Boletín oficial de los somatenes armados (1926)
Hem aconseguit un exemplar original del Boletín oficial de los somatenes armados de la 5ª Región, núm. 26, Año III, Zaragoza, julio 1926, que dedica un reportatge a l’acte de la benedicció del banderí del nostre poble en el diumenge 11 d’abril d’aquell any, en plena dictadura del General Miguel Primo de Rivera. Com era habitual en este tipus d’acte, hi era present el General Governador militar i altres autoritats militars, civils, clero i somatén local armat.
L’acte va consistir en la benedicció del banderí pel rector del poble, Mn. Facundo Manzana, també membre del somatén, i a continuació un parlament de la madrina, Conchita Giner, i d’autoritats militars i del cos de somatens. Continuaren amb una desfilada pel poble i un dinar. Ens conten que el poble estava adornat amb arquets i dels balcons penjaven cobertors i mantons de Manila.
Cap al final del butlletí hi ha un apartat de notícies sobre l’activitat dels distints somatén locals i apareix una menció a una denúncia ficada a la partida del Pinar.
Què era el somatén? En principi va ser una força d’autodefensa paramilitar creada a Catalunya en l’època medieval. El somatén estava obligat a acudir quan sentia demanar auxili (“som atents” o “atents al so”).
En l’època moderna es convertí en un cos marcadament conservador que actuava de força auxiliar per a les forces policials, per la qual cosa apareixia o desapareixia segons el color dels governs. Com que estava al servei dels grans propietaris rurals, no era gens popular entre les classes treballadores.
En el cas que ens ocupa, Primo de Rivera intentava instal·lar-lo a tot l’Estat, a la manera dels “camises negres” de la Itàlia feixista. Eren habituals els actes patriòtics com el que es conta d’Artana: els uniformes, les afirmacions exaltades a Déu i a la pàtria, les madrines, les benediccions, les exhibicions de les autoritats militars… Un ornament coreogràfic, com s’ha dit sovint.
Al butlletí és molt nombrosa la publicitat i les referències a la compra d’uniformes i d’armes curtes.
Els interessats poden saber-ne més, per exemple, a la Wikipèdia, però a banda hi ha una nombrosa bibliografia sobre el tema.
També cal recordar el fullet que Juan Martí Portalés (Joan de Bollo) va escriure i imprimir cap a l’any 1929: “¡La Dictadura en Artana!”, que es pot llegir a l’Artanapèdia, i on denunciava les nombroses irregularitats que la Dictadura va produir en el poble.
Ja sabeu que podeu ampliar les imatges fent “clic” sobre elles.