Orelletes

Dimarts 17 de gener de 2017

L’orelleta és una pasta fregida que té gran tradició a tot el País Valencià. Durant anys pareixia impossible menjar-ne, i la gent major que recordava la mida no volia donar-la. És popular la forma de fregir-les, amb l’ajuda de dos canyetes que es guardaven amb cura. Ara per fi mostrem en vídeo tot el procés d’elaboració de les orelletes.

Sabem que les orelletes ja es menjaven als Països Catalans a l’edat mitja; apareixen al receptari català Llibre de Sent Soví, d’inicis del segle XIV, o a L’Espill, el clàssic de Jaume Roig del segle XV. També es fan a Galícia i a distints punts de Castella.

La filmació es va fer a principi de 2015 amb la pobresa tecnològica que ens caracteritza, en tant que mitjà sense cap ajuda de ningú. Tot i això, mostra bé l’ambient festiu que era propi de les reunions de veïnes per fer pastes en els distints esdeveniments socials: batejos, bodes, comunions, cantades de missa i festes en general. Hi ha bon ambient entre les presents i es conten nombroses anècdotes. Adoneu-vos dels pulcres davantals blancs que eren obligats per a fer pastes.

Les cuineres van ser les germanes Maria i Teresa Vilar Herrero (“Racó”), amb la col·laboració de Maria Herrero Vilar (“Peneque”) i dels germans Pilar i Joan Cabanyes Vilar, fills de la primera. La filmació, amb totes les dificultats tècniques, és nostra, i el muntatge exquisit (a partir de més d’una hora de gravació) d’Eva Pérez i Laura Yustas.

 

A %d bloguers els agrada això: