Col·lecció Benjamín Villalba Caraquitena

D’esquerra a dreta: José Pitarch Royo amb la seva mula, Benjamín Villalba Caraquitena amb el seu ase i Josep Herrero Cabanyes amb el seu cavall. Es troben a la trilladora, és una foto de l’any 1953, els protagonistes tenien 10 anys. Era diumenge, per la llum es pot deduir que de matí. Era a principi del mes de juny, estava la trilladora a punt (tapada amb un tendal) però encara no hi havia palla, no s’havia trillat gens.
Darrere, a l’altra banda de la carretera hi havia un anouer gran, ara desaparegut, i també els magnífics eucaliptus de la carretera d’Eslida. Més lluny estava la Serra Creu.
Josep Herrero ens conta que els diumenges solien anar a passejar i a córrer amb els animals, el seu cavall era per feines agrícoles, el mul o mula de José Pitarch, a part de les tasques agrícoles, l’usava son pare per a viatjar per l’Alt Millars, el Maestrat i zones d’Aragó on exercia l’ofici de sarier.
L’ase de Benjamín Villaba també feia tasques agrícoles i transport d’animals, perquè son pare era carnicer.
Havia de ser diumenge perquè els altres dies, inclòs dissabte, els xiquets tenien escola i els pares usaven els animals per treballar. “El cavall, continua Josep, era en realitat una egua molt mansa i d’una qualitat excepcional per al treball, li deien Lucera, guarde un record inesborrable d’ella encara que lamente no haver tingut més sensibilitat i respecte, que el teníem, a aquest ser tan extraordinàriament bo”.
Respecte a la roba, cada un portava el que duia habitualment, no hi havia una roba especial per pujar a cavall.
Com anècdota conta el següent: “En una ocasió el cavall em va tombar perquè es va ficar baix d’una olivera i vaig entropessar amb les branques que estaven molt baixes. L’animal va anar a casa corrent deixant-me a terra; quan vaig arribar a la quadra es va espantar fent-se arrere pensant que anava a pegar-li, jo em vaig limitar a acariciar-lo, era el que m’ensenyava mon pare de com s’havia de respectar als animals”.

L’entrada del poble a l’altura de l’Hospital (en l’actualitat la gasolinera). L’ambient urbanístic tradicional era estèticament bastant més interessant que l’actual.

L’escorxador (el “Matadero Municipal”) i les grans moreres que hi havien davant. El mur de la dreta era el de la bassa del Molí de Manyà

Una altra imatge de la carretera a l’altura dels Talleres Silvestre. Vegeu com corre la fila tocant el poble. Aleshores encara es treballaven bona part dels bancalets de vora carretera amb tot tipus d’hortalisses i fruitals
Deixa un comentari
Comments 0