Maqueta per a una reconstrucció hipotètica del Castell d’Artana

Dijous 7 de desembre de 2017

Ara que s’està desenrunant l’estructura del Castell i que pareix que es consolidaran per fi les muralles que corren més perill d’afonament, reproduïm ací algunes imatges de la maqueta del nostre castell realitzada per Joaquín Pérez Collado.

Joaquín és un artista de Pavías, fundador del Museo de Pavías i de l’Associació Cultural “Artea”, d’esta mateixa localitat, professional i apassionat de la construcció en pedra, ferrer i maquetista. Vam coincidir amb ell al XV Encontre dels pobles del Parc Natural de la Serra Espadà, celebrat el passat 1 de juliol a Higueras, en la comarca de l’Alt Palància. Allí vam poder veure l’exposició de maquetes de la “reconstrucció hipotètica” dels 19 castells que hi ha al territori del Parc Natural de la Serra Espadà. Ens van dir que esta exposició s’instal·larà a la seu del Parc, a Eslida. Ací en reproduïm algunes imatges.

Que es tracte de “reconstruccions hipotètiques” vol dir que no hi ha dades definitives sobre la seua forma; a més a més, es tracta de fortificacions que van perviure durant segles i que en tot aquell temps van patir canvis estructurals importantíssims. És difícil parlar d’una forma definitiva. En el cas del Castell d’Artana, la recerca arqueològica de les últimes dècades ha donat mostres d’estructures com el pati porticat i pavimentat que es pot veure actualment i que no apareix en la maqueta, o el fossat ben visible a la banda nord i de llevant. El pati amb les columnes i els seus capitells treballats indiquen que el Castell era més que el gran corralot que apareix als plànols o a les maquetes. En qualsevol cas, el treball de Joaquín Pérez Collado és interessantíssim i ens dóna una idea aproximada de quin tipus de fortaleses hi havia al nostre entorn.

Podeu saber més a l’Informe El Castell d’Artana. Una fortaleza de la Sierra de Espadán. que van lliurar els arqueòlegs Isabel Moraño Poblador i José Mª García Fuertes sobre les excavacions que s’hi van realitzar entre 2001 i 2004, i que vam reproduir a Artanapèdia.

Més informació sobre el treball de Joaquín a Arte y Maquetas.

I recordeu que podeu veure les imatge en gran fent clic sobre elles.

L’autor, Joaquín Pérez Collado

El Castell des de llevant.

Des de migdia, és a dir, a la banda del poble.

De nou des de llevant.

Des de la banda de ponent.

I a continuació algunes imatges de l’exposició de les maquetes dels 19 castells de la Serra Espadà. El Castell d’Artana és el més gran de tots. A veure si endevineu d’on és cada u…

A %d bloguers els agrada això: