Col·lecció Penya GAM(berros)

La veterana Penya Gam ens ha deixat seleccionar una bona quantitat de les fotos que il·lustren les parets del seu casal. Són fotos de la seua joventut des de meitat dels anys 50.

Per identificar les persones que eixen a les fotos hem tingut ajuda de María i Vicente Herrero Vilar i de José Rico Blasco. Moltes gràcies també per a ells.

Recordeu que podeu ampliar les fotos fent clic damunt.

Grup de xiquetes i xiquets a la Costera. No en coneixem a molts: Davant de tots està José Juano, i darrere Joaquín de Músic i José Bonet a l'esquerra d'este.

Grup de xiquetes i xiquets a la Costera. No en coneixem a molts: Davant de tots està José Juano, i darrere Joaquín de Músic i José Bonet.

***

Tres xiquets mudats a cavall d'un carro per la carretera. Vegeu l'extensió dels cultius que la separaven del poble. Fixeu-vos també en la precarietat de la farola que tenen darrere. Reconeixem, amb els ramals, a Joaquín de Músic, i a l'altre costat a, potser, Benjamín de Cagarnera. El del mig no hem pogut averiguar qui és.

Tres xiquets mudats a cavall d’un carro per la carretera. Vegeu l’extensió dels cultius que la separaven del poble. Fixeu-vos també en la precarietat de la farola que tenen darrere. Reconeixem, amb els ramals, a Joaquín de Músic, i a l’altre costat a, potser, Benjamín de Cagarnera. El del mig no hem pogut averiguar qui és.

***

Foto datada l'un d'agost de 1957. Pareix que els xiquets estiguen de festa. Reconeixem, baix a la dreta, aguantant un matxet, a Bastero; dalt d'ell, a José Serreta, a l'esquerra d'este a José Seba, i baix a Miguel de Panxut.

Foto datada el dijous un d’agost de 1957. Pareix que els xiquets estiguen de festa. Reconeixem, baix a la dreta, aguantant un matxet, a Bastero; dalt d’ell, a José Serreta, a l’esquerra d’este a José Rico i baix a Miguel de Panxut.

***

Foto Ventura, Betxí, datada darrere el divendres un de novembre de 1957, dia de Tots Sants. Estan de paella a l'Ermita i els xiquets no se priven de brindar amb vi. De dreta a esquerra són Vicente Casota, Benjamín de Cabedo, Juanito Calo, Ángel, José Manzana i Pasqualet de Baleso.

Foto del divendres un de novembre de 1957, dia de Tots Sants. Estan de paella a l’Ermita i els xiquets no se priven de brindar amb vi. De dreta a esquerra són Vicente Casota, Benjamín de Cabedo, Juanito Calo, Ángel, José Manzana i Pasqualet de Baleso.

***

Les fotos se solen fer quan es va de festa, però de vegades també mostren a la gent treballant. En esta imatge, un grup de xiquets preadolescents que estan segant blat. D'esquerra a dreta són Vicente Vilara, un desconegut, Benjamín de Cabedo i, el més alt, Vicente Pla.

Les fotos se solen fer quan es va de festa, però de vegades també mostren a la gent treballant. En esta imatge, un grup de xiquets preadolescents que estan aterrant blat, una costum habitual a l’època. D’esquerra a dreta són Vicente Vilara, Juan José Bonet, Benjamín de Cabedo i, el més alt, Vicente Pla.

***

Pareix que el segon xiquet per l'esquerra ha canviat o que és un altre dia. A veure si algun lectors ens ho pot dir...

Pareix que el segon xiquet per l’esquerra ha canviat o que és un altre dia. A veure si algun lectors ens ho pot dir…

***

Imatge datada el dimarts 5 de maig de 1959. ¿El bou del Cristo en dimarts? ¿O només estan posant? El grup està pujat sobre les escales que es lligaven als balcons per evitar el bou. Almenys un parell porten mocadors al coll, per les festes. DE dalt per avall, Joaquín de Músic, amb gorra Vicente Vilara y a la vora Juanito Calo. A la fila de baix, amb gorra, José Pansa, Juanito Corina, Josep Baleso, Calet i amb gorro alt Benjamín de Cabedo. Al mig, José Sorribes. Baix del tot, Juanito Cantos i Juan José Bonet.

Imatge datada el dimarts 5 de maig de 1959. ¿El bou del Cristo en dimarts? ¿O només estan posant? El grup està pujat sobre les escales que es lligaven als balcons per evitar el bou. Almenys un parell porten mocadors al coll, per les festes. De dalt per avall, Joaquín de Músic, amb gorra Vicente Vilara y a la vora Juanito Calo. A la fila de baix, amb gorra, José Pansa, Juanito Corina, Josep Baleso, Calet i amb gorro alt Benjamín de Cabedo. Al mig, José Sorribes. Baix del tot, Juanito Cantos i Juan José Bonet.

***

A cavall d'un carro, a migdia, amb sombreros mexicans i guitarres, possiblement anant de paella a l'Ermita. Eixen del poble pel carrer Sant Ramon. A la dreta es veu l'abeurador molt adornat que després es llevaria per posar-lo a l'altre costat de carrer (i on Roia va trencar la Reva). Els joves són, d'esquerra a dreta, Escaleta, Juanito Corina, Vicente Pla, un desconegut, i davant de tots Joaquín de Músic.

A cavall d’un carro, a migdia, amb sombreros mexicans i guitarres, possiblement anant de paella a l’Ermita. Eixen del poble pel carrer Sant Ramon. A la dreta es veu l’abeurador molt adornat, fet durant la dictadura de Primo de Rivera, que després es llevaria per posar-lo a l’altre costat de carrer (i on Roia va trencar la Reva). Els joves són, d’esquerra a dreta, Escaleta, Juanito Corina, Vicente Pla, un desconegut, i davant de tots Joaquín de Músic.

***

Un equip de futbol: José Sorribes, un desconegut, Vicente Escaleta, un altre desconegut, Vicente Pla, i de porter Joaquín de Músic. Davant, Francisco Roc, Vicente Vilara, Pepe Solo, Juanito Calo i un altre desconegut.

Un equip de futbol: José Sorribes, Pascual de Nano, Vicente Escaleta, Pascual de Cartero, Vicente Pla, i de porter Joaquín de Músic. Davant, Francisco Roc, Vicente Vilara, Pepe Solo, Juanito Calo i Juan José Bonet.

***

Quatre joves disfressats en un carro molt adornat, segurament en algun tipus de cavalcada. Són, d'esquerra a dreta, un desconegut, Vicente Vilara, Eladio i, ajupit, Vicente Pla.

Quatre joves disfressats en un carro molt adornat, segurament en algun tipus de cavalcada d’estiu. Són, d’esquerra a dreta, un desconegut, Vicente Vilara, Eladio i, ajupit, Vicente Pla.

***

Una colla d'amics de festa. A la furgona de darrere hi ha una pianola, així que pot ser una festa de Quintos. Sobre la pianola, José Pansa, Josep Baleso, Vicente Vilara i un desconegut. Immediatament baix, Miguel de Panxut, Juanito Calo (amb gorra) i Benjamín de Cabedo. Més avall encara, Vicente Escaleta, Bastero, Pepe Solo, Cantos i Juanito Corina. Sobre la moto, Joaquín de Músic i a la vora, amb gorra, un desconegut.

Una colla d’amics de festa. Al camionet de darrere hi ha una pianola, així que pot ser una festa de Quintos. Sobre la pianola, José Pansa, Josep Baleso, Vicente Vilara i un desconegut. Immediatament baix, Miguel de Panxut, Juanito Calo (amb gorra) i Benjamín de Cabedo. Més avall encara, Vicente Escaleta, Bastero, Pepe Solo, Cantos i Juanito Corina. Sobre la moto, Joaquín de Músic i a la vora, amb gorra, un desconegut.

***

Un detall de la pianola. No hem conegut als joves que apareixen.

Un detall de la pianola. No hem conegut als joves que apareixen.

***

Arreu de les festes José Bastero amenitzava amb el seu acordió. No coneixem al cantant ni al públic. El lloc pareix ser l'Ermita.

Arreu de les festes José Bastero amenitzava amb el seu acordió; el vocalista ací és Eladio Silvestre —pare d’Inés, a qui devem la informació—, en una desconeguda faceta de cantant melòdic. El lloc pareix ser l’Ermita.

***

Fira Santa Cristina a l'Ermita. Sobre la moto, d'esquerra a dreta: un desconegut, Juanito Calo, José Sorribes i Eladio

Fira Santa Cristina a l’Ermita. Sobre la moto, d’esquerra a dreta: un desconegut, Juanito Calo, José Sorribes i Eladio.

***

Com ja s'ha dit en altres ocasions, els campionats de futbol despertaven passions. Els esportistes són Miguel de Panchut, Vicente Vilara, Pepe Solo, Joaquín de Músic (de porter) i potser Juan José Bonet

Com ja s’ha dit en altres ocasions, els campionats de futbol despertaven passions. Els esportistes són Miguel de Panchut, Vicente Vilara, Pepe Solo, Joaquín de Músic (de porter) i potser Juan José Bonet.

***

Una carrera ciclista el diumenge 30 d'agost de 1959, festes de Sant Joan. Darrere veiem obres a la carretera. Ja havia començat la urbanització. Els retratats són José Pansa i darrere pareix Juanito Pau. No hem reconegut el ciclista, però a la dreta té a Juanito Calo, Antonio el Pellero i Peret el de Vilavella

Una carrera ciclista el diumenge 30 d’agost de 1959, festes de Sant Joan. Darrere veiem obres a la carretera. Ja havia començat la urbanització. Els retratats són José Pansa i darrere pareix Juanito Pau. No hem reconegut el ciclista, però a la dreta té a Juanito Calo, Antonio el Pellero i Peret el de Vilavella.

***

Foto del dissabte 26 d'abril de 1958. Els chiquets són Vicente Vilara, Teresa Cruz, Joaquín de Músic, Carmen de Calo, Pascual de Nano i Lolita Sabullera

Foto del dissabte 26 d’abril de 1958. Els chiquets són Vicente Vilara, Teresa Cruz, Joaquín de Músic, Carmen de Calo, Pascual de Nano i Lolita Sabullera.

***

Dijous 24 de juliol de 1958, dia de Santa Cristina. Els joves tenien vehicle propi. D'esquerra a dreta són, amb camisa blanca, Benjamín de Cabedo, darrere Vicente Pla, dos desconeguts, Pepe Solo, Pepe Cala i un desconegut que beu en una bota espectacular. Davant estan Bastero i Ximo Músic

Dijous 24 de juliol de 1958, dia de Santa Cristina. Els joves tenien vehicle propi. D’esquerra a dreta són, amb camisa blanca, Benjamín de Cabedo, darrere Vicente Pla, dos desconeguts, Pepe Solo, Pepe Cala i un desconegut que beu en una bota espectacular. Davant estan Bastero i Ximo Músic.

***

No coneixem a ningú. Xiquets de jugarota, pareix que per l'Ermita o alguna altra zona vora rambla

No coneixem a ningú. Xiquets de jugarota, pareix que per l’Ermita o alguna altra zona vora rambla.

***

Pareix ser una boda. La data del segell posterior està difícil de llegir: podria ser el 21 de novembre de 1958 ó 59. Són, des de l'esquerra: Benjamín de Cabedo, Juanito Calo i José Juano. A l'altra punta pareix que es reconega a Vicente Pallarés, "Gilet". Els convits de les bodes es solien fer en les cases cases particulars. En la imatge es pot veure l'elegant cenefa que feien els pintors a meitat de la paret, amb ajuda de trepes i una tècnica a basse de cola de conill

Pareix ser una boda. La data del segell posterior està difícil de llegir: podria ser el 21 de novembre de 1958 ó 59. Són, des de l’esquerra: Benjamín de Cabedo, Juanito Calo i José Juano. A l’altra punta pareix que es reconega a Vicente Pallarés, “Gilet”. Els convits de les bodes es solien fer en les cases  particulars. En la imatge es pot veure l’elegant cenefa que feien els pintors a meitat de la paret, amb ajuda de trepes i una tècnica a basse de cola de conill.

***

En esta imatge fallada de data indeterminada no es pot reconéixer ningú. A final de curs, portaven als xiquets a la porta de l'església per fer-los una foto de grup, amb una bandera d'Espanya. Els fotògrafs ambulants, amb el seu pesat trípode, revelaven les fotos en l'acte, al mig del carrer, i era habitual que hi haguera errades com estes

En esta imatge fallada de data indeterminada no es pot reconèixer ningú. A final de curs, els mestres portaven als xiquets a la porta de l’església per fer-los una foto de grup, amb una bandera d’Espanya. Els fotògrafs ambulants, amb el seu pesat trípode, revelaven les fotos en l’acte, al mig del carrer, i era habitual que hi haguera errades com estes.

***

Xiquets posant davant d'un impressionant panissar de l'Horta. Són José Herrero (el Barber), un desconegut i un robust Joaquín de Músic. A terra estan Vicente Vilara i un altre desconegut amb tirants

Xiquets posant davant d’un impressionant panissar de l’Horta. Són José Herrero (el Barber), un desconegut i un robust Joaquín de Músic. A terra estan Vicente Vilara i un altre desconegut amb tirants.

***

Més gent enjogassada a la plaça de l'església. El del mig és Josep Herrero, i el de baix Vicente Vilara

Més gent enjogassada a la plaça de l’església. El del mig és Josep Herrero, i el de baix Vicente Vilara.

***

Un poc més cap ací: posant contra la Creu dels caiguts (on ara està l'ambulatori): José el Barber i Eladio

Un poc més cap ací: posant contra la Creu dels caiguts (on ara està l’ambulatori): José el Barber i Eladio.

***

Evidentment es tracta d'alguna festa on els amics posen amb testos i plantetes. D'esquerra a dreta i de dalt a baix: un desconegut, Francisco Roc, Pepe Solo, Vicente Vilara i Eladio. Davant, un desconegut i José Sorribes

Evidentment es tracta d’alguna festa on els amics posen amb testos i plantetes. D’esquerra a dreta i de dalt a baix: un desconegut, Francisco Roc, Pepe Solo, Vicente Vilara i Eladio. Davant, un desconegut i José Sorribes.

***

De festa a la carretera. Signa la foto "Ventura Hijo". Sobre l'espectacular descapotable només reconeixem José Serreta, Chacola i Pepe Solo. Darrere tenen a Benjamín de Colàs

De festa a la carretera. Signa la foto “Ventura Hijo”. Sobre l’espectacular descapotable reconeixem a José Serreta, Chacola i Pepe Solo, i entre el públic als xiquets José Juan de Carbonero (amb jaqueta i corbata) i a Pascual el Serri. Darrere tenen a Benjamín de Colàs.

Les fotos que venen a continuació totes tenen que veure amb dos festes de bous. En esta imatge anem a l'any 58 ó 59, i a una plaça de bous que es va fer al camp de futbol amb bona part dels carros del poble. No hi havia toreros, només una xarlotada, però per la imatge deduïm que sí que va haver víctimes entre els animalets. Només reconeixem, el segon per la dreta, a Juanito l'Hort, i davant d'ell, de negre, amb tralla i boina, a Vicente Donísia

Les fotos que venen a continuació totes tenen que veure amb dos festes de bous. En esta imatge anem a l’any 58 ó 59, i a una plaça de bous que es va fer al camp de futbol amb bona part dels carros del poble. No hi havia toreros, només una xarlotada, però per la imatge deduïm que sí que va haver víctimes entre els animalets. Només reconeixem, el segon per la dreta, a Juanito l’Hort, i davant d’ell, de negre, amb tralla i boina, a Vicente Donísia.

***

Una altra instantània de la plaça de carros, ara amb els matxos que, probablement, arrossegaran el bou mort

Una altra instantània de la plaça de carros, ara amb els matxos que, probablement, arrossegaran el bou mort.

***

La resta de les imatges són de la correguda de bous celebrada el divendres 30 d'agost de 1963, de nou a les festes de Sant Joan, en una plaça portàtil. Ja vam donar detalls de la correguda en dos fotos publicades, respectivament, a les col·leccións GENERAL 2, i JOSÉ RICO 2. Ací estan pegant la volta al poble amb la banda de música. Els mossos són, començant per l'esquerra, Francisco Roc, Miguel de Panxut, Cantos, Eladio, Bonet entre dos toreros, i Felip entre dos desconeguts

La resta de les imatges són de la correguda de bous celebrada el divendres 30 d’agost de 1963, de nou a les festes de Sant Joan, en una plaça portàtil. Ja vam donar detalls de la correguda en dos fotos publicades, respectivament, a les col·leccións GENERAL 2, i JOSÉ RICO 2. Ací estan pegant la volta al poble amb la banda de música. Els mossos són, començant per l’esquerra, Francisco Roc, Miguel de Panxut, Cantos, Eladio, Bonet entre dos toreros, i Felip entre dos desconeguts.

***

Els mateixos amb el "diestro" principal, Efraín Girón. Des de l'esquerra, Miguel l'Alguatzil, Bonet, Felip (aguaitant la careta darrera dels toreros), Francisco Roc i a la dreta del tot José Borretes. Ajupits, Eladio, Pepe Solo, Panxut i Cantos

Els mateixos amb el “diestro” principal, Efraín Girón. Des de l’esquerra, Miguel l’Alguatzil, Bonet, Felip (aguaitant la careta darrera dels toreros), Francisco Roc i a la dreta del tot José Borretes. Ajupits, Eladio, Pepe Solo, Panxut i Cantos.

***

Paseíllo

Paseíllo

Passe

Passe

Banderilles

Banderilles

Espasa

Espasa

Pareix que al Mestre se li van donar orelles, pota i cua. La lligassa a la cama pot ser per esgarro del pantaló, per banya de bou

Pareix que al Mestre se li van donar orelles, pota i cua. La lligassa a la cama pot ser per esgarro del pantaló, per banya de bou.

"A hombros". En la imatge, el tio Calo, Miguel de Panxut, Bonet, Felip, Pepe Solo, Roc, Cantos, Vicente Popi, Pascual de Nano i possiblement Quiquet

“A hombros”. En la imatge, el tio Calo, Miguel de Panxut, Bonet, Felip, Pepe Solo, Roc, Cantos, Vicente Popi, Pascual de Nano i possiblement Quiquet.

*

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: