Col·lecció Família Cabanyes
Les fotos es poden ampliar fent “clic” sobre elles.

Una espectacular imatge de la col·locació de la creu de l’església, cap a l’any 50. Els protagonistes pareixen ser, d’esquerra a dreta, els seminaristes José Panxut, José Tomeu i José Herrero. Al costat José María Cabanyes i el xiquet podria ser Pacolí, que també era o havia sigut seminarista. Al fons les eres, actualment Plaça de la Generalitat

Anem molt més arrere, a cavall entre els segles XIX i XX. Tres generacions de la família Cabanyes. Moltes capes de sinagües, toques, mocadors al cap i bruses. Fixeu-vos en el cavallet de joguet del més xicotet.

També molt antigueta. Els més majors del poble no han conegut els barrets, gorres i capells que es veuen a la imatge. Però les jugarotes eren igual que les d’ara.

Maria Rosa Ibáñez, casada amb Joan Cabanyes junt amb els seus fills: Maria Dolores, Rosario, Joan i Josep Maria. Any 1917

Maria Dolores Cabanyes Ibànyez. Els temps d’exposició molt llargs obligaven als models a estar molt quiets durant molt de temps. El resultat eren unes imatges inquietants, un poc irreals, com si foren dibuixos.

Al darrere de la foto diu: “Juan Cabañes 18 de Noviembre de 1935. Foto hecha en Castellón con objeto de el reclutamiento de mozos reservistas del año 34 y 35”. Firma “José Cabañes”. Al poc de temps va morir al front de Madrid.

El tio José María Cabanyes, “el Pesador”, amb uniforme de Requeté, amb boina roja de l’escolta del general Varela. El Requeté va ser l’organització paramilitar del carlisme creada a principi del segle XX. El tradicionalisme carlista va ser un moviment polític molt important a Artana durant tot el segle XIX i fins a fa molt poquet.

Generalment evitem les fotos de la mili, però en aquest cas es tracta d’imatges dels Requetés de 1939, a finals o ja acabada la guerra.
- Joan Cabanyes Llidó (1938). Fixeu-vos en les espardenyes de careta amb cintes negres i mig peu fora, i també en la boina de requeté.

Bruses, gorres amples i espardenyes de careta. 1935. Creem reconéixer Enrique Tola i davant José María Cabañes.
- Equip de futbol d’Artana d’abans de la Guerra. El camp estava a la partida de l’Artiga. A la dreta, amb tratge, José Pansa, que solia fer d’àrbitre.

Una altra imatge del mateix equip. El de la tovalla al coll és Juanito Cabañes i el de la dreta José María. A l’esquerra el tio Pansa. Les fotos són de 1936.

L’any 36, el tio José María amb una colla d’amics. A la imatge res no fa preveure que anara a esclatar una guerra. El de l’esquerra podria ser Emílio Álvaro, el segon el tio Pansa, el quart Joan de Benardo, José Mª Cabañes i José Ramona.

La Junta dels Lluïsos. El tercer pareix de nou Joan Bernardo i al seu costat el rector, possiblement Mn. Pallarés.

Es pot imaginar que la colla d’amics estaven preparant alguna celebració. Es tardor, temps de mangranes, i posen davant de la font, a la plaça Major, amb ampolles de vi, cànters i botiges. Des de dalt a l’esquerra, Felipet (germà de Paquita Felipe), un home desconegut, Ricardo Malincho, Juan José Garrofa i MIguel de Perrera. Baix, Juanito Malincho, José María Cabañes, José Catret i Juanito Cabedo. Cap a l’any 50.

El tio José María Cabanyes, Teresa ‘Blasco’ i Sunción ‘de Roqueta’ amb la senyera de l’Acció Catòlica. Cap a l’any 50.
- José María Cabañes Ibáñez era conegut per molts com “el Pesador”. Ací el tenim en compliment de la seua feina, amb una grandíssima romana, cordes i un barra forta per pesar una collita (segurament de garrofes). El de dalt del carro és José Margalida. Cap a l’any 50.

En els difícils anys 40 els xiquets també es divertien. Josep i Lolita compartint la bicicleta de tres rodes.
- Familiars i amics en l’ordenació del ‘Padre’ Enrique Silvestre.
Deixa un comentari
Comments 0