’Águeda, resident a Mislata, la 4) Lolita Perrera, i la 5) Marí Cocous.

*****

4-IMG-01_num

Un grup de dones, algunes més mudades i amb vetlet i catret, expectant alguna processó (la Baixada del Cristo?), ja que aleshores només podien eixir els hòmens. Les jovenetes amb catret són 7) Lolita Perrera i 9) Teresa Mañano; 11) Marí el Forn, auela de Maruja Martina; 12) una de les Molineres, 19) Teresa Campanario.

Per cert, fixeu-vos quin empedrat més dur i quin escaló feia el carrer!

*****

5-IMG-04_num

Públic en una plaça de bous portàtil que s’instal·lava a on hui estan les escoles. Podria ser la correguda que a les festes de Sant Joan de 1963 (divendres 30 d’agost) va dur a Artana al torero Efraín Girón, i de la que ja hem vist moltes fotos (per exemple a la col·lecció de la Penya GAM). Amb l’ajuda de tres o quatre persones hem reconegut als següents: 2) el pare de Ramón el Llumero, 3) el tio Raconet, pare de Vicente Racó, que viu en Aín, 5) Olegario Serrano i la seua nóvia 6) Teresita Redona; 7) Rosa Serrano i el seu nóvio 8) José Rico, Seba; 9) María Dolores Vilar Vilar, Trini Seno, que entonces festejava amb 10) Juanito Naves, 11) el metge don Gonzalo, tio de Juanito el Ceguet, que se’n va anar a viure a Nules, 12) Lolita Perrera, 13) Fina Persiva, 15) Teresa Manyano, 16) Miguel, fill de 17) Marí Pere, 18), Amparín, la dona del metge i mare d’Adela, 19) la mare de Pere la Roja, 20) Lolita Bisca, 21) una cosina d’esta, que es va casar en la Vall d’Uixó, 23) la ti Bisca (mare de la primera i tia de la segona), i 24) l’auela de José Juan de Piqueras, que era veïna de l’anterior.

*****

6-IMG-05_num

Una processó amb acompanyament de dones, totes elles molt elegants. Veient l’edra al mig del carrer, pensem que podria ser el Corpus, perquè a més a la resta de processons no podien eixir dones —només els hòmens—. Probablement van pel carrer Baix. La 1) és Isabel Montoliu Catalán, de Morquero, 2) Rosarito Rulla, 3) Fina Persiva, 4) és Teresa Manyano, la 5) Lolita Perrera.

*****

7-IMG-06

Tres amigues: Teresa Manyano, Lolita Perrera i Fina, la dona de Vicente Pla, passejant pel terme. En aquell moment tindrien al voltant de 20 anys i anaven molt mudades i molt a la moda, amb pentinats amb molt de volum. Estan a l’era del Cup, a on pareix que vagen a trillar. Al garroferal de darrere es veu un brossegueral que podria ser el blat encara sense segar, o potser l’ordi que es segava abans. La foto és del nostre excel·lent professional José Catalán [Pepe Cala], amb un encuny al darrere i la data: dilluns 3 de juny de 1963 (molt elegants per a ser dilluns?).

*****

8-IMG-10

Les dos amigues que hem vist en la majoria de les fotos: Lolita Perrera i Teresa la Manyana. L’antiga pujada al Calvari, amb el piso de terra (amb una part empedrada?) i, com sempre, ben emblanquinat. La visita al Calvari era diària per a moltes dones d’Artana. La casa de Teresa Blasco estava permanentment oberta a qui volguera demanar-li la clau (que cara avall tornaven religiosament).

*****

9-IMG-03_num

Una foto més “recent”, amb molta gent coneguda. Estan a la capella del Calvari, probablement s’ha celebrat la Missa d’Ànimes pels difunts del barri del Cristo, el dia de la Menjaeta. 1) El tio Casanova, 2) el tio Catxo Coloma, 3) Gonzalo Pallarés (era de Rivesalbes, panader, tío de Pepe, Vicente i Paco Pallarés), 4) Marí Martina, mare de Maruja Martina, 5) Marí Valera, mare de Juanito i Maruja Valera, 6) una xica d’Aín, 8) Trinidad del Surdo, tia de José Rico, Seba, 9) Rosita Persiva, 10) Fina Persiva, 11) la senyora Monsalut, 12) Maruja Martina, 13) Lolita Perrera, 15) Teresita el Surdo, 16) Teresa Souets, la mare de Pansa, 18) Teresita Redona, 21) Marí Tomasot, 23) Cristina Benarda, 24) María Teresa Maniuela, 25) Teresa Racó, 26) Rosarito Tomasot, 27) la mare dels Planets (Joan Pla i germans), 28) Pilar de Ferrero, 29) Trinidad de Satorlina, 30) Teresa Campanario, 31) Doloretes Satorlina, 33) Vicent de Carreró, 34) Loli, filla de Teresa Racó (número 25), 35) Rosarito Valentina, 36) María Teresa, filla de Teresa Racó (núm. 25) i germana de Loli (núm. 34), 37) María Teresa Tomasot, germana de Joaquín i José Germán, 40) Trini, filla de Trini Satorlina, que viu en Nules.

*****

10-IMG-07

Foto de la Primera Comunió d’Avelino Pallarés en 1976, acompanyat, per l’esquerra, de sa mare, Lolita Perrera; el seu cosinet Pepe i la mare d’este; Lolita el Rosso, ama de la tenda que tenen darrere (la gran i bellíssima casa cantonera de la plaça Major, amb els dos espectaculars retaules ceràmics), i un xic de Vila-real, amic i company de treball de Don Miguel Traaver Santjordi.

*

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: