Homenatge a Santi Moros i José ‘Marco’, senderistes

José Vilar Andrés i Santi Moros a la vora de la placa gravada en reconeixement al seu treball i al del Grup de Senderistes.
El diumenge 7 de maig de 2023, organitzat per l’A.C. Amics d’Artana/ Artanapèdia celebràrem un homenatge al Grup de Senderistes d’Artana, i en representació seua a Santi Moros Vilar i José Vilar Andrés (“José Marco”), que els darrers anys han estat al capdavant d’un treball monumental: la neteja de més de 100 kilòmetres de sendes tradicionals, i també de desenes de casetes de pedra seca, corrals, colmenars, fonts, aljubs i altres elements del patrimoni etnològic del terme del nostre poble. Este treball ingent compta amb l’autorització i la supervisió de l’Oficina del Parc Natural de la Serra Espadà, en el territori del qual es produeix el treball de neteja de sendes.
L’activitat del Grup de Senderistes es realitza desinteressadament, sense cap tipus de recolzament institucional. Pel volum de treball realitzat, per l’alt nivell d’excel·lència assolit i per la seua disponibilitat per a totes les iniciatives patrimonials dels nostre territori, el treball de Santi, de José i de la resta de companys i companyes del Grup de Senderistes mereixia, si més no, un reconeixement, un agraïment públic que era necessari des de feia anys. Per fi vam celebrar este reconeixement amb l’acompanyament de moltíssimes artanenques i artanencs, i la presència de la major part dels col·lectius implicats en l’estudi, la defensa i la divulgació del nostre patrimoni etnològic: la Junta Rectora del Parc Natural de la Serra Espadà, l’A.C. Amics d’Artana/ Artanapèdia, el grup Muntanyes de la Guerra, la Societat d’Amics de la Serra Espadà o la plataforma Espadàniques.
Ací deixem un resum en vídeo de l’activitat.
Per materialitzar l’homenatge es va instal·lar a l’entrada del poble una pedra gravada, obra de l’artesà local José Rico, “Seba”. Quatre dolçainers i un tabaleter van rubricar musicalment la concentració
A Artana es viu una “edat d’or” en relació al patrimoni etnològic: a més de les desenes de quilòmetres de sendes, un altre voluntari, José Vilar Sánchez va publicar una completa ‘Guia de senderisme’ amb onze rutes descrites i geolocalitzades, i membres de l’A.C. Amics d’Artana han redactat el catàleg de corrals ramaders d’Artana, que suma 37 recintes, o el catàleg de colmenars (o corrals abellers), en què s’ha comptat 17 recintes, i en el moment de redacció d’esta crònica s’estan catalogant les antigues fonts i aljubs del terme, que sumen ja 36 elements. La catalogació inclou a més l’estudi i la interpretació del patrimoni en el seu context històric i etnològic. Les xifres altíssimes de corrals i abellars són úniques en les nostres comarques, la qual cosa mereix un estudi en profunditat per entendre les raons d’esta singularitat.
L’Associació es dol que este treball de neteja, senyalització i estudi s’estiga fent des del voluntariat, sense cap recolzament institucional o universitari. Tot i això, s’està vivint un moment de multiplicació de les iniciatives d’alt nivell quantitatiu i qualitatiu. En conjunt, este treball ha suposat un augment de la pràctica del senderisme en l’àmbit local, i també la presència de moltes persones vingudes de fora. Són noves formes de relacionar-se amb el patrimoni i de rescatar la dignitat del treball de les generacions precedents.
Este és el llistat de participants en l’activitat:
- José Rico, “Seba”, per l’A.C. Amics d’Artana/ Artanapèdia (convocant)
- Josep Herrero (President de la Junta Rectora del Parc Natural de la Serra Espadà)
- Óscar Pérez (Espadàniques)
- Ernesto Zarzoso (A.C. Muntanyes de la Guerra)
- Víctor Bayona (President Societat d’Amics de la Serra Espadà)
- Nelo Vilar (President A.C. Amics d’Artana/ Artanapèdia)
Especialment volem donar les gràcies a
- José Rico “Seba”, com a autor del monòlit.
- José Rico Serrano, per la instal·lació de la pedra.
- Dolçainers i tabaleters, per la seua generositat musical.
Les fotos són de Pilar Cabanyes (gràcies!), i el vídeo d’Amics d’Artana/ Artanapèdia.
Deixa un comentari
Comments 0