Calvaris d’Artana i Eslida a La Esfera (1925)

Un article sobre els calvaris a la revista La Esfera número 594, del dissabte 23 de maig de 1925, il·lustrat amb interessantíssimes fotografies d’Artana i Eslida. De la revista La Esfera ja hem oferit material en un altre lloc (https://artanapedia.com/documents-2/la-esfera1924/): era una gran revista (27,5 x 36 cm) feta a Madrid i amb un contingut elitista, dirigida a una burgesia urbana, cultivada i d’alt poder adquisitiu (el preu de l’exemplar era de tota una pesseta!).

A la primera pàgina es pot veure un grup de dones i xiquets vestides a la manera de l’època i amb mocadors al cap, però sobretot és interessant apreciar la capella sense la sagristia de l’esquerra, i una de les capelletes que serien assolades a la Guerra civil.

A la foto de la segona pàgina es pot veure que el Calvari estava molt canviat respecte de les fotos que li fa Sarthou Carreres quinze anys abans, i que es poden veure a la pàgina d’inici d’Artanapèdia o al seu text sobre calvaris (https://artanapedia.com/documents-2/calvarios-levantinos-carlos-sarthou-carreres/). Són les reformes que va iniciar Mossén Clemente Moliner en 1912 i que es van inaugurar el diumenge 11 d’abril de 1915, a la festa del Cristo, segons conta Mossen Lluís Vilar a la Historia de Artana (https://artanapedia.files.wordpress.com/2012/06/mossc3a9n-lluc3ads.pdf, pp. 182-183). En eixa reforma es va dinamitar la Costera per ampliar els caminets, es van eliminar moltes de les precioses capelletes d’estil barroc i es va arrancar una part dels xiprers.

També és molt interessant la foto de la Vall d’Artana des de la Serra, amb la Rambla i l’Ermita de Santa Cristina en primer pla.

Sobre l’autor del text, José Montero Alonso, ens il·lustra Óscar Pérez en un text publicat a la web amiga Espadàniques.

Recorde el lector que pot veure les pàgines al tamany original fent “clic” sobre elles.

calvaris--la-esfera-portada

calvaris--la-esfera1

calvaris--la-esfera2

  1. Amics: ací teniu una aproximació recent meua a este mateix text i a l’autor.
    http://espadaniques.blogspot.com.es/2017/05/jose-montero-alonso-calvaris-1925.html

    Una abraçada i bona faena!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: